U Poljskoj primijećeno curenje na najdužem svjetskom naftovodu

Druga linija gasovoda, kao i ostali elementi infrastrukture PERN-a, radili su normalno, saopštio je PERN, prenosi Rojters

4718 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

U Poljskoj je na jednoj od dvije linije naftovoda "Družba", koji je glavna ruta za isporuku nafte ka Njemačkoj, primijećeno curenje ovog energenta, saopštio je u srijedu poljski operater naftovoda PERN.

PERN je saopštio da su uzroci curenja nepoznati. Detektovana je u dijelu cijevi oko 70 kilometara od centralnog poljskog grada Plocka.

Druga linija gasovoda, kao i ostali elementi infrastrukture PERN-a, radili su normalno, saopštio je PERN, prenosi Rojters.

"U ovom trenutku sve službe PERN-a (tehničke, operativne, interna vatrogasna brigada i zaštita životne sredine) poduzimaju radnje u skladu sa algoritmima predviđenim za ovu vrstu situacije", navodi se.

"Družba" je najduži naftovod u Evropi i svijetu, više od 4.000 kilometara. Početak je u Tatarstanu u Rusiji, a kraj u Njemačkoj.

Evropska unija (EU) 6. oktobra je nametnula osmi paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na njenu agresiju na Ukrajinu. Sankcije stupaju na snagu u decembru, a one između ostalog uključuju i potpuni embargo na uvoz sirove ruske nafte morskim putem.

Kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) već pisao, EU zbog Srbije nije izuzela Zapadni Balkan iz mjera oko ruske nafte.

"Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice (EU) su se složile sa ovim stavom", rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija. Naime u prvom nacrtu prijedloga o novom paketu sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona.

Bonus video: