Švedska neće dopustiti Rusiji da učestvuje u istrazi o curenju gasovoda

"U Švedskoj su preliminarne istrage povjerljive, a to naravno vrijedi i za ovaj slučaj", rekla je Anderson novinarima

8868 pregleda 10 komentar(a)
Anderson, Foto: Reuters
Anderson, Foto: Reuters

Švedska neće dopustiti Rusiji da učestvuje u istrazi koja je u toku o uzrocima višestrukih curenja u podvodnim gasovodima za transport ruskog prirodnog gasa u Evropu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Švedska premijerka Magdalena Anderson rekla je 10. oktobra da, iako Rusiji neće biti dopušteno da se pridruži istrazi, Stokholm će pozvati zajedničku istragu Evropske unije i Moskva može slobodno sprovoditi sopstvene inspekcije gasovoda Sjeverni tok 1 i 2.

"U Švedskoj su preliminarne istrage povjerljive, a to naravno vrijedi i za ovaj slučaj", rekla je Anderson novinarima.

Rusiji će biti dopušteno da pristupi mjestu curenja otkrivenog krajem septembra jer su se desili u međunarodnim vodama, iako u švedskoj isključivoj ekonomskoj zoni, rekla je.

Zbog četiri curenja na tri od četiri linije koje čine gasovode u vlasništvu Rusije tone gasa metana pod pritiskom iscurila su u Baltičko more i izazvala zabrinutost u Evropi usred tekuće energetske krize.

Zapadni zvaničnici rekli su da je curenje u gasovodima koji povezuju Rusiju s Njemačkom uzrokovano sabotažom. To je dovelo do sumnje da Moskva stoji iza incidenata, slično optužbama da Rusija uskraćuje snabdijevanje energijom kao odmazdu za zapadne sankcije zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Rusija je 7. oktobra rekla da će razmotriti sopstvenu istragu o curenju gasovoda uz obalu Danske nakon što je ova zemlja odbila dopustiti Moskvi da učestvuje u istrazi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihove saveznike za izvođenje napada na dva gasovoda.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je 6. oktobra da Zapad namjerno stvara prepreke istrazi te da je "nezamislivo" da Moskva i ruski plinski div Gasprom ne mogu učestvovati.

Postoji zabrinutost da bi slana voda mogla trajno oštetiti cjevovode. Ruski operater Sjevernog toka 2 je 10. oktobra iz bezbjednosnih razloga dekompresirao taj gasovod.

Bonus video: