SAD šalju Ukrajini napredniju opremu za odbranu od raketa i dronova

HAWK rakete za presrijetanje imaju veće kapacitete u odnosu na "stinger" raketne sisteme koji su SAD već poslale Kijevu za suprotstavljanje ruskoj invaziji

9587 pregleda 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Sjedinjene Države razmatraju da pošalju stariju HAWK opremu vazduše odbrane Ukrajini kako bi joj pomogle da se odbrani od ruskih dronova i napada krstarećim raketama, kazala su za Rojters dvojica američkih zvaničnika.

HAWK rakete za presrijetanje bile bi unapređenje u odnosu na "stinger raketne sisteme, manji, sistem vazdušne odbrane kraćeg dometa, koji su SAD već poslale Kijevu za suprotstavljanje ruskoj invaziji.

Sastanak članova Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u bazi Ramštaj u Njemačkoj
Sastanak članova Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u bazi Ramštaj u Njemačkoj foto: Rojters

Bajdenova administracija bi iskoristila predsjedničko ovlašćenje (PDA) za transfer HAWK opreme koja je zasnovana na tehnologiji iz vremena rata u Vijetnamu, ali je u međuvremenu nekoliko puta unaprijeđena.

Predsjedničko ovlašćenje omogućava Sjedinjenim Državama brzi transfer odbrambenih usluga i proizvoda iz zaliha bez odobrenja Kongresa kao odgovor na vanrednu situaciju.

Rojters nije mogao da utvrdi koliko HAWK sistema i raketa SAD imaju na raspolaganju za transfer, a Bijela kuće je odbila to da komentariše.

HAWK sistem je prethodnik PATRIOT raketnog sistema odbrane koji je proizvela kompanija "Raytheon Technologies RTX.N" i koji nije planiran za slanje Ukrajini, kazali su američki zvaničnici za britansku agenciju.

Predsjednik SAD Džo Bajden je obećao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Vašington obezbijediti Ukrajini napredne vazdušne sisteme nakon razorne raketne paljbe koju je Rusija sprovela ranije ovog mjeseca.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da Španija namjerava da pošalje četiri HAWK lansera. SAD će vjerovatno u početku Ukrajini slati rakete za presrijetanje za HAWK sisteme jer je nejasno da li je dovoljno američkih lansera u dobrom stanju, kazao je jedan zvaničnik za Rojters. Američki sistemi su uskladišteni decenijama.

Odluka o slanju nove pomoći Ukrajini biće razmatrana krajem ove nedjelje. Jedan zvaničnik je kazao da će vjerovatno biti opredijeljena bezbjednosna pomoć u vrijednosti polovine prethodnih paketa koji su iznosili oko 700 miliona.

Nije jasno hoće li HAWK rakete presretači biti uključeni, ali su američki zvaničnici ranije upozorili da obim i sastav vojnih paketa pomoći može biti brzo promijenjen.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Sjedinjene Države su poslale Kijevu bezbjednosnu pomoć u vrijednosti od 17, 6 milijardi dolara.

Bonus video: