Braća Deđorđo priznala ubistvo Karuane Galicije: Osuđeni na po 40 godina zatvora

Karuana Galicija (53) bila je poznata istraživačka novinarka na Malti. Njeno ubistvo 16. oktobra 2017. godine otvorilo je pitanje o vladavini prava u najmanjoj državi članici Evropske unije

34055 pregleda 16 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Karuana Galicije, Foto: Reuters
Uviđaj nakon ubistva Karuana Galicije, Foto: Reuters

Dvojica braće osuđena su na po 40 godina zatvora nakon što su priznala ubistvo malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. godine, u nevjerovatnom obrtu prvog dana njihovog suđenja.

Alfred i Džordž Deđorđo prvo su se izjasnili da nisu krivi. Ali, nakon duže pauze njihovi advokati rekli su da su pristali da priznaju krivicu u zamjenu za blažu kaznu, prenosi agencija Rojters.

Njihovo priznanje krivice znači da su već četiri osobe priznale da su učestvovale u ubistvu. Peti muškarac, lokalni biznismen Jorgen Fenek, u zatvoru čeka suđenje. Tužitelji vjeruju da je on naručio ubistvo, što on negira.

Džordž Deđorđo priznao je zločin u intervjuu Rojtersu ranije ove godine.

Advokat dvojice braće rekao je da oni traže pomilovanje u zamjenu za otkrivanje "svega što znamo o drugim ubistvima, bombama i zločinima".

Nije prihvaćen njihov zahtjev za pomilovanje, a poroti od pet muškaraca i četiri žene na početku postupka je rečeno da uzmu u obzir samo ono što su čuli u sudnici.

Karuana Galicija (53) bila je poznata istraživačka novinarka na Malti. Njeno ubistvo 16. oktobra 2017. godine otvorilo je pitanje o vladavini prava u najmanjoj državi članici Evropske unije.

Tužitelji su na jutarnjem ročištu rekli da su Deđorđo i još jedan suizvršilac, Vins Muskat, prvo planirali da upucaju Karuana Galiciju, ali su ipak nabavili bombu i stavili je u njen automobil.

Džordž Deđorđo aktivirao je bombu sa jahte blizu obale Malte dok su Alfred Deđorđo i Muskat bili posmatrači. Muskat se prošle godine nagodio i priznao svoju ulogu u zločinu u zamjenu za informacije i služi 15 godina zatvora.

Braća Deđorđo i Muskat uhapšeni su u decembru 2017. i od tada su iza rešetaka.

Veći dio slučaja izgrađen je oko svjedočenja i snimaka telefonskih razgovora posrednika u planiranju ubistva, Melvina Teuma, koji je dobio predsjedničko pomilovanje u zamjenu za informacije krajem 2019. godine.

Tvrdio je da je ubistvo naručio Fenek, vođa konzorcijuma koji je 2015. kontroverzno dobio vladin ugovor za izgradnju elektrane. Uapšen je u novembru 2019.

Karuana Galicija otkrila je tajnu kompaniju koja je navodno trebala da usmjerava sredstva u kompanije registrovane u Panami u vlasništvu tadašnjeg ministra energetike Konrada Micija i šefa kabineta vlade Kejta Šembrija.

Nema dokaza o nezakonitom prenosu novca, prenosi N1, pisanje agencije Rojters.

Rojtersova istraga nakon njene smrti utvrdila je da kompanija pripada Feneku.

Hapšenje Feneka dovelo je do ostavke Šembrija i premijera Džozefa Muskata. Obojica negiraju bilo kakvu umiješanost u ubistvo novinarke i nisu procesuirani.

Peta godišnjica ubistva Dafne Karuane Galicije obilježiće se na skupu u nedjelju na kojemu će se obratiti predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Bonus video: