Tramp podržao špansku ekstremnu desnicu, na mitingu Voksa se obratili i Meloni, Orban...

"Moramo da se postaramo da zaštitimo naše granice i da uradimo mnogo veoma dobrih konzervativnih stvari", rekao je Tramp

8601 pregleda 5 komentar(a)
Tramp tokom obraćanja, Foto: Screenshot/Youtube
Tramp tokom obraćanja, Foto: Screenshot/Youtube

Bivši američki predsjednik Donald Tramp podržao je špansku ekstremnu desnicu u nedjelju u video-obraćanju na mitingu u Madridu, gdje su se okupljanima takođe obratile vodeće zvijezde evropske populističke desnice kao što su liderka Braće Italije Đorđa Meloni i premijer Mađarske Viktor Orban, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Snimak, koji je trajao manje od 40 sekundi, napravljen je dok je Tramp bio u avionu, i u njemu je bivši predsjednik SAD zahvalio španskoj krajnje desničarskoj stranci Voks i njenom lideru Santjagu Abaskalu za, kako je rekao, "odličan posao" koji obavljaju.

"Moramo da se postaramo da zaštitimo naše granice i da uradimo mnogo veoma dobrih konzervativnih stvari", rekao je Tramp.

"Španija je sjajna zemlja i želimo da ostane sjajna zemlja. Čestitam Voksu na toliko sjajnih poruka koje šaljete građanima Španije i ljudima u svijetu."

Voks je privukao nacionalnu pažnju na političkoj sceni Španije 2019. godine kada je postao treća po veličini snaga u španskom parlamentu nakon izbora koji su doveli do formiranja nacionalne ljevičarske koalicije koja još uvijek drži vlast.

Voksove poruke uključuju nultu toleranciju prema katalonskom separatizmu, prezir prema rodnoj ravnopravnosti, politiku protiv imigranata iz Afrike i prihvatanje nasljeđa fašističke diktature generala Fransiska Franka iz 20. vijeka.

Abaskal je Trampu uzvratio laskanjem kada je izašao na binu.

"Zahvaljujem se predsjedniku Donaldu Trampu, vizionaru u borbi za suverene nacije, vizionaru u borbi za sigurne granice, koji je morao da trpi (napade) od najmoćnijeg establišmenta na svijetu i koji je doživeo najveći medijski napad na svijetu u posljednje vrijeme", rekao je Abaskal masi od nekoliko hiljada, od kojih su mnogi mahali crveno-žutim španskim zastavama.

Uprkos svom spektakularnom usponu, partija koju predvodi Abaskal nije ispunila očekivanja koja je sebi postavila na regionalnim takmičenjima ove godine i pretrpjela je svoj prvi ozbiljan sukob među svojim liderima.

Voks sada gleda na regionalne i opštinske izbore sljedeće godine jer se bori da nadmaši tradicionalne španske konzervativce.

Osim Trampa, okupljenima su se video porukom obratili evropski i južnoamerički desničarski političari, a lično se pojavio poljski premijer Mateuš Moravjecki koji je govorio na skupu.

Godišnji skup španske krajnje desnice je uslijedio samo nekoliko nedjelja nakon što su Abaskal i ostatak evropske krajnje desnice proslavili pobjedu Đorđe Meloni koja predvodi neofašističku partiju Braća Italije.

Snimljena poruka Đorđe Meloni trajala je nekoliko minuta i bila je usredsređena na njene prioritete dok se sprema da postane italijanska premijerka: zalaganje za ograničenje cijene energije u Evropskoj uniji i obnovu ekonomske samoodrživosti.

Njena pobjeda zabrinula je lidere Evropske unije da bi Italija, treća po veličini ekonomija evropskog bloka, mogla da stavi nacionalne interese na prvo mjesto, kao što to čine Mađarska i Poljska.

"Mi nismo monstrumi, narod to razumije. Živio Voks, živjela Španija, živjela Italija, živjele patriote Evrope", rekla je Meloni. "Samo pobjedom u našim zemljama Evropa može da postane politički gigant kakav mi želimo, a ne birokratski gigant."

Tramp i druge vodeće ličnosti svjetske popularne desnice godinama pokušavaju da naprave zajedničku mrežu u, kako su opisali, borbi protiv političke ljevice u kojoj pobjednik uzima sve.

Orban je nedavno bio u SAD da bi razgovarao sa tamošnjim vodećim konzervativcima i sastao se sa Trampom.

Skup Voksa je takođe uključivao video pojavljivanja bivšeg kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea, čileanskog desničarskog političara Hozea Antonija Kasta, ćerke bivše privremene predsjednice Bolivije Žanin Anjez i američkog republikanskog senatora Teda Kruza.

Bonus video: