Ukrajina optužuje Crveni krst, Moskva obećava besplatan smještaj stanovnicima Hersona koji žele u Rusiju

Invazija Rusije na Ukrajinu - 233. dan

16969 pregleda 5 komentar(a)
Ukrajinski vojnici u gradu Jarova u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici u gradu Jarova u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2022. 22:51h
Završeno
17:59h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Kazahstanu da će Moskva zatvoriti koridore za izvoz ukrajinskog žita ako se budu koristili za izvođenje "terorističkih napada", prenosi CNN.

"Ako se bude pokazalo da se humanitarni koridori koriste za terorističke napade, to će dovesti u pitanje sporazum o izvozu (ukrajinskog) žita", rekao je Putin novinarima poslije završetka samita Zajednice nezavisnih država u Astani.

Putin je danas sugerisao da postoji veza između bezbjednih pomorskih koridora za izvoz žita i nedavne velike eksplozije koja je teško oštetila ruski strateški most preko Kerčkog moreuza koji povezuje Rusiju sa poluostrvom Krim koji je ta zemlja anektirala 2014. godine.

Kerčki moreuz spaja maleno Azovsko more sa Crnim morem. Zapadnu obalu Azovskog mora, na kojem se nalazi grad Marijupolj, okupirale su ruske snage na proljeće ove godine.

Povezani članci

14. Oktobar 2022.

Putin: Ne kajem se zbog Ukrajine

Ukrajina i dalje kontroliše crnomorsku luku Odesa, a u julu je iz te luke uspostavljen bezbjedni koridor za izvoz ukrajinskog žita, na osnovu sporazuma Kijeva i Moskve, nakon pet mjeseci ruske pomorske blokade.

Sporazum je postignut pod okriljem Ujedinjenih nacija a ističe u novembru.

Putinova izjava o koridoru dolazi nakon što je ruski diplomata Genadij Gatilov ukazao juče na mogućnost da njegova zemlja napusti sporazum.

"Ako ne vidimo da se išta dešava po pitanju ruske strane sporazuma - izvoza ruskog žita i đubriva - onda, izvinite molim vas, mi ćemo na cijelu tu stvar gledati na drugi način. Nismo protiv isporuka žita, ali ovaj sporazum mora biti u duhu jednakosti; on mora biti fer i moraju ga na fer način implementirati obje strane", rekao je Gatilov.

09:41h

Ukrajina je optužila Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) za neaktivnost u zaštiti prava ukrajinskih ratnih zarobljenika i pozvala ga da preduzme misiju u kampu na istoku zemlje pod ruskom okupacijomm piše Radio Slobodna Evropa.

U posljednjoj u nizu ukrajinskih kritika ICRC-a, predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da Crveni krst tek treba da posjeti Olenivku – ozloglašeni logor u istočnoj Ukrajini u kojem su desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika poginuli u eksploziji i požaru u julu.

Crveni krst je prošlog mjeseca pokušao da obezbijedi pristup kampu, ali su rekli da su ga ruske vlasti odbile.

"Ne razumijem zašto misija Crvenog krsta još nije stigla u Olenivku. Jednostavno ne možemo da gubimo više vremena. Ljudski životi su u pitanju", objavio je na Tvitteru šef kabineta Zelenskog, Andrij Jemak, objavljujući da je ukrajinska vlada dala ICRC-u tri dana da pošalje misiju u objekt.

Iz ICRC-a se još niko nije oglasio na kritike Ukrajine.

Više od 50 ukrajinskih zarobljenika ubijeno je u napadu na logor Olenivka u julu. Mnogi od njih su bili vojnici koji su branili čeličanu Azovstalj u Mariupolju prije nego što su se predali.

Ukrajina je optužila Rusiju da je digla u vazduh barake kako bi prikrila, kako su rekli, mučenje i ubijanje zarobljenika. Ruske vlasti su saopštile da je ukrajinska raketa izazvala eksploziju.

09:36h

U znak da kontinuirana i trajna vojna osvajanja Ukrajine duž južnog fronta zabrinjavaju Kremlj, Moskva obećava besplatan smještaj stanovnicima djelimično okupirane oblasti Herson koji žele da budu evakuisani u Rusiju, piše AP, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zamjenik ruskog premijera Marat Husnulin je to saopštio nakon što je lider Hersona, jednog od četiri ukrajinska regiona koje je Moskva prošlog mjeseca ilegalno pripojila, a kojeg podržava Rusija, zatražio od Kremlja da organizuje evakuaciju iz četiri grada u tom regionu.

"Gradovi u oblasti Herson — Herson i Nova Kahovka, Hola Pristanj i Černobajevka — svakodnevno su izloženi raketnim udarima", rekao je Vladimir Saldo u video snimku 13. oktobra.

"Ovi raketni udari nanose ozbiljnu štetu, prije svega stanovnicima. Među metama koje su pogodile rakete su hoteli, stambene zgrade, pijace (mjesta) gdje ima puno civila", kazao je on.

Saldo je istakao da je donijeta odluka da se stanovnici Hersona evakuišu u ruske regione Rostov, Krasnodar i Stavropolj, kao i na anektirano poluostrvo Krim.

"Zamolio bih vas da pomognete u organizaciji ovog procesa. Mi, stanovnici Hersonske oblasti, znamo da Rusija ne napušta svoje, a Rusija uvijek pruža ruku", rekao je Saldo.

Njegova molba dolazi dok ukrajinske snage sprovode kontraofanzivu u južnu oblast Hersona, doduše sporijim tempom, ocjenjuje AP.

Ukrajinske oružane snage su izvijestile o postojanoj teritorijalnoj dobiti duž južnog fronta, uključujući ponovno zauzimanje 75 naselja u oblasti Herson u posljednjih mjesec dana, saopštilo je Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija 13. oktobra.

Na istoku zemlje, ukrajinske oružane snage su ponovo zauzele 502 naselja u oblasti Harkov, 43 u Donjeckoj i sedam u Luganskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo.

Britanska vojska je na Tviteru 13. oktobra objavila da su "ruske okupacione vlasti vjerovatno naredile pripremu za evakuaciju nekih civila iz Hersona".

"Vjerovatno je da očekuju da će se borbe proširiti na sam grad Herson", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Rusija je rano ujutro 14. oktobra nastavila sa ciljanim napadima na kritičnu infrastrukturu širom Ukrajine, strategijom koja je počela 10. oktobra, kada je izvijestila da je izvela veliki koordinisan napad na skoro svaki region u zemlji u znak odmazde za eksploziju na mostu koji Krim povezuje sa Rusijom.

Višestruki ruski raketni udari potresli su tokom noći prijestonicu regiona Zaporožje, dok Ukrajina vodi kontraofanzivu na južnom frontu.

Guverner regije Zaporožje Oleksandr Staruh rekao je da je tokom noći u gradu prijavljeno nekoliko eksplozija na infrastrukturnim objektima, što je izazvalo požare.

Prema preliminarnim izvještajima, žrtava nije bilo, a dalji detalji o konkretnoj šteti još nisu saopšteni.

Ruske snage posljednjih dana i nedjelja neprekidno napadaju glavni grad regiona i okolinu, stvarajući zabrinutost za bezbjednost obližnje nuklearne elektrane.

Glavni grad regiona je oko 160 km udaljen od elektrane, najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Postrojenje je prije dva dana bilo prinuđeno da se vrati na rezervne dizel generatore kako bi održalo sisteme za hlađenje reaktora.

09:35h

Saobraćaj vozova obustavljen je rano u petak u blizini Novog Oskola, grada u ruskoj oblasti Belgorod koji se graniči sa Ukrajinom, nakon što su ostaci projektila pali u blizini željezničke pruge, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov, prenosi Rojters.

Gladkov je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram rekao da je protivbrodska odbrana oborila rakete u blizini Novog Oskola, grada sa oko 18.000 stanovnika koji se nalazi oko 90 kilometara (56 milja) sjeverno od granice sa Ukrajinom.

"Oštećeni su dalekovodi. Vozovi su privremeno obustavljeni", rekao je Gladkov i dodao da nema povrijeđenih.

Rojters je naveo da nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje i nije bilo trenutne reakcije iz Kijeva.

Bonus video: