Poljska neće dobiti novac EU dok ne popravi stanje u pravosuđu

Evropska komisija je saopštila da neće isplatiti ogromnu većinu od 75 milijardi eura ukoliko Varšava ne ispoštuje zahtjeve

11269 pregleda 2 komentar(a)
Predsjednica EK Ursula fon der Lajen i poljski premijer Mateuš Moravjecki u martu u Briselu, Foto: Rojters
Predsjednica EK Ursula fon der Lajen i poljski premijer Mateuš Moravjecki u martu u Briselu, Foto: Rojters

Evropska unija neće isplatiti veliku većinu od 75 milijardi eura razvojnih fondova namijenjenih Poljskoj do 2027. ukoliko Varšava ne popravi stanje u pravosuđu, kazao je juče portparol Evropske komisije.

Zbog situacije u poljskom pravosuđu, Evropska komisija je već zamrzla oko 35 milijardi eura opredijeljenih za Poljsku iz zajedničkog plana stimulansa EU osmišljenog za oporavak ekonomija od pandemije kovida -19, podsjeća Rojters.

Sada je Komisija upozorila da su skoro sva sredstva opredijeljena za Poljsku, iz zajedničkog budžeta bloka za 2021-27. dovedena u pitanje budući da Varšava ne ispunjava demokratske standarde po pitanju nezavisnosti pravosuđa.

”Zbog nepovinovanja, Komisija ne može postupiti u skladu sa potraživanjima za plaćanje”, kazao je portparol Stefan de Kirsmaker, dodajući da je jedini izuzetak mali dio novca vezan za tehničku pomoć u pripremi razvojnih projekata, umjesto za njihovu implementaciju.

Na vlasti od 2015. godine, vladajuća populistička partija Pravo i pravda (PiS) je sprovela reformu poljskih sudova. Promjene su uključivale i slučajeve u kojima su sudije koje se kritički odnose prema vladi smjenjivane sa visokih pozicija na koje su zatim imenovani vladini poslušnici.

Poljski ministar pravde Žbignev Ziobro - tvrdolinijaš koji se smatra nosiocem vladinih promjena u pravosuđu - kazao je da bi takav potez Brisela bio “očigledno nezakonit”.

Njegov kolega zadužen za upravljanje fondovima EU, ministar za razvoj Gregorž Puda kazao da pregovori sa Briselom o pripremi detaljnih planova idu dobro na tehničkom nivou.

On je dodao da poljska parlamentarna opozicija pokušava da obeshrabri Poljake da podrže PiS preuveličavajući rizike gubitka novca od EU.

EU, kao i mnoge međunarodne organizacije i grupe za zaštitu ljudskih prava, tvrde da je PiS naudio demokratskim kontrolnim polugama uništavajući nezavisnost sudova u ovoj bivšoj komunističkoj državi od 38 miliona stanovnika.

Od ulaska u EU, Poljska je bila najveći korisnik pomoći bloka, ističe Rojters. Međutim proteklih godina, nacionalistička euroskeptična i antinjemačka retorika PiS-a dovela su do sporenja između Varšave i Brisela.

Bonus video: