"Neka te čuju": Improvizovano glasanje o nezavisnosti Katalonije u centru Madrida

0 komentar(a)
Glasanje o nezavisnosti Katalonije, improvizovani referendum, Madrid, Foto: Reuters
Glasanje o nezavisnosti Katalonije, improvizovani referendum, Madrid, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2017. 18:21h

Jedna španska konzervativna grupa postavila je danas veliku glasačku kutiju u centru Madrida i pozivala građane da glasaju da li Katalonija treba da ostane dio Španije.

Današnju protestnu akciju na poznatom madridskom trgu Puerta del sol organizovala je grupa "Neka te čuju", dva dana pred najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije koji centralne vlasti u Madridu pokušavaju da spriječe, navodi Asošiejted pres.

Grupa "Neka te čuju" ranije je organizovala demonstracije protiv abortusa i gej brakova, a njen predsjednik Ignjasio Arsuaga rekao je da bi svi Španci, a ne samo Katalonci, trebalo da imaju mogućnost da glasaju o nezavisnosti Katalonije i dodao da je on za jedinstvo zemlje.

Na današnjem improvizovanom glasanju u Madridu nekoliko hiljada ljudi je ubacilo glasačke listiće, a većina se opredijelila za ostanak Katalonije u sastavu Španije, saopštili su organizatori akcije.

Političke tenzije u Španiji sve su veće pred najavljen referendum o nezavisnosti Katalonije, koji centralne vlasti u Madridu smatraju ilegalnim i čije održavanje nastoje da spreče sudskim putem i policijskim akcijama.

Ustavni sud Španije suspendovao je prije tri nedjelje održavanje referenduma do donošenja presude o njegovoj ustavnosti, na zahtjev centralne vlade, dok je policija u više navrata zaplijenila velike količine glasačkih listića i plakata za promociju referenduma.

Katalonske vlasti ne žele da odustanu od referenduma uprkos gotovo svakodnevnim upozoravajućim porukama iz Madrida i akcijama španske Vlade protiv katalonskih zvaničnika.

U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, protesti se održavaju gotovo svakodnevno zbog nastojanja Madrida da spriječi referendum 1. oktobra.

Bonus video: