Njemačka će se zadužiti 200 milijardi eura kako bi ublažila krizu

Time bi se omogućilo finansiranje mjera do 2024. godine, što uključuje ograničavanje cijene gasa na dio privatne i industrijske proizvodnje, pokrivanje decembarskog računa za gas za domaćinstva i subvencionisanje računa za struju

3879 pregleda 3 komentar(a)
Bundestag (Ilustracija), Foto: Rojters
Bundestag (Ilustracija), Foto: Rojters

Bundestag je u petak njemačkoj vladi dao zeleno svjetlo za zaduživanje od 200 milijardi EUR van budžeta, i stvaranje posebnog fonda za suzbijanje poskupljenja energije i rasterećenje građana i ekonomije.

Opozicija je žestoko kritikovala zakon, opisujući fond kao "mačka u vreći".

Poslanici vladajuće koalicije prethodno su morali da suspenduju "kočnicu duga", odnosno ograničenja javnog zaduživanja ugrađena u Ustav, prenosi SEEbiz.

Tih 200 milijardi trebalo bi da bude dovoljno za finansiranje mjera do 2024. godine. To uključuje ograničavanje cijene gasa na dio privatne i industrijske proizvodnje, pokrivanje decembarskog računa za gas za domaćinstva i subvencionisanje računa za struju.

Prema predlogu stručne komisije, od marta bi domaćinstva trebalo da dobijaju gas po organizovanoj cijeni do 80 odsto vlastite prosječne potrošnje. Sve preko toga platiće na tržištu.

Od januara bi slična mjera trebalo da počne da važi i za velike industrijske potrošače, no sve to tek treba potvrditi.

Opozicija se obrušila upravo na nepostojanje jasnog plana trošenja novca iz fonda, ocjenjujući da je Njemačka zadužena ne znajući za šta tačno.

Novac iz fonda koristiće se i za ograničavanje cijene električne energije. Ujedno, ideja iz predloženih mjera je da se subvencije za električnu energiju finansiraju iz ekstraprofita proizvođača, a iz fonda samo "na određeno vrijeme" u slučaju manjka.

Vlada još radi na mehanizmu rasterećenja potrošača električne energije po principu sličnom kao i za gas - povoljnija, subvencionisana cijena potrošnje do određene kvote, a zatim tržišna cijena.

U oba slučaja Vlada želi da rastereti potrošače, ali da ih ne podstakne na veću potrošnju energije.

Ostaje sporno hoće li i građani koji se griju na lož ulje, pelet i druga goriva dobiti kakvu podršku.

Bonus video: