Zelenski kritikovao neutralnost Izraela prema ruskom ratu u Ukrajini

Nedjelju dana uoči izbora u Izraelu, Zelenski je optužio Iran da je pristao da isporuči dronove Rusiji u zamjenu za rusku pomoć iranskom nuklearnom programu

6560 pregleda 3 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritikovao je danas neutralnost Izraela u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu, navodeći da je takav stav omogućio savez Moskve i Teherana, uključujući isporuku iranskih dronova ruskoj vojsci.

"Taj savez jednostavno ne bi postojao da su vaši političari tada donijeli odluku koju smo tražili", rekao je Zelenski učesnicima konferencije u organizaciji izraelskog lista Harec.

Nedjelju dana uoči parlamentarnih izbora u Izraelu, zakazanih za 1. novembar, Zelenski je optužio Iran da je pristao da isporuči dronove Rusiji u zamjenu za rusku pomoć iranskom nuklearnom programu, prenio je Frans pres.

"Mi još nemamo modernu i efikasnu protivvazdušnu odbranu i protvraketne odbrambene sisteme koji mogu da osiguraju naše nebo. Rusija želi da iskoristi teror u vazduhu da kompenzuje gubitke na zemlji", rekao je Zelenski i dodao da je Rusija, za osam mjeseci rata, upotrijebila 4.500 raketa protiv Ukrajine.

On je rekao i da je Rusija naručila oko 2.000 iranskih dronova radi njihove upotrebe protiv Ukrajine, poslije više vojnih neuspjeha na zemlji počev od septembra, ali nije precizirao da li je taj broj uključuje novu porudžbinu ili je riječ o ukupnom broju iranskih dronova koje je Moskva kupila od Teherana.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc razgovarao je ranije danas sa ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim kome je rekao da Izrael neće snabdjeti Ukrajinu oružanim sistemima.

Zelenski je danas postavio pitanje da li je Izrael "uz demokratski svijet koji se bori rame uz rame protiv prijetnje svojoj egzistenciji" ili "sa onima koji žmure pred ruskim terorom, čak i ako je cijena potpuno uništenje globalne bezbjednosti", prenijeli su izraelski mediji.

Bonus video: