Katalonski aktivisti: Za uspjeh referenduma potrebno zauzeti još škola

"Ako se broj otvorenih škola ne poveća, onda će nam ozbiljno biti ugrožena mogućnost da ostvarimo pravo na samoopredjeljenje. U tom slučaju biće veoma teško sprovesti glasanje", naveo je Font
0 komentar(a)
Katalonija referendum, Foto: Reuters
Katalonija referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2017. 18:23h

Katalonska grupa građana "Otvorene škole", zaslužna što su roditelji đaka okupirali škole određene za biračka mjesta na sjutrašnjem referendumu o nezavisnosti Katalonije, saopštila je da bi održavanje tog glasanja moglo da bude ugroženo ako ne bude zauzeto još škola.

Portparol "Otvorenih škola" Ramon Font rekao je da ta grupa danas do 17 časova nije imala informaciju koliko škola su aktivisti zauzeli, ali da očekuje da ih do sjutra ujutro bude mnogo više od 163, koliko je policija navela da ih ima, navodi Asošiejted pres.

Font je za Asošiejted pres rekao da se nada da će broj zauzetih škola porasti na 2.315, koliko je biračkih mjesta predviđeno za referendum, i dodao da mnogo zavisi od toga da li će policija isprazniti i izolovati do sada okupirane škole kako bi spriječila glasanje.

"Ako se broj otvorenih škola ne poveća, onda će nam ozbiljno biti ugrožena mogućnost da ostvarimo pravo na samoopredjeljenje. U tom slučaju biće veoma teško sprovesti glasanje", naveo je Font.

Katalonska policija je danas saopštila da su roditelji i đaci zauzeli 163 škole, koje su među predviđenih 2.315 biračkih mjesta i postavila im ultimatum da ih napuste do 6.00 sati sutra ujutro, odnosno tri sata prije najavljenog početka glasanja.

Najviši španski zvaničnik službe bezbjednosti u Kataloniji, Enrik Milo rekao je danas da je policija već izolovala više od polovine od 2.315 biračkih mjesta i blokirala softver koji je trebalo da se koristi na referendumu, kao i da će svako ko ostane u školama poslije 6.00 sutra ujutro biti izbačen, u skladu sa sudskim naredbama.

Uspjeh referenduma mogao bi da zavisi od držanja 17.000 policajaca u Kataloniji, odnosno od toga da li će oni izvršavati naređenja i da li će uspjeti da isprazne biračka mjesta.

Na zahtjev centralne vlade, Ustavni sud Španije suspendovao je prije tri nedjelje održavanje referenduma koji Madrid smatra nelegalnim, dok je policija kojoj je naređeno da onemogući sjutrašnje glasanje, prethodnih dana zaplijenila 10 miliona glasačkih listića i plakate za referendum.

Uprkos tome, regionalne vlasti ne žele da odustanu od referenduma i pozivaju 5,3 miliona registrovanih birača Katalonije da sjutra glasaju.

Bonus video: