Narod Ukrajine dobitnik nagrade Saharov za slobodu misli 2022.

"Ova je nagrada namijenjena Ukrajincima koji se bore na terenu. Onima koji su bili prisiljeni da pobjegnu. Onima koji su izgubili rodbinu i prijatelje. Svima koji se zalažu i bore za ono u što vjeruju. Znam da hrabri narod Ukrajine neće odustati, a nećemo ni mi"

18076 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ovogodišnji dobitnik nagrade Saharov za slobodu misli je narod Ukrajine, njihov predsjednik, izabrani čelnici i građansko društvo, objavila je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

"U proteklih devet mjeseci Evropski parlament i svijet gledali su kako Ukrajinci junački brane svoju zemlju, svoju slobodu, svoje porodice. Ali ukrajinski narod rizikuje svoje živote i za Evropu, braneći vrijednosti u koje svi vjerujemo, slobodu, demokratiju, vladvinu prava. Niko više od njih ne zaslužuje ovu nagradu", rekla je Metsola parlamentarcima na plenarnoj sjednici u Strazburu.

"Ova je nagrada namijenjena Ukrajincima koji se bore na terenu. Onima koji su bili prisiljeni da pobjegnu. Onima koji su izgubili rodbinu i prijatelje. Svima koji se zalažu i bore za ono u što vjeruju. Znam da hrabri narod Ukrajine neće odustati, a nećemo ni mi", rekla je čelnica parlamenta.

Evropski parlament dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu misli od 1988. godine.

Nagrada je ustanovljena u čast izuzetnim pojedincima i organizacijama za zaštitu ljudska prava i sloboda. Nazvana je po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, a novčani iznos nagrade je 50.000 eura.

Ukrajinski narod i predsjednika Volodimira Zelenski za ovogodišnju nagradu Saharov nominovalo je više parlamentarnih klubova, prenosi agencija Hina.

Klubovi socijaldemokrata i liberala (S&D i Renew Europe) su nominovali ukrajinski narod, ističući ulogu individualaca, organizacija civilnog društva te državnih i javnih institucija. U nominaciji se, između ostalih, spominju ukrajinska Državna služba za hitne slučajeve, Julija Pajevska koja je osnovala evakuacijsku medicinsku grupu "Tairini Anđeli", aktivistkinja za ljudska prava Oleksandra Matvičuk, pokret građanskog otpora Žuta vrpca, te bivši gradonačelnik Melitopola, Ivan Fedorov

Evropska narodna stranka (EPP) nominovala je "hrabri ukrajinski narod kojeg predstavlja predsjednik Volodimir Zelenski" ističući da se Ukrajinci, osim za svoje domove i nezavisnost, bore i za "slobodu, demokratiju, vladavinu prava te evropske vrijednosti".

­Europarlamentarci u Odboru za vanjske poslove i Odboru za razvoj prošle sedmice su za finaliste ovogodišnje nagrade za slobodu misli Saharov izabrali Džulijana Asanža, osnivača organizacije Vikiliks, ukrajinski narod, kojeg predstavljaju predsjednik, civilno društvo, te Kolumbijsku komisiju za istinu.

Konferencija predsjednika Evropskog parlamenta, koju čine predsjednica i čelnici klubova, izabrala je za pobjednika ukrajinski narod na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta koja se ove sedmice održava u Strazburu.

Svečanost uručenja nagrade trebala bi da se održi u Evropskom parlamentu u Strazburu 14. decembra.

Prošle godine Parlament je ovo priznanje dodijelio ruskom opozicionom lideru u borbi protiv korupcije Alekseju Navaljnom.

Bonus video: