Još jedan napad aktivista na umjetnost: Gađali Moneovu sliku pire krompirom

"Ako je društvu potrebna slika sa zgnječenim kuvanim krompirom ili paradajzom da bi se sjetilo da nas fosilno gorivo ubija, onda neka bude krompira na slici“

7299 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen Twitter
Foto: Printscreen Twitter

Aktivisti za klimu gađali su u muzeju u Berlinu zaštitno staklo iza kojeg je izložena slika francuskog umjetnika Kloda Monea u znak protesta zbog upotrebe fosilnih goriva.

Dvoje aktivista grupe "Last Generation“, koja je ranije pozvala njemačku vladu da preduzme drastične mjere da zaštiti klimu i prestane da koristi fosilna goriva, prišla su u muzeju Barberini čuvenoj Moneovoj slici "Stogovi sijena“ i zaštitno staklo gađali zgnječenim kuvanim krompirom.

Aktivisti su se potom zalijepili za zid ispod slike, prenosi N1.

"Ako je društvu potrebna slika sa zgnječenim kuvanim krompirom ili paradajzom da bi se sjetilo da nas fosilno gorivo ubija, onda neka bude krompira na slici“, navela je grupa "Last Generation“ na Tviteru uz video snimak incidenta.

Za sada se čini da slika nije oštećena, dok je policija saopštila da je reagovala na incident ne navodeći da li je bilo hapšenja.

Ekološki aktivisti organizacije "Just Stop Oil“ (Dosta s naftom) polili su 14. oktobra supom od paradajza Van Gogovo remek-djelo "Suncokreti“ u Nacionalnoj galeriji u Londonu.