Rusija razgovara sa Međunarodnim Crvenim krstom o pristupu ratnim zarobljenicima

Od prošle nedjelje Kijev optužuje MKCK za nedjelovanje u slučaju Ukrajinaca - ratnih zarobljenika i tvrdi da su zbog izostanka posjete zarobljenici u opasnosti da budu mučeni

3067 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Crveni krst Crne Gore
Foto: Crveni krst Crne Gore

Rusija je danas saopštila da Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) ima dozvolu da posjeti zatvor Olenivka, gdje su desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika poginule u julu pod neutvrđenim okolnostima, ali da su te posjete obustavljene zbog bezbjednosne situacije.

Od prošle nedjelje Kijev optužuje MKCK za nedjelovanje u slučaju Ukrajinaca - ratnih zarobljenika koje drži Rusija, i tvrdi da su zbog izostanka posjete zarobljenici u opasnosti da budu mučeni.

Crveni krst je naveo da dijeli zabrinutost ukrajinskih vlasti, ali da su posjete moguće samo uz odobrenje i garancije bezbjednosti.

Ta organizacija je pozvala dvije zaraćene strane da olakšaju pristup ratnim zarobljenicima i izrazila posebnu zabrinutost zbog nemogućnosti pristupa zatvoru Olenivka, koji je pod ruskom kontrolom, na istoku Ukrajine.

U zatvoru Olenivka su poginule destine ukrajinskih ratnih zarobljenika u bombardovanju krajem jula. Moskva i Kijev za to optužuju jedna drugu.

UN su upozorile na katastrofalne zdravstvene uslove za one koji su u tom zatvoru.

Ruski ambasador u Ženevi Genadi Gatilov rekao je novinarima da je rusko Ministarstvo odbrane odobrilo posjetu delegacije MKCK-a zatvoru Olenivka 4. avgusta ali je rekao da se situacija mijenja s vojnog stanovišta i da nije lako osigurati bezbjednost koju ta organizacija dok se nastavlja bombardovanje.

Ali je rekao da je o pristupu ratnim zarobljenicima razgovarao sa novom šeficom MKCK-a Mirjanom Spoljarić Eger.

Po njegovim riječima Rusija je zauzela konstruktivan stav i dozvolila pet ili šest posjeta ukrajinskim ratnim zarobljenicima u Rusiji posljednjih mjeseci. Rekao je da se vode pregovori da se dozvole dodatne posjete.

Gatilov je rekao da imaju više od 6.000 ukrajinskih zarobljenika i da nije uvijek moguće organizovati sve posjete. Odbacio je optužbe da Rusija maltretira ratne zarobljenike.

On je zauzvrat Ukrajinu optužio da "muči" Ruse zarobljene tokom ruske invazije koja je počela 24. februara.

Ženevske konvencije obavezuju sve strane u međunarodnim oružanim sukobima da dozvole MKCK-u pristup svim ratnim zarobljenicima da procijene situaciju. Ta organizacija nastoji da radi sa raznim stranama da bi poboljšala uslove u kojima su zarobljenici.

Bonus video: