SAD tvrdi da su iranski vojnici na Krimu i pomažu Rusiji

Rat u Ukrajini – 239. dan

17187 pregleda 12 komentar(a)
Mikolajev, Foto: Reuters
Mikolajev, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2022. 23:03h
Završeno
21:22h

Sjedinjene Američke Države su utvrdile da su iranski vojnici bili na terenu na Krimu i pomagali ruskoj vojsci da upravlja bespilotnim letjelicama koje je Teheran obezbjedio za izvođenje napada širom Ukrajine, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs u četvrtak.

"Možemo da potvrdimo da rusko vojno osoblje sa sjedištem na Krimu pilotira iranske bespilotne letjelice i koristi ih za izvođenje kinetičkih udara širom Ukrajine, uključujući i napade na Kijev posljednjih dana“, rekao je Prajs tokom redovnog brifinga za štampu, misleći na bespilotne letjelice, prenosi Rojters.

"Ocjenjujemo da je iransko vojno osoblje bilo na terenu na Krimu i pomagalo Rusiji u ovim operacijama"

20:49h

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je danas jedan centar za obuku mobilisanih vojnika u oblasti Rijazan, jugoistočno od Moskve, pokazuju snimci ruske televizije.

To je prvi put od objave djelimične mobilizacije rezervista 21. septembra da je Putin posjetio civile na obuci, pozvane da podrže rusku ofanzivu u Ukrajini.

Na jednom poligonu za gađanje ruski predsjednik je pokušao da gađa automatskom puškom, ležeći s kacigom i zaštitom za uši, prikazala je ruska televizija.

Putin je razgovarao sa nekima od mobilisanih vojnika. 

Prema ruskim agencijama ruski predsjednik je takođe posmatrao vježbe taktičke obuke i gašenja požara.

Uz njega je bio ministar odbrane Sergej Šojgu koji je govorio o obuci mobilisanih rezervista, navele su agencije.

Vladimir Putin je 21. septembra proglaso djelimičnu mobilizaciju stotina hiljada rezervista da pokuša da zaustavi napredovanje ukrajinske vojske u kontraofazivi.

Prema podacima koje je objavio u petak, do sada je mobilisano 222 hiljada ljudi, od kojih se 16 hiljada već bori u Ukrajini. Ranije je najavaljeno  da će ukupno biti mobilisano 300 hiljada ljudi.

20:26h

Rusija je danas saopštila da Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) ima dozvolu da posjeti zatvor Olenivka, gdje su desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika poginule u julu pod neutvrđenim okolnostima, ali da su te posjete obustavljene zbog bezbjednosne situacije.

20:04h

Ukrajina i Zapad su zabrinuti da bi Bjelorusija mogla da preuzme aktivniju ulogu u ratu u Ukrajini.

Rusko vazduhoplovstvo održalo je u četvrtak zakazane patrolne letove na granicama svog saveznika Bjelorusije, rekao je Minsk.

Rusija je poslala pojačanu operativnu grupu od 9.000 vojnika i stotine komada vojne opreme Bjelorusiji, nakon što je predsjednik Aleksandar Lukašenko prošle nedjelje rekao da Bjelorusiji prijeti napad iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Rusija je koristila Bjelorusiju kao polaznu tačku za svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara, raspoređujući odatle trupe i opremu za svoju neuspjelu ofanzivu na Kijev u prvim danima rata.

Bjelorusija dijeli granicu od 1.085 kilometara sa Ukrajinom i udaljena je manje od 100 kilometara od ukrajinske prestonice.

Dok je Lukašenko više puta tvrdio da je Bjelorusija u opasnosti od napada Kijeva, on do sada nije poslao snage da se bore uz Rusiju, uprkos zabrinutosti Ukrajine i Zapada da bi to moglo.

Ukrajina negira da predstavlja prijetnju Bjelorusiji.

17:53h

Nema mnogo napretka u pregovorima o crnomorskom dogovoru o žitu, prenosi Rojters.

Pregovori o produženju julskog sporazuma koji je obnovio ukrajinski izvoz crnomorskog žita i đubriva ne napreduju mnogo jer se zabrinutost Rusije ne uzima u obzir na odgovarajući način, rekao je u četvrtak ruski ambasador, Genadij Gatilov u Ženevi.

Visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija pregovaraju sa Rusijom o produženju i proširenju sporazuma od 22. jula koji bi mogao da istekne sljedećeg mjeseca ako se sporazum ne postigne.

"Ne bih rekao da je mnogo postignuto nakon posljednjih konsultacija. Dijalog se nastavlja", rekao je Gatilov novinarima.

Gatilov je prošle nedjelje rekao Rojtersu da je Moskva izrazila zabrinutost Ujedinjenim nacijama u vezi sa sporazumom o izvozu žitarica iz Crnog mora i da je spremna da odbije obnavljanje sporazuma. 

16:45h

Evropska unija uvela je sankcije iranskoj kompaniji i trojici iranskih generala zbog podrivanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, isporukom dronova Rusiji.

Rusija je optužena da je bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje "Šahed" bombardovala elektrane i drugu infrastrukturu.

Kako Beta prenosi, EU je uvela zamrzavanje imovine kompaniji Šahed Aviation Industris u Iranu, kao i zamrzavanje imovine i zabranu putovanja trojici službenika, koji su takođe osumnjičeni za veze sa iranskim programom bespilotnih letjelica.

Iran je danas odbacio optužbe da je slao rakete i dronove Rusiji.

Ministar spoljnih poslova te zemlje, Hosein Amir-Abdolahian odbacio je tu tvrdnju, kazavši da je "neutemeljena" i dodao da Iran ima "odbrambenu saradnju sa Rusijom, ali slanje oružja i dronova protiv Ukrajine nije politika".

08:41h

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski, odbacio je tvrdnje da Iran izvozi dronove u Rusiju, rekavši da su to dezinformacije.

"Posmatrali smo još jednu rundu dezinformacione kampanje zapadnih delegacija, dok su u Savjetu UN pokrenule pitanje bespilotnih letjelica koje Rusija navodno koristi u Ukrajini", rekao je diplomata nakon završenih konsultacija Savjeta bezbjednosti UN.

Poljanski dodaje da Zapad pokušava da "pogodi dvije mete odjednom izmišljajući vještački izgovor da izvrše pritisak na Rusiju i na Iran", prenosi Rojters.

"Imamo našu industriju bespilotnih letjelica koja proizvodi letjelice koje su nam potrebne za ovu kampanju i sve ove optužbe su u potpunosti na savjesti naših zapadnih kolega", rekao je Poljanski.

Dodaje da se na olupinama dronova mogu vidjeti natpisi na ruskom jeziku.

"Ne mislim da se ruski jezik mnogo koristi u Iranu", zaključuje je Poljanski.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je ranije ove nedjelje da to što Rusija napada ciljeve u Ukrajini dronovima proizvedenim u Iranu pokazuje njen politički i vojni poraz.

"To što Moskva koristi iransko oružje poslije decenija finansiranja vojne industrije tokom sovjetskog i postsovjetskog perioda predstavlja poraz", istakao je Zelenski u video snimku objavljenom na zvaničnom sajtu.

Ukrajina je saopštila da su ruske snage u posljednjim napadima na ukrajinske gradove koristile dronove "kamikaze" proizvedene u Iranu.

08:40h

Rusija će preispitati saradnju sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom i njegovim osobljem, ako Gutereš pošalje stručnjake u Ukrajinu da pregledaju oborene dronove za koje zapadne sile tvrde da su proizedeni u Iranu, izjavio je zamjenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski.

On nije precizirao na kakvu saradnju bi to moglo da utiče, prenio je Rojters.

Poljanski je, takođe, rekao novinarima da nije optimista u pogledu obnavljanja sporazuma uz posredovanje Ujedinjenih nacija kojim bi bio nastavljen crnomorski izvoz žitarica i đubriva iz Ukrajine.

07:28h

Njemačka vladajuća Socijaldemokratska partija (SPD) nije uspjela da prepozna agresivne namjere Rusije, izgubila je povjerenje ignorišući upozorenja iz istočne Evrope i uvela Njemačku u opasnu energetsku zavisnost, priznao je ove nedjelje jedan od lidera partije kojoj pripada i kancelar Olaf Šolc.

Povezani članci

20. Oktobar 2022.

"Pogriješili smo u politici prema Rusiji"

07:28h

Tenzije između Poljske i Mađarske - dok poljska vlada traži snažnije sankcije Moskvi, Orban za rast cijena energenata okrivljuje politiku EU prema Rusiji.

Povezani članci

20. Oktobar 2022.

Rat u Ukrajini zavadio partnere

07:24h

Vlada Španije objavila je da će poslati pet generatora za proizvodnju električne energije u Ukrajinu, u kojoj su ruski napadi na njenu elektroenergetsku strukturu ostavili više od hiljadu gradova bez struje, što je vladu primoralo da od danas uvede restrikcije na cijeloj teritoriji zemlje.

"S obzirom na nedavne napade (...) ministarstvo odbrane (Španije) će odmah poslati generatore u ovu zemlju", navodi se u saopštenju španske vlade.

Riječ je o četiri generatora snage 400 kilovata i jednom generatoru snage 150 kilovata koji pripadaju španskom vojnom vazduhoplovstvu.

Oprema će biti prebačena "u naredna tri dana kopnenim putom do jednog logističkog centra" u Poljskoj, odakle će potom biti poslata u Ukrajinu, dodaje se u saopštenju.

Oko 40 odsto elektroenergetskih kapaciteta Ukrajine izbačeno je iz stroja u posljednjih nekoliko dana usljed napada Rusije projektilima i dronovima-samoubicama.

(BETA)

Izmjena: 07:28h
07:23h

Dvjesta trideset deveti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajina će od danas početi da ograničava isporuku električne energije širom zemlje, nakon što je Rusija pogodila još izvjestan broj elektrana, izjavio je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

"Od 7.00 časova do 23.00 sata potrebno je svesti na minimum upotrebu električne energije... ako se to ne uradi trebalo bi da se pripremite za privremene nestanke struje", naveo je Timošenko na Telegramu, kako prenosi Rojters.

Načelnica Ivano-Frankovske oblasti na zapadu Ukrajine Svitlana Oniščuk izjavila je da su ruske snage pogodile termoelektranu u gradu Burštin.

Serhij Borzov, guverner Vinickog regiona na zapadu Ukrajine, rekao je da je Rusija izvršila napade na energetske objekte u njegovom regionu.

Gradonačelnik zapadnog grada Lavova Andrij Sadovij kazao je na televiziji da će biti potrebni mjeseci da se poprave trafostanice koje su oštećene posljednjih dana i najavio moguće prekide u snabdijevanju električnom energijom dok se izvode radovi na sanaciji.

Bonus video: