Minimalne kritike na izvještaje o proširenju u Evropskom parlamentu

Evroparlamentarci uglavnom zahtijevaju da se više pažnje posveti Zapadnom Balkanu, uz napomenu da Rusija i Kina odlično razumiju njegovu važnost

4780 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Debata o izvještajima o proširenju, koja je održana u Evropskom parlamentu, prošla je uz podršku svih političkih grupacija u procesu proširenja uz minimalne kritike. Poslanici su istakli da je nastavak proširenja ključan za stabilnost Evropske unije, prenosi N1.

Nakon što je komesar Oliver Varhelji predstavio izvještaj o proširenju Evropske komisije predstavnicima Evropskog parlamenta, u kom se fokusirao na pomoć koju Unija izdvaja za region, rasprava se na kraju svela na podršku gotovo svih grupa procesu proširenja, uz minimalne kritike.

Poslanici tvrde da je nastavak proširenja ključan za stabilnost EU. Smatraju da je napad Rusije na Ukrajinu promijenio pravila, zbog čega je strateška važnost Balkana izašla u prvi plan.

Evroparlamentarci uglavnom zahtijevaju da se više pažnje posveti Zapadnom Balkanu, uz napomenu da Rusija i Kina odlično razumiju njegovu važnost.

Najveći broj poslanika iz grupacija Evropska narodna partija, Obnovimo Evropu, liberali i zeleni traže da EU ispuni obećanja, dok Socijaldemokrate jedine insititiraju da je potrebno zaustaviti napredak Srbije na evropskom putu dok ne uvede sankcije Rusiji.

Bonus video: