"Pogriješili smo u politici prema Rusiji"

Lars Klingbajl je priznao da je SPD ignorisao upozorenja iz istočne Evrope i doveo Njemačku u opasnu energetsku zavisnost

23712 pregleda 2 komentar(a)
Lars Klingbajl, Foto: Rojters
Lars Klingbajl, Foto: Rojters

Njemačka vladajuća Socijaldemokratska partija (SPD) nije uspjela da prepozna agresivne namjere Rusije, izgubila je povjerenje ignorišući upozorenja iz istočne Evrope i uvela Njemačku u opasnu energetsku zavisnost, priznao je ove nedjelje jedan od lidera partije kojoj pripada i kancelar Olaf Šolc.

U upečatljivom govoru u kojem priznaje krivicu, Lars Klingbajl je u Berlinu kazao da je dugotrajna tvrdnja njegove partije da stabilnost u Evropi može biti postignuta "samo sa Rusijom" bila pogrešna. "Danas treba organizovati sigurnost od Rusije", dodao je on.

Govoreći u sjedištu SPD-a Klingbajl je, kako prenosi portal "Politiko" kazao da se njegova partija dugo vodila konsenzusom da su "bliski odnosi sa Rusijom dobri za nas... Međutim, nijesmo uspjeli da prepoznamo da se okvir tog odnosa davno promijenio".

"Ruski režim oko Putina je postajao sve represivniji i agresivniji, čak i revizionistički. U našoj potrazi za zajedničkom osnovom, previdjeli smo ono što nas razdvaja. To je bila greška", kazao je on. "Držali smo se slike Rusije koju je oblikovala prošlost, ali koja je davno prestala da odražava sadašnjost".

Izjava Klingbajla je značajna budući da su socijaldemokrate usmjeravale Njemačku kao vladajuća partija tokom većeg dijela posljednjih 25 godina, prvo za vrijeme kancelara Gerharda Šredera, zatim sa prekidima tokom 12 godina kao mlađi partner liderke desnog centra Angele Merkel, a od kraja prošle godine i tokom Šolcovog mandata Olafa.

Samokritični govor Klingbajla je takođe u suprotnosti sa izjavama Šolca, koji je prošle nedjelje kazao da je "oduvijek znao" za namjere ruskog predsjednika Vladimira Putina da koristi energiju kao oružje, kao i sa tvrdnjama Merkelove da nije pogriješila u politici prema Rusiji.

Bonus video: