Francuska: Putinov predlog o gasnom centru u Turskoj besmislen

"Nema smisla da stvaramo novu infrastrukturu koja bi nam omogućila da uvozimo više ruskog gasa", saopšteno je iz Jelisejske palate

3875 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gasni centar u Turskoj za isporuke ruskog gasa Evropi koji je predložio ruski predsjednik Vladimir Putin "nema smisla" jer Evropljani žele da smanje svoju zavisnost od gasa iz Rusije, saopšteno je danas iz francuskog predsjedništva.

"Nema smisla da stvaramo novu infrastrukturu koja bi nam omogućila da uvozimo više ruskog gasa", saopšteno je iz Jelisejske palate.

Tokom sastanka sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Astani, Putin je predložio stvaranje gasnog centra u Turskoj za isporuke ruskog gasa Evropi.

On je rekao da se ruta preko Turske pokazala kao najpouzdaniji način dopremanja gasa Evropskoj uniji u trenutku kada su ruske isporuke ka EU pogođene sankcijama i curenjima na gasovodima Sjeverni tok jedan i dva.

"Mogli bi da razmotrimo mogućnost stvaranja gasnog centra na turskoj teritoriji za isporuku ka drugim zemljama, posebno ka Evropi", rekao je Putin na sastanku sa Erdoganom.

Bonus video: