Ukrajina: Pojačali smo snage uz granicu sa Bjelorusijom, za slučaj ruskog napada

Ruska invazija na Ukrajinu - 245. dan

39986 pregleda 25 komentar(a)
Uništena kuća prilikom ruksog napada, Foto: Reuters
Uništena kuća prilikom ruksog napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2022. 22:47h
Završeno
20:57h

Predsjednik Sjedinjenih Amerčkih Država Džozef Bajden nema nikakvu namjeru da održi bilateralne razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu G20.

20:18h

Bijela kuća je saopštila da današnje izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina nisu nove i da ne ukazuju na promjenu njegovih strateških ciljeva, uključujući i one u Ukrajini.

To je kako javlja Rojters rekla portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer.

17:48h

Postoje jasne i prisutne opasnosti za budućnost čovječanstva, rekao je Putin i okrivio Zapad za mnoštvo problema - od ratova i sukoba do nestašice hrane i humanitarnih kriza.

15:20h

Rusija će uzvratiti ukoliko Evropska unija konfiskuje njenu državnu i imovinu građana, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

Upitana o komentarima evropskih lidera koji su navodno sugerisali da bi ruska imovina u Evropskoj uniji mogla da bude konfiskovana, portparolka MVP Marija Zaharova rekla je da bi to bila "krađa".

"Pravosuđe EU odbija da zaštiti imovinu Rusa", dodala je ona, prenosi Rojters.

12:34h

Guverner Hersona kog je imenovala Moskva, Vladimir Saldo izjavio je danas da se više od 70.000 stanovnika Hersona i okolnih oblasti, preselilo na lijevu obalu rijeke Dnjepar zbog ukrajinske ofanzive.

Regionalne vlasti pozvale su stanovnike da se evakuišu jer Ukrajina napreduje u ofanzivi da povrati Herson, koji su ruske snage zauzele tokom prvih dana sukoba.

11:09h

Ukrajina je pojačala svoje snage u sjevernom regionu u blizini bjeloruske granice, kako bi se suprotstavila mogućem ruskom napadu preko granice, saopštio je ukrajinski Generalštab.

"Trenutno ne primjećujemo stvaranje udarnih snaga u Bjelorusiji. Ali prijetnje postoje i biće ih. Reagujemo, već smo povećali trupe u sjevernom pravcu", kazao je Oleksij Gromov, zamjenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba, prenosi Rojters.

Bjelorusija je saveznik Rusije u sukobu, i dozvolila je ruskim snagama da iskoriste svoju teritoriju kao odskočnu dasku za napad na Ukrajinu.

Izmjena: 15:22h
09:55h

Ruske snage su tokom noći udarile na električnu mrežu u centralnim regionima Ukrajine pa su moguće restrikcije električne energije, saopštio je operater mreže Ukrenergo.

"Oprema na glavnoj mreži ukrajinskog energetskog sistema u centralnim regionima je oštećena“, navodi se u saopštenju na Telegramu, koje prenosi Rojters.

Ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu pojačali su se posljednjih sedmica, ostavivši na duže vremena, milione bez struje i grijanja.

07:16h

Dvjesta četrdeset šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinske trupe odolijevaju ponovljenim napadima ruskih snaga na dva istočna grada, dok su one na južnom frontu spremne da se bore za stratešku oblast Herson, koju Rusija, izgleda, pojačava. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u video obraćanju u srijedu uveče da će biti dobrih vijesti sa fronta, ali nije iznio detalje, prenosi Rojters. 

On nije pomenuo šta se dešavalo u Hersonu, za koju su zvaničnici i vojni analitičari predvidjeli da će biti jedna od najkonsekventnijih bitaka u ratu od kada je Rusija napala Ukrajinu prije osam meseci.

Najžešće borbe na istoku Ukrajine vodile su se kod Donjecka i Bahmuta, rekao je Zelenski.

"Ovdje se najviše vidi ludost ruske komande. Dan za danom, mjesecima, oni tamo tjeraju ljude u smrt, koncentrišući najviši nivo artiljerijskih udara“, rekao je on.

Predstojeća bitka za grad Herson na ušću rijeke Dnjepar odrediće da li Ukrajina može da smanji pritisak Rusije na jugu.

Bonus video: