Katalonski lider proglasio pobjedu: Ostvarili smo pravo na državu

Portparol katalonske vlade Đordi Turul kazao je da je za "svu ličnu i materijalnu štetu odgovoran isključivo španski premijer Mariano Rahoj i vlada Narodne stranke"
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2017. 22:02h

Katalonske vlasti saopštile su da je preko 800 osoba povrijeđeno od strane policije tokom današnjeg referenduma u toj španskoj regiji., a opcija za nezavisnost je proglasila pobjedu-

Veći incidenti zabilježeni su u Barseloneti kada su građani pokušali da spriječe policiju da uđe u jednu zgradu gdje se glasalo.

Španska civilna garda tokom jutra upadala je na biračka mjesta i pozivajući se na sudsku naredbu, oduzimala glasački materijal. TV snimci pokazuju kako policija sjekirama lomi vrata i pod punom opremom ide kroz biračko mjesto, očigledno tražeći glasačke kutije, dok birači sa podignutim pesnicama pjevaju katalonsku himnu.

Katalonska vlada je pozvala birače da glasaju na bilo kom biračkom mjestu koje je otvoreno u slučaju da je španska policija prethodno zatvorila njihovo biralište.

Premijer Španije Marijano Rahoj kazao je da danas u Kataloniji nije održan referendum

PRATITE UŽIVO:

23:47 Prve procjene govore o ubjedljivoj pobjedi opcije za nezavisnost.

22:46 "Stekli smo pravo na nezavisnu državu", poruka je Karlesa Pudžemona koji je proglasio pobjedu opcije za nezavisnost.

22:22 Katalonske vlasti su saopštile najnoviju brojku povrijeđenih tokom današnjih sukoba kojih je 844.

22:05 Svjetski mediji navode da se glasačke kutije nalaze na "tajnoj lokaciji".

21:45 Okončano je glasanje na biračkim mjestima širom Katalonije. Volonteri su otvorili plastične kutije i počeli da razvrstavaju glasačke listiće, prenosi agencija AP.

Oni tvrde da se za sada čini da ima više listića koji podržavaju nezavisnost španske pokrajine.

21:26 Oglasio se Madrid: Nasilje je neprijatno, ali srazmjerno

21:23 Oglasio se i lider socijalsita Pedro Sančez.

On je Rahoja pozvao na pregovore.

"Budi siguran da ćemo prevazići ovu situaciju", rekao je Sančez.

20:22 Španski premijer Marijano Rahoj kazao je da u Kataloniji danas nije bilo referenduma o nezavisnosti, piše Rojters.

20:13 Katalonske vlasti saopštile su da je 761 osoba povrijeđena od strane policije

20:09 Nekoliko španskih političara lijeve orijentacije tražilo je ostavku premijera te zemlje Marijana Rahoja.

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau kazala je da je Rahoj prešao crvenu liniju.

Ona je pozvala Rahoja da podnese ostavku.

19:05 "Garidan" piše da je katalonska vlada saopštila da će glasanje trajati do 20 časova, osim ako ne bude redova sa biračima u tom periodu.

18:55 Portparol katalonske vlade Đordi Turul kazao je da je policija zatvorila 319 biračkih mjesta. On je kazao i da ne zna kada će glasanje biti završeno.

18:50 U pojedinim mjestima, birališta se zatvaraju prije vremena i odnose glasačke kutije zbog dojava da policija dolazi do njih, piše Index.hr pozivajući se na Naciodigital.cat.

Nacionalna policija zatvorila je 46 birališta, vojna policija još 46, a Mossos je zatvorio 244 birališta širom Katalonije. Otvoreno je ukupno više od 2000 biračkih mjesta. Stanovnici se okupljaju kako bi zaštitili glasačke kutije.

18:46 Vođa britanskih laburista Džeremi Korbin pozvao je britansku premijerku Terezu Mej da razgovara sa španskim premijerom i pokuša zaustaviti policijsko nasilje.

18:18 "Gardian" piše da je oko milion glasačkih lisitića konfiskovano prije glasanja.

18:17 Katalonsko ministarstvo zdravlja saopštiloo je da je povrijeđeno 465 osoba. Dvoje teško povrijeđenih je hospitalizovano u Barseloni.

17:55 Portparol katalonske vlade Đordi Turul kazao je da je za "svu ličnu i materijalnu štetu odgovoran isključivo španski premijer Mariano Rahoj i vlada Narodne stranke"

17:50 Na Twitteru je okačen i snimak sukoba španske i katalonske policije.

17:17 U Kataloniji su uhapšene tri osobe zbog napada na policiju, piše Guaridan.

17:10 Pogledajte kako izgleda kada se utakmica na stadionu Barse igra bez prisustva publike

17:07 Da je Barselona odbila da igra danas sa Las Palmasom, klub bi bio kažnjen oduzimanjem šest bodova, kazao je predsjednik Barselone Đordi Bartomeu.

17:05 U Kataloniji su zatvorena 92 biračka mjesta saopštio je minisatr unutrašnjih poslova Španije.

17:02 Gradonačelnica Barselone saopštila je da je povrijeđeno preko 460 osoba.

16:53 U Edinburgu je održan marš solidarnosti zbog dešavanja u Kataloniji.

16:52 "Gardian" piše pozivajući se na španske medije da je elektronski sistem glasanja sada usporen i da birači glasaju na papiru

16:45 Na društvenim mrežama pojavio se i snimak u kojem policija napada vatrogasce.

16:36 Na društvenim mrežama pojavio se i snimak jednog policajca koji plače dok stoji ispred glasača.

16:00 Barselona i Las Palmas će igrati na praznom Nou kampu, iako je ranije odluženo da se meč odloži. Više pročitajte OVDJE.

15:42 Podršku referendumu dala je i škotska premijerka Nikola Stardžon.

15:40 Pogledajte još neke snimke, koji su se pojavili na društvenim mrežama

15:36 Španska policija objavila je snimke na kojima policajci bježe od birača. Na jednom snimku, kako pišu, policajci bježe od ljudi koji ih gađaju kamenjem.

15:20 Još jedna katalonska zastava zavijorila se na ulicama Crne Gore, a čitaoci "Vijesti" ovoga puta šalju nam sliku iz Bara.

14:35 Portparol katalonske Vlade Đordi Turul naveo je da posljednji bilans pokazuje da je u jutrošnjim incidentima povrijeđeno 337 ljudi.

14:30 Španski zamjenik premijera Soraja Senz de Santa Marija kazao je da je policija reagovala na odgovarajući način, javlja Rojters.

14:10 Katalonska vlada negirala je da je Mosos tražio pomoć. Portparol Vlade Đordi Turul negirao je informacije da je Mosos tražio od državnih snaga da reaguju protiv referenduma o nezavisnosti, a kako je ranije rekao ministar unutrašnjih poslova.

13:40 VIDEO Asanž objavio brutalan snimak iz Katalonije: Suspendujte Španiju iz EU >>>

13:24 Grupa advokata koji se bave zaštitom ljudskih prava saopštila je da je jutros u Barseloni zabilježeno preko 60 napada od strane policije. Oni su od Tužilaštva zatražili da se hitno istraže sve činjenice.

13:18 Do 13 časova registrovano je 11 povrijeđenih službenika bezbjednosti, saopšteno je iz Snaga bezbjednosti države. Kako je saopšteno, oni su lakše povrijeđeni tokom intervencija na biračkim mjestima u Barseloni.

Nacionalna policija je saopštila da je povrijeđeno devet njenih službenika, a dvoje iz Civilne garde.

12:47 Portparol Generalitata Đordi Turul je rekao da je "svijet vidio nasilje španske države" i nazvao policijske akcije "represijom koja podsjeća na Frankovo doba", misleći na diktaturu Franciska Franka koja je trajala od 1939. do 1975.

12:42 U Kataloniji je otvoreno 73 odsto od oko 6.000 glasačkih mjesta uprkos policijskim pokušajima da spriječe održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije i tehničkim problemima na biralištima, rekao je portparol katalonske vlade Đordi Turul. On je pozvao Katalonce da ostanu smireni i strpljivi ali da "civilizovano i mirno" brane svoje pravo na glasanje.

12:27 Fudbaler Barselone Žerar Pike glasao je na referendumu.

12:25 Sve više povrijeđenih nakon sukoba sa civilnom gardom u jednoj školi gdje se glasa.

12:22 Katalonska zastava okačena je na jednoj od terasa u podgoričkom naselju Blok 6:

12:05 Predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon optužio je španske vlasti da koriste "neopravdana, nesrazmjerna i neodgovorna" sredstva tokom katalonskog referenduma.

Pendreci i gumeni meci, kao i nasilje, koje koristi španska policija kako bi spriječila glasanje je "užasna slika Španije", kazao je Pudždemon novinarima.

"Ovo nije samo spriječilo Katalonce da glasaju... već je pomogla da se razjasne sve sumnje koje smo morali da riješimo danas", dodao je on.

12:04 Gradonačelnica Barselona Ada Kolau pozvala je španskog premijera Marijana Rahoja da podnese ostavku i zatražila od policije da prestane sa upotrebom sile protiv glasača, piše Gardijan.

12:00 "Španska država nije uspjela da spriječi da mnogi danas glasaju", kazao je predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon.

11:57 Iz Generalitata je sopšteno da je 38 osoba povrijeđeno od strane policije, ta da je troje prošlo sa "manjim povredama".

11:50 Prema posljednjim izvještajima, u Barseloneti ima više povrijeđenih ljudi.

Građani su pokušali da spriječe policiju da uđe u jednu zgradu u Barseloneti, kada je došlo do sukoba.

11:24 Tužilaštvo je najavilo da će postupitit protiv Mososa zbog aktivnosti koje se kose sa naredbom o zatvaranju škola.

11:20 U Madridu se održava protest protiv katalonskog referenduma.

11:15 Traktori stižu u ispred biračkog mjesta u Alkarasu, blizu Aragona, "kako bi otežali djelovanje policije. "

11:01 FOTO Policija vs glasači: Tenzije ispred biračkih mjesta >>>

10:48 Više zvaničnika katalnonske vlade glasalo je na svojim biračkim mjestima.

10:42 Špansko ministarstvo unutršnjih poslova zatražilo je od građana saradnju kako bi bezbjednosne snage "ispunile direktnu sudsku naredbu" da zaplijene glasački materijal.

10:25 Katalonski lider Karles Pudžemon glasao je na biračkom mjestu u selu Kornela del Teri u provinciji Hirona, javlja TV3.

Prvobitno je bilo planirano da glasa na biračkom mjestu u koje je upala policija.

10:22 Na biračkom mjestu gdje je Pudždemon trebao da glasa došlo je do koškanja između službenika civilne garda i okupljenih.

10:15 Pujol podržao referendum: Glasanje je demokratija >>>

9:58 Glasanje u jednoj od katalonskih škola:

9:56 Policija je sjekrama slomila vrata na sportskom cetru koji je pretvoren biračko mjesto.

9:49 Vlada Katalonije (Generalitet) saopštila je da je "obaveza ove Vlade bila i jeste da učini sve moguće kako bi Katalonci mogli da glasaju" na referendumu.

9:45 Prema izvorima iz španskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Mosos je tražio pomoć od nacionalne policije i civilne garde.

9:31 Napeto je ispred mnogih biračkih mjesta:

9:23 Na društvenim mrežama pojavljuju se snimci na kojima se vidi kako španska policija rastjeruje glasače.

9:15 Katalonska vlada saopštila je, uoči početka planiranog referenduma o nezavisnosti Katalonije koji Madrid osporava, da će on biti održan.

"Ljudi koji utvrde da su njihova birališta zatvorena, treba da znaju da će moći da glasaju bilo gdje", rekao je portparol katalonske vlade Hordi Turulj na konferenciji za novinare.

Blada je saopštila je i da, pošto je veći dio biračkog materijala zaplijenjen, glasači mogu da iskoriste birački listić koji su sami odštampali kod kuće, prenosi Rojters.

"Vlada je danas u poziciji da potvrdi da možemo da slavimo referendum o samoopredjeljenju - ne kao što smo želeli, ali uz (demokratske) garancije", rekao je Turulj, prenosi AFP.

Agencije u međuvremenu javljaju da su novi glasački listići stigli na biračka mjesta.

9:10 Prve procjene o izlaznosti birača na zabranjenom referendumu biće iznijete prije podneva, saopštila je katalonska vlada.

9:05 Španska policija počela je da interveniše na biračkim mjestima, piše El Pais. Snimak objavljen na društvenim mrežama pokazuje tenzije između policije i grupe glasača u blizini biračkog mjesta u jednoj školi u Barseloni.

Kako se može vidjeti, glasači dižu ruke i uzvikuju "Napolje".

9:00 Španski ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandez Dijaz kazao je da su nacionalna policija i civilna garda počele da zapljenuju glasačke kutije i listiće sa katalonskih biračkih mjesta.

Stotine građana Katalonije od ranog jutra stoji u redovima ispred birališta kako bi glasalo na referendumu o nezavisnosti tog španskog regiona.

Rojters javlja da su neki građani blokirali vrata biračkih mjesta.

Biračka mjesta otvaraju se, kako je najavljeno, u devet sati po lokalnom vremenu, odnosno u sedam po Griniču, ali još uvijek nije izvjesno da li će glasanje biti i održano.

Najavljeni referendum, koji je gurnuo Španiju u najgoru ustavnu krizu u posljednjih nekoliko decenija i izazvao strahove od uličnog nasilja, predstavlja test snage volje između Madrida i Barselone.

Španska policija poslala je pojačanje, a u Barseloni još prije svitanja put Katalonije krenulo je stotinak policijskih vozila, prenosi Rojters.

Izborna komisija za nadgledanje glasanja je rasformirana, a hiljade policajaca je raspoređeno kako bi blokirali ulaz na birališta.

Centralne vlasti Španije referendum o nezavisnosti Katalonije smatraju ilegalnim i nastoje da ga spreče pravosudnim putem i policijskim akcijama, što su na ulicama Madrida u subotu pozdravljali protivnici otcjepljenja Katalonije. Studenti i drugi gradjani su već danima masovno na ulicama Barselone i drugih gradova Katalonije u znak podrške referendumu. Katalonska policija je upozorila na opasnost od nemira ukoliko centralne, španske vlasti zatvore birališta i pokušaju da spriječe održavanje referenduma, zbog čega su izdale i ultimatum orgnizatorima referenduma da mjesta određena za glasanje napuste do nedjelje u šest ujutro, sat prije zakazanog početka nedopuštenog glasanja.

Ustavni sud Španije je, na zahtjev centralne vlade, još prije tri nedjelje suspendovao odluku o održavanju referenduma do donošenja presude o njegovoj ustavnosti. Policija je u više navrata zaplijenila velike količine glasačkih listića i plakata za promociju referenduma, a u subotu i blokirala neka biračka mjesta. Katalonija je jedna od 17 autonomnih regiona Španije, i jedna od najbogatijih, a ima 5,5 miliona registrovanih birača. Ankete pokazuju da je većina za referendum, ali da je stanovništvo podijeljeno po pitanju nezavisnosti.

Galerija

Bonus video: