Ruske vlasti naredile hitnu evakuaciju iz Hersona, još četiri broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka

Ruska invazija na Ukrajinu - 241. dan

35774 pregleda 36 komentar(a)
Detalj tokom evakuacije civila iz Hersona, Foto: Reuters
Detalj tokom evakuacije civila iz Hersona, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2022. 22:05h
Završeno
22:03h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je Rusija pokrenula udare na infrastrukturu u "veoma širokim" razmjerama i obećao da će njegova vojska poboljšati već dobar rekord u obaranju raketa uz pomoć svojih partnera, prenosi Rojters.

"Geografija ovog najnovijeg masovnog napada je veoma široka", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, navodeći regione u zapadnoj, centralnoj i južnoj Ukrajini.

"Naravno da nemamo tehničku sposobnost da oborimo 100 odsto ruskih raketa i da udarimo dronove. Siguran sam da ćemo to postepeno postići, uz pomoć naših partnera. Već sada obaramo većinu. krstarećih raketa, većinu dronova", kazao je on.

20:12h

Rusija je ispalila tokom noći 36 raketa u okviru napada na Ukrajinu, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je na Telegramu kazao da je većinu raketa oborila ukrajinska vazdušna odbrana, prenosi Tanjug.

Zelenski je naveo i da su svi radnici koji trenutno popravljaju oštećene infrastrukturne objekte ukrajinski heroji.

Ruske snage su tokom proteklih sedmica gađale infrastrukturne objekte u Ukrajini, kao što su elektrane i vodovodi.

20:02h

Ukrajina proizvodi nove, lagane pancire, dizajnirane za zaštitu djece od gelera tokom evakuacija iz borbenih zona.

20:02h

Ruski zvaničnik Sergej Kirijenko optužio je NATO da vodi otvoreni rat protiv Rusije u nastojanju da je eliminiše kao nezavisnu i suverenu državu.

17:39h

Stresno je. Svi su pod pritiskom. Neprijatelj je veoma blizu, ali mi se ne damo i pružamo otpor.

16:58h

Ruske separatističke vlasti naredile su danas hitnu evakuaciju grada Hersona zbog napredovanja ukrajinske kontraofanzive.

U postu na Telegramu, regionalne vlasti pozvale su civile da se evakuišu brodovima preko rijeke Dnjepar. Tim putem povukli bi se dublje u teritoriju pod kontrolom Rusije jer je, kako je navedeno, situacija na frontu napeta.

Administracija u Hersonu bliska Kremlju saopštila je i da se očekuju i bombardovanja i "teroristički napadi" Kijeva.

Herson je gotovo od početka invazije pod kontrolom Rusije. Jedan je od regiona koji je prošlog mjeseca pripojen Rusiji nelegitimnim referendumom.

16:56h

Još četiri broda natovarena žitaricama u skladu s Istanbulskim sporazumom o izvozu žitarica, isplovili su iz ukrajinskih luka, saopštilo je danas ministarstvo odbrane Turske.

U saopštenju nije navedeno odredište brodova, ali je rečeno da se isporuke iz ukrajinskih luka odvijaju planiranim tokom, prenosi agencija Anadolija.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina u julu su postigle sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru, koji je bio obustavljen zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru.

Strane pregovaraju o mogućem proširenju sporazuma koji ističe 19. novembra, da obuhvati i ruske žitarice i đubrivo.

U Istanbulu je oformljen i Centar za zajedničku koordinaciju, kojeg čine stručnjaci tri strane, koji nadzire implementaciju sporazuma.

Od 1. avgusta iz Ukrajine je isplovilo 365 brodova s više od osam miliona tona proizvoda.

15:23h

Ruske okupacione vlasti u ukrajinskom gradu Hersonu pozvale su civile da odmah napuste grad zbog napete vojne situacije, prenosi Rojters.

Hiljade civila već danima odlazi preko rijeke Dnjepar nakon upozorenja o nadolazećoj ukrajinskoj ofanzivi za ponovno zauzimanje grada, ali je današnje upozorenje sa sobom nosilo dozu hitnosti.

"Svi civili Hersona moraju odmah da napuste grad", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Civili Hersona i svih resora i ministarstava civilne uprave moraju danas da pređu na lijevu (istočnu) obalu Dnjepra, dodale su ruske okupacione vlasti.

13:47h

Ukrajinski premijer Denis Šmigal upozorio je da Rusija hoće Ukrajini da priredi hladnu zimu tokom koje bi ljudi mogli bukvalno da umru od hladnoće, što bi moglo da dovede do planirane humanitarne katastrofe koju Evropa nije vidjela od Drugog svjetskog rata.

13:21h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da su njene snage odbile pokušaje ukrajinske ofanzive u istočnim regionima Luganska i Donjecka i južnom regionu Hersona, prenosi Rojters. 

U njemu se navodi da su ruske snage spriječile pokušaj Ukrajine da probije svoju liniju odbrane u oblasti Herson.

Rojters navodi da nije mogao samostalno da provjeri izvještaje sa ratišta.

Izmjena: 13:57h
10:05h

Kritična infrastruktura širom Ukrajine ponovo je pogođena, pri čemu je nekoliko regiona prijavilo udare na energetske objekte, dok su u drugim oborene rakete.

Pogođeni su energetski objekti u više regiona prema lokalnim zvaničnicima, dok su drugi regioni prijavili probleme sa strujom, prenosi Rojters. 

"Još jedan raketni napad terorista koji se bore protiv civilne infrastrukture i ljudi“, napisao je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak na Telegramu.

09:21h

Nekoliko raketa koje su letjele ka Kijevu oborile su snage protivvazdušne odbrane u regionu, saopštio je gradonačelnik tog grada, Vitalij Kličko.

On je na svom Telegram kanalu pozvao građane glavnog grada Ukrajine, da ostanu u skloništima.

"Vazdušna uzbuna se nastavlja. Ostanite u skloništima, vodite računa o svojoj bezbjednosti", saopštio je Kličko.

08:29h

Ruske snage su tokom noći napale ukrajinski grad Nikopolj, prenosi Kijev Independent.

U napadima je oštećeno više od 20 zgrada i nekoliko gasovoda, saopštio je guverner Dnjepropetrovske oblasti, Valentin Rezničenko.

Rezničenko ističe da je veliki broj porodica zbog toga ostao bez struje.

Bonus video: