Švedski premijer i predsjednik Turske o članstvu Švedske u NATO

Erdogan je poručio da je spreman za unaprjđenje bilateralne saradnje

2021 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novi švedski premijer, Ulf Kristerson, danas je telefonom razgovarao s predsjednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom, dok Švedska nastoji da ubijedi Ankaru da odobri njen prijem u NATO.

Kristerson je na Tviteru opisao razgovor kao "konstruktivan" i dodao da namjerava da "uskoro" posjeti Ankaru.

Erdogan je odgovorio da bi "rado poželio dobrodošlicu Kristersonu" i dodao da je "spreman za unaprjeđenje bilateralne saradnje... u svim oblastima", saopštio je njegov kabinet.

Prijem Švedske u NATO je prioritet nove desničarske vlade Švedske, a Kristerson je prošle nedjelje izjavio i da je spreman da ode u Ankaru.

Erdogan je odmah rekao da će primiti novog premijera, ali uz upozorenje da Parlament Turske neće ratifikovati pristupanje Švedske i Finske NATO-u sve dok Stokhol i Helsinki ne ispune zahtjeve Ankare za izručenje članova organizacija Kurda koji djeluju u te dvije zemlje.

"Predsjednik Erdogan je naglasio da je u zajedničkom interesu da se spriječi da terorističke organizacije 'uzmu za taoca' članstvo Švedske u NATO-u, a i bilateralne odnose (Švedske) s Turskom", navodi se u saopštenju koje je Ankara večeras objavila.

Erdogan optužuje Finsku i Švedsku da štite borce Radničke partije Kurdistana (PKK) i drugih kurdskih grupa, njenih saveznika, koje Ankara smatra teroristima jer se bore protiv turske vlasti želeći da stvore zasebnu, kurdsku državu.

Posjetu Turskoj je ranije danas najavio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg radi razgovora s Erdoganom o prijemu Švedske i Finske u NATO.

Švedska i Finska su, poslije početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, odustale od dugogodišnje politike neutralnosti i podnijele zahtjeve za pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu.

Tu njihovu odluku su pozdravile brojne članice NATO, ali je prijem blokirala Turska koja je, uz Mađarsku, jedina od 30 članica te alijanse koje još nijesu ratifikovale pristupanje te dvije nordijske zemlje tom savezu.

Bonus video: