Velika Britanija tvrdi da će poslati Ukrajini sistem koji može oboriti krstareće projektile

Nove rakete protivvazdušne odbrane trebalo bi da pomognu u zaštiti ukrajinske infrastrukture, nakon što je Moskva ove sedmice pokrenula talas smrtonosnih raketnih i bespilotnih napada na gradove i elektrane u Ukrajini

3954 pregleda 2 komentar(a)
Valas, Foto: Reuters
Valas, Foto: Reuters

Velika Britanija poslaće protivvazdušne projektile AMRAAM Ukrajini kako bi joj pomogla u odbrani od ruskih napada, najavio je britanski ministar odbrane Ben Valas.

AMRAAM je prvi britanski raketni sistem doniran Ukrajini koji može oboriti krstareće projektile, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nove rakete protivvazdušne odbrane trebalo bi da pomognu u zaštiti ukrajinske infrastrukture, nakon što je Moskva ove sedmice pokrenula talas smrtonosnih raketnih i bespilotnih napada na gradove i elektrane u Ukrajini.

Velika Britanija i njeni saveznici u G7 nakon toga su ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove snage optužili za ratne zločine i obećali da će nastaviti da pružaju podršku i čvrsto stoje uz Ukrajinu.

Promjena strategije Kremlja na napade na civilna područja i infrastrukturu došla je kao odmazda za eksploziju koja je oštetila strateški i simbolički važan Krimski most.

Britansko ministarstvo saopštilo je da će rakete AMRAAM biti isporučene sljedećih sedmica kako bi se koristile sa protivvadzušnim odbrambenim sistemima NASAMS koji su obećale Sjedinjene Američke Države.

Najnoviji paket britanske opreme takođe uključuje stotine drugih projektila protivvazdušne odbrane i bespilotnih letjelica, kao i 18 haubica.

"Posljednji neselektivni napadi Rusije na civilna područja u Ukrajini zahtijevaju dalju podršku onima koji žele odbraniti svoju naciju. Stoga sam danas odobrio snadbijevanje Ukrajine protivvazdušnim projektilima AMRAAM", rekao je Valas.

Bonus video: