Putin: Ne kajem se zbog Ukrajine

Nakon samita Zajednice nezavisnih država u Astani, Putin je rekao i da nema planova za proširenje vojne mobilizacije u Rusiji, koju je on proglasio prije nekoliko sedmica u ograničenom obimu kao odgovor na uspjehe ukrajinske vojske u regionu Harkiva

11882 pregleda 17 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Astani, glavnom gradu Kazahstana, da se "ne kaje" zbog akcija svoje zemlje, i ocijenio da "za sada" nema potrebe za novim "masivnim" udarima po Ukrajini, prenose svjetski mediji.

Rusija je u ponedjeljak zasula projektilima vojne, energetske i civilne ciljeve po Ukrajini kao odgovor na eksploziju koja je teško oštetila most preko Kerčkog moreuza - strateški važnu vezu između Rusije i poluostrva Krim koje je ta zemlje 2014. godine anektirala od Ukrajine.

Nakon samita Zajednice nezavisnih država u Astani, Putin je rekao i da nema planova za proširenje vojne mobilizacije u Rusiji, koju je on proglasio prije nekoliko sedmica u ograničenom obimu kao odgovor na uspjehe ukrajinske vojske u regionu Harkiva.

"Mobilizaciji je kraj. Pretpostavljam da će u naredne dvije sedmice sve mobilizacijske mjere biti okončane", rekao je predsjednik Rusije a prenosi CNN i dodao da je do sada mobilisano 220.000 od planiranih 300.000 ljudi.

Kako prenosi agencija Asošiejted pres, Putin je rekao da je 33.000 mobilisanih već u vojnim jedinicama a da je 16.000 uključeno u borbe na terenu.

Na novinarsko pitanje da li se kaje zbog svojih akcija u Ukrajini, odgovorio je:

"Ne kajem se. Želim da bude jasno da je ono što se sada dešava neprijatno", prenosi CNN.

Prema njegovim riječima, akcije Rusije u Ukrajini su ispravne i pravovremene.

Putin je ocijenio i da Njemačka pravi grešku time što je zauzela stranu NATO saveza u konfliktu Rusije sa Ukrajinom.

"Njemačka je odlučila da vjernost nekim međunarodnim sporazumima, uključujući onaj sa NATO, ima prednost nad domaćim interesima. Vjerujem da je to greška, i da njena ekonomija i njeni građani trpe. Da nije tako, ne bi podrivali gasovode Sjeverni tok 1 i 2", rekao je ruski predsjednik u Astani.

On je ocijenio da je "jedna grana gasovoda Sjeverni tok 2 u ispravnom stanju" i dodao: "Odluka o njegovom korišćenju nije donijeta, i nije izvjesno da će biti donijeta, ali to nisu naša posla."

Novinari su pitali Putina da li želi direktne razgovore sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom.

"Trebalo bi da pitate njega da li on želi da razgovara sa mnom", odvratio je ruski predsjednik.

"Za sada ne vidim potrebu za pregovore sa Bajdenom - dok ne vidim platformu za to".

Skaj njuz je jutros prenio pisanje nezavisnog ruskog portala Meduza sa sjedištem u Rigi koji je naveo da je Putin spreman da uđe u pregovore o privremenom mirovnom sporazumu u Ukrajini.

Prema pisanju Meduze, Putin je spreman da učestvuje u razgovorima, pa čak i da povuče svoje trupe iz oblasti Herson, koju je Rusija anektirala ali je ne kontroliše u cjelosti, i u kojoj ukrajinske trupe napreduju prema okupiranom glavnom gradu Hersonu.

Uslovi koje Putin navodno postavlja su da Krim ne bude dio pregovora i da pripojene oblasti u Donbasu ostanu pod ruskom kontrolom.

Kako piše Skaj njuz, nije vjerovatno da bi Ukrajina prihvatila te uslove.

Bonus video: