Kuleba: Ukrajina će nastaviti da oslobađa teritorije uprkos raketnim udarima Rusije

Invazija Rusije na Ukrajinu - 229. dan

85806 pregleda 20 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2022. 22:05h
Završeno
22:03h

Ministar odbrane Bjelorusije Viktor Krenin otpisao je danas mogućnost da njegova zemlja aktivno učestvuje u ratu u Ukrajini, nakon što je autoritarni predsjednik države Aleksandar Lukašenko najavio dolazak nekoliko hiljada ruskih vojnika u Bjelorusiju.

21:28h

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da će njegova zemlja nastaviti da oslobađa teritorije pod kontrolom ruskih snaga uprkos raketnim udarima koje je danas izvela Rusija.

Kuleba
Kulebafoto: Reuters

Kuleba je za Si-En-En (CNN) rekao da će se sa oslobađanjem nastaviti "šta god da on (Putin) uradi".

"Ovo je rat za opstanak Ukrajine. Ovo je rat za postojanje međunarodnog prava i poretka. Može on da eskalira (rat), može on da radi šta mu se hoće. Ali mi ćemo nastaviti borbu i pobijedićemo", dodao je.

Prema njegovim riječima, "ogromna većina" meta današnjeg ruskog napada na teritoriji Ukrajine bila su energetska postrojenja.

"Nije mi poznato da je ijedan bitni vojni objekat bio na meti. To su bila samo energetska postrojenja, kao i civilne kuće - stambene zgrade."

Kuleba je ocijenio da raketni napad predstalja osvetnički akt ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon skorašnjih poraza na bojnom polju.

"Ne bi trebalo da bude nikakve sumnje da je cilj ovih napada bilo terorisanje mirne populacije, i da joj se život oteža što je više moguće. Prilično sam siguran, ubijeđen sam da je ovo rezultat Putinovog poraza na bojnom polju. Kad njegova armija ne može da potuče ukrajinsku armiju, on bira da iz osvete zauzvrat teroriše civile", rekao je Kuleba.

Na pitanje novinara da li je Ukrajina odgovorna za jučerašnju eksploziju koja je teško oštetila drumsko-željeznički most preko Kerčkog moreuza koji spaja Rusiju sa Krimom - ukrajinskom teritorijom koju je Rusija anektirala 2014. godine, Kuleba je odgovorio da "ne zna ko je digao most u vazduh".

"Ne bih isključio da se nešto dešava unutar same Rusije, jer je most tako jako zaštićen sa svih strana", dodao je ukrajinski šef diplomatije.

Rusija je danas ispalila na Ukrajinu 84 krstareća projektila, a u napadima je poginulo najmanje 11 ljudi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pravdao je ove napade potrebom da se odgovori na ukrajinske "akte terorizma", a za eksploziju na mostu preko Kerčkog moreuza okrivio je ukrajinsku tajnu službu.

Ukrajinski obavještajci su međutim danas saopštili da Moskva planira "masivne" udare projektilima još od početka prošle sedmice.

21:18h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski napisao je na Tviteru da je imao produktivan razgovor sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom.

"Protivvazdušna odbrana trenutno je prioritet broj 1 u našoj odbrambenoj saradnji. Takođe nam je potrebno američko vođstvo sa čvrstim stavom G7 i uz podršku našoj rezoluciji Generalne skupštine UN", napisao je Zelenski.

21:09h

Agencija Rojters objavila je fotografije Lavova na kojima se vidi da u tom gradu na zapadu Ukrajine nema struje nakon ruskog raketnog napada.

21:09h

Američki državni sekretar Entoni Blinken i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekli su danas, nakon ruskih raketnih udara na Ukrajinu, da će biti nastavljena podrška koju SAD i Sjevernoatlantski vojni savez pružaju toj zemlji.

Povezani članci

10. Oktobar 2022.

Blinken i Stoltenberg: Nastavlja se podrška Ukrajini

20:50h

Ruski poslanik i voditelj na državnoj televiziji Jevgenij Popov izjavio je danas da Rusija u Ukrajini nije gađala civilnu infrastrukturu već da su na meti bili energetska infrastruktura, komunikacioni centri i vojni štabovi.

20:30h

Rusija je otvorena za diplomatiju, ali ohrabrivanje Ukrajine za "borbeno raspoloženje" od strane Vašingtona, komplikuje diplomatske napore za rješavanje sukoba, izjavila je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Ponavljamo još jednom specijalno za američku stranu - zadaci koje smo postavili u Ukrajini biće riješeni", napisala je Zaharova na sajtu Ministarstva.

Dodala je da su uslovi za diplomatiju dobro poznati.

"Što duže Vašington podstiče ratoborno raspoloženje Kijeva i podstiče, a ne ometa terorističke poduhvate ukrajinskih diverzanata, to će teže biti traganje za diplomatskim rješenjima", istakla je Zaharova, a prenosi Rojters.

20:28h

Predsjednik Sjedinjenih Amrričkih Država Džozef Bajden osudio je ruske raketne udare u Ukrajini, rekavši da su demonstrirali "potpunu brutalnost" rata ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv ukrajinskog naroda, prenosi Rojters.

"SAD najoštrije osuđuju ruske raketne udare danas širom Ukrajine, uključujući i Kijev. Ovi napadi su ubili i ranili civile, uništili su ciljeve bez vojne svrhe. Oni još jednom demonstriraju potpunu brutalnost ilegalnog rata gospodina Putina protiv ukrajinskog naroda", rekao je Bajden.

19:54h

Ruski raketni udari neće slomiti duh hrabrog ukrajinskog naroda koji herojski brani svoj dom od agresora, poručio je crnogorski ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

18:54h

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je na Telegramu da je kao rezultat današnjih napada "ruskih varvara" na prijestonicu Ukrajine oštećeno (u različitom stepenu) 45 stambenih zgrada, pet objekata kritične infrastrukture i stambeno-komunalne djelatnosti, šest obrazovnih ustanova i isto toliko kulturnih ustanova, pet zdravstenih ustanova, i po dvije institucije socijalne sfere i upravne zgrade.

17:18h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je nakon ruskih vazdušnih udara širom njegove zemlje razgovarao sa Bridžit Brink, američkom ambasadorkom u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Sjedinjene Američke Države osuđuju ruske napade na infrastrukturne objekte Ukrajine i posvećene su traženju odgovornosti Rusije za ratne zločine i zločine počinjene u našoj zemlji. Hvala vam na podršci", napisao je Zelenski na Telegramu.

15:37h

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj kritikovao je danas sporo uspostavljanje vojne misije za obuku ukrajinskih oružanih snaga.

"Razgovarali smo o ukrajinskoj misiji obuke prije rata. Prije rata. Mjesecima, mjesecima prije rata", rekao je novinarima visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Nekoliko zemalja članica EU i NATO-a već pomaže u obuci ukrajinskih oružanih snaga na bilateralnoj osnovi.

"Onda je došao rat i svi su govorili 'oh, trebalo je to da uradimo, sada to treba da uradimo brzo'. Pa, brzo. Za evropske standarde brzo znači par mjeseci", rekao je Borel.

Ministri spoljnih poslova EU bi trebalo da razgovaraju o toj misiji u Briselu 17. oktobra, skoro osam mjeseci nakon početka invazije na Ukrajinu.

15:34h

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović osudio je jutrošnji ruski napad na Kijev i druge ukrajinske gradove.

15:26h

Prema najnovijim informascijama ukrajinske Državne službe za vanredne situacije najmanje 11 ljudi je poginulo, a 64 ranjeno u jutrošnjim ruskim raketnim udarima širom Ukrajine, prenosi Rojters.

U aplikaciji za razmjenu poruka Telegram navodi se da četiri regiona nisu imala struju nakon napada - Lavov, Poltava, Sumi i Ternopolj - i da je snabdijevanje električnom energijom djelimično poremećeno u drugim dijelovima zemlje.

14:09h

NATO osuđuje napade Rusije na civilne ciljeve u Ukrajini, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, prenosi Rojters. 

"Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i osudio je užasne i neselektivne napade Rusije na civilnu infrastrukturu u Ukrajini“, naveo je Stoltenberg na Tviteru. 

"NATO će nastaviti da podržava hrabri ukrajinski narod u borbi protiv agresije Kremlja koliko god bude potrebno."

13:10h

Ukrajinska policija saopštila je da je najmanje 10 osoba stradalo i 60 ranjeno u jutrošnjim ruskim raketnim napadima

13:03h

Ukrajina će nastojati da konsoliduje međunarodnu podršku, ojača svoje odbrambene sposobnosti i poveća međunarodnu izolaciju Rusije nakon ruskih raketnih udara, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Koordinisali smo korake sa predsednikom Poljske. Radićemo na konsolidaciji međunarodne podrške, jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine, obnavljanju uništenih, kao i na povećanju izolacije Rusije", napisao je Zelenski na Tviteru.

12:45h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jutros pogodilo "sve određene ciljeve" u masovnom raketnom napadu na ukrajinsku vojnu, komunikacionu i energetsku infrastrukturu, javile su ruske novinske agencije.

Rusija je saopštila da su ciljevi raketnih udara postignuti u jednom od najvećih koordinisanih ruskih napada na Ukrajinu od prvih nedjelja rata.

Ukrajina je saopštila da se čini da su napadi u špicu namjerno tempirani da ubiju ljudi, optužujući Rusiju za terorizam.

12:44h

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori saopštila je da su Ukrajini potrebne ubrzane isporuke neophodnog naoružanja, posebno sistema protivvazdušne odbrane velikog dometa, za odbijanje raketnih napada Rusije.

12:38h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Ukrajina izvela "terorističke akte" protiv Rusije i obećao da će reagovati snažno ako se nastave.

Bonus video: