Zapadni lideri spremni za jačanje saradnje sa Londonom, Rusija ne očekuje poboljšanje odnosa

Predstavnici vodećih zapadnih zemalja čestitali su preuzimanje dužnosti Sunaku

6188 pregleda 0 komentar(a)
Novi britanski premijer, Riši Sunak, Foto: Reuters
Novi britanski premijer, Riši Sunak, Foto: Reuters

Lideri vodećih zapadnih zemalja čestitali su preuzimanje dužnosti novom britanskom premijeru Rišiju Sunaku, izrazivši spremnost za jačanje saradnje, dok je Rusija saopštila da ne očekuje poboljšanje odnosa sa Londonom.

Američki predsjednik Džozef Bajden naveo je na Tviteru da se "raduje unaprjeđenju saradnje" dvije zemlje u pitanjima od ključne važnosti za globalnu bezbjednost i prosperitet, uključujući nastavak snažne podrške Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

Francuski predsjednik Emanuel Makron čestitao je Sunaku na Tviteru, navodeći da će Pariz i London "zajedno nastaviti da rade na suočavanju sa aktuelnim izazovima, uključujući rat u Ukrajini i njegove brojne posljedice po Evropu i svijet".

Povezani članci

25. Oktobar 2022.

Riši Sunak postao britanski premijer

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Sunaku na izboru, ali je dodala da odnos EU i Velike Britanije mora da karakteriše "potpuno poštovanje" sporazuma dvije strane, što se djelimično vjerovatno odnosi na spor oko trgovinskih pravila poslije Bregzita, poznatih kao Protokol o Sjevernoj Irskoj.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je da je zajednički rad Brisela i Londona "jedini način za suočavanje sa zajedničkim izazovima" i dodao da je postizanje stabilnosti "ključ za njihovo prevazilaženje".

Sunak je pristalica Bregzita, ali će mnogi lideri u EU odahnuti što on preuzima funkciju premijera, a ne bivši lider Boris Džonson, jer je pragmatičan, navodi BBC. U avgustu, kada je bio kandidat za lidera britanske Konzervativne stranke, Sunak je rekao da trgovinski rat sa EU nije u interesu Velike Britanije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je razvio blizak odnos sa bivšim britanskim premijerom Borisom Džonsonom, takođe je čestitao Sunaku, navodeći da je "spreman da nastavi da jača partnerstvo Ukrajine i Velike Britanije".

"Želim vam da uspješno prevaziđete sve izazove sa kojima se danas suočava britansko društvo i cio svijet. Spreman sam da zajedno nastavimo da jačamo strateško partnerstvo Ukrajine i Velike Britanije", naveo je Zelenski.

Velika Britanija je obećala Ukrajini vojnu pomoć vrijednu više milijardi funti.

Rusija ne vidi nijedan razlog da očekuje poboljšanje odnosa sa Velikom Britanijom pod vođstvom Sunaka, saopštio je Kremlj danas.

I vodeći ruski mediji navode da ne treba očekivati poboljšanje odnosa Londona i Moskve poslije dolaska novog premijera, ukazujući, između ostalog, da je Sunak na liniji svoje partije po pitanju rata u Ukrajini i da želi da taj sukob potraje "što je moguće duže", prenosi BBC.

Kina je saopštila da želi da unaprijedi veze sa Velikom Britanijom pod Sunakom. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin rekao je da se Peking "nada da može da radi sa britanskom stranom na osnovu uzajamnog poštovanja i saradnje od koje svi dobijaju".

Mediji u Kini navode da će Sunak biti prvi britanski premijer koji je bogatiji od monarha. Pojedini ukazuju da Sunakova pobjeda predstavlja "novo dostignuće u njegovim naporima da prevaziđe rasizam u britanskoj politici", ali da "ne može da zasijeni njegove druge kontroverze", pri čemu se pominje njegova izjava iz 2007. da nema prijatelje iz radničke klase.

Rukovodstvo Indije, iz koje potiču Sunakovi roditelji, saopštilo je da se raduje "bliskoj saradnji u globalnim pitanjima". Indijski mediji pridaju veliku pažnju izboru Sunaka za premijera Velike Britanije, čija je Indija bila kolonija gotovo 100 godina (1858-1947).

Sunak, prvi britanski premijer koji nije bijelac i najmlađi lider te zemlje u više od 200 godina, stupio je danas na dužnost predsjednika vlade.

Bonus video: