Razdor između Njemaca i Francuza zbog energetike i odbrane

Rat u Ukrajini je podstakao Berlin da se okrene Vašingtonu, dok se Pariz zalaže za "evropski suverenitet"

10125 pregleda 2 komentar(a)
Makron i Šolc danas u Briselu, Foto: Reuters
Makron i Šolc danas u Briselu, Foto: Reuters

Odnosima između Francuske i Njemačke koji su zategnuti zbog rata u Ukrajini i energetske krize potrebno je "resetovanje" da bi se stvorio jači savez između dvije najveće zemlje Evropske unije (EU), rekao je danas francuski ministar finansija Bruno le Mer.

Veze koje su tradicionalno pokretačka snaga širih političkih inicijativa EU, zapale su u probleme i dvije vlade su odgodile za januar sastanak koji je bio planiran za sljedeću nedjelju, prenio je Rojters.

Le Mer, koji tečno govori njemački i ima dugogodišnje političke kontakte u Njemačkoj, kazao je da su odnosi trenutno "teški", prije svega zato što je rat u Ukrajini podstakao Berlin da se okrene Vašingtonu, dok se Pariz zalaže za "evropski suverenitet", piše Rojters.

A prekid dotoka gasa iz Rusije pokazao je razmjere zavisnosti Njemačke i doveo u pitanje njen energetski model, dok Francuska preduzima nove inicijative povodom nuklearne energije," rekao je Le Mer.

Njemačka se takođe bori da se uhvati u koštac sa novim i težim poslovnim uslovima u Kini, koja je odavno "Eldorado" za njemačku industriju, dodao je francuski ministar.

"Rat u Ukrajini, pitanje gasa i energije i problem Kine moraju nas navesti da strateški redefinišemo odnose između Francuske i Njemačke," rekao je Le Mer na jednoj poslovnoj konferenciji.

Bruno le Mer
Bruno le Merfoto: Reuters

To bi "stvorilo novi, moguće snažniji savez resetovanjem određenog broja pitanja," izjavio je Le Mer, dan nakon sastanka sa njemačkim ministrima finansija i ekonomije.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kanclear Olaf Šolc sastali su se danas na marginama samita EU u Briselu i izrazili volju da smanje cijene energenata i sačuvaju evropsko jedinstvo, saopštila je francuska predsjednička palata.

Francuski ministri su izrazili frustriranost zbog, kako kažu, niza jednostranih odluka Njemačke, uključujući energetski paket od 200 milijardi eura koji je Berlin objavio, a da nije upozorio Pariz.

Francuska većinu struje dobija iz nuklearnih elektrana i daleko je manje zavisna od prirodnog gasa u odnosu na Njemačku. Međutim, francuski zvaničnici kažu da ih brine da bi njemački paket od 200 milijardi mogao deformisati evropsko tržište jer druge zemlje nemaju ista sredstva da zaštite svoje građane.

Francuska je naljutila njemačke zvaničnike protivljenjem predlogu Njemačke i Španije za izgradnju novog gasovoda preko Pirineja da bi se nadomjestile zalihe iz Rusije, jer bi radije fokusirala energetsko ulaganje u francuski nuklearni sektor.

Odluka Njemačke da nabavi sisteme naoružanja iz SAD umjesto iz Evrope takođe nije naišla na odobravanje u Francuskoj.

Bonus video: