Izvršni direktor Gazproma: Možda će biti potrebno da zamijenimo veliki dio gasovoda Sjeverni tok

Istraga o incidentima je u toku. Rusija je rekla da se radi o "činu međunarodnog terorizma", upirući prstom u Zapad, dok je Evropska unija rekla da je u pitanju "sabotaža"

6163 pregleda 0 komentar(a)
Miler, Foto: Shutterstock
Miler, Foto: Shutterstock

Izvršni direktor Gazproma Aleksej Miler rekao je da će možda biti potrebno zamijeniti veliki dio oštećenih gasovoda Sjevernog toka, dok Rusija planira povećati izvoz plina preko Crnog mora i Turske. On je ovo rekao kasno u četvrtak za ruski državni TV Kanal 1.

Podvodne eksplozije krajem prošlog mjeseca probile su gasovod Sjeverni tok 1, koji je sve dok Rusija nije krajem avgusta prekinula snabdijevanje, bio glavna ruta snabdijevanja za Njemačku.

Takođe su oštetili gasovod Sjeverni tok 2, koji nikada nije počeo sa radom jer je Njemačka obustavila proces sertifikacije malo prije nego što je u februaru Rusija napala Ukrajinu.

Istraga o incidentima je u toku. Rusija je rekla da se radi o "činu međunarodnog terorizma", upirući prstom u Zapad, dok je Evropska unija rekla da je u pitanju "sabotaža".

Oba gasovoda, koja se protežu više od 1.000 kilometara ispod mora, nisu bila u funkciji u vrijeme pucanja.

"Stručnjaci kažu da je za obnovu rada nakon takvog terorističkog čina potrebno zapravo odsjeći vrlo veliki komad cijevi, na velikoj udaljenosti i zapravo izgraditi novu dionicu na toj dionici", rekao je Miler.

"A kako bi se povratila stabilnost, mora se podići, ova cijev. I razumijete, jedna je stvar kada je cijev šuplja, da, a druga stvar kada je ispunjena morskom vodom stotinama kilometara".

U srijedu je Miler rekao da će popravci oštećenih gasovoda Sjevernog toka trajati više od godinu dana.

Nakon curenja gasovoda ruski predsjednik Vladimir Putin hvalio je ranije ove sedmice Tursku kao najbolju rutu za preusmjeravanje snabdijevanja gasom u Evropsku uniju nakon curenja gasovoda Sjeverni tok.

Predložio je uspostavu plinskog čvorišta u Turskoj.

Miler je rekao da će Rusija sljedeće sedmice sa Turskom započeti "konkretne" razgovore o predlozima.

Rekao je da bi Rusija mogla povećati snadbjevanje Turske gasom izgradnjom novih gasovoda paralelno s trenutno operativnim gasovodom Turski tok preko Crnog mora, dodajući da je projektna dokumentacija već pripremljena.

Bonus video: