Oko 300 spašenih migranata iskrcalo se u luku na jugu Italije: Polovina su maljoletnici bez pratnje

Oni su spašeni u međunarodnim vodama kod Libije i Malte. Najviše migranata bilo je iz Gambije, Egipta i Libije, navode spasioci

3035 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oko 300 migranata iskrcalo se danas u južnoj italijanskoj luci Taranto pošto su spašeni sa mora u pet različitih operacija humanitarnog broda kojim upravlja međunarodna nevladina organizacija "Ljekari bez granica".

Polovina od 293 spasena putnika bili su maljoletnici bez pratnje, kažu operateri misije.

Ljekari bez granica objavili su na Tviteru da su se muškarci, žene i djeca suočili sa "mučnim putovanjima, zlostavljanjem i pritvorom u Libiji" prije nego što su krenuli preko Sredozemnog mora.

Oni su spašeni u međunarodnim vodama kod Libije i Malte. Najviše migranata bilo je iz Gambije, Egipta i Libije, navode spasioci.

Italijanske vlasti dozvolile su iskrcavanje migranata u luku u Tarantu na jugoistoku zemlje devet dana nakon prvog spasavanja.

"Vrijeme koje je potrebno prije dobijanja dozvole za iskrcavanje je predugo. Trebalo je da bude dodijeljena odmah nakon operacije spasavanja", saopštili su Ljekari bez granica.

U odvojenoj operaciji rano u subotu, drugi humanitarni spasilački brod spasio je oko 35 migranata, među kojima i troje djece, većinom iz Sirije, u međunarodnim vodama kod Malte.

Nova italijanska premijerka krajnje desnice Đorđa Meloni, koja je stupila na dužnost danas, obećala je tokom svoje kampanje da će suzbiti ilegalnu imigraciju.

Bonus video: