Šolc smatra neprihvatljivim da Turska osporava suverenitet Grčke

Dvije zemlje imaju napete odnose, posebno zbog pomorskog razgraničenja u istočnom dijelu Sredozemnog mora

4892 pregleda 0 komentar(a)
Micotakis i Šolc, Foto: Reuters
Micotakis i Šolc, Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Šolc ocijenio je danas, tokom zvanične posjete Atine, da je neprihvatljivo da Turska kao članica NATO osporava suverenitet Grčke koja je takođe članica alijanse.

"Nije prihvatljivo da jedan partner NATO-a osporava suverenitet drugog partnera", rekao je Šolc u intervjuu za grčki dnevnik Ta Nea.

"To može da bude tačno ako postoje manje-više prikrivene vojne prijetnje", rekao je Šolc koji je u Atinu doputovao u srijedu uveče, a boravak je danas započeo posjetom Akropolju sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Grčka i Turska imaju napete odnose, posebno zbog pomorskog razgraničenja u istočnom dijelu Sredozemnog mora. Taj spor je posljednjih godina ponovo aktuelan pokušajima Turske da istraži nalazišta ugljovodonika u tom dijelu Mediterana.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Grčku, članicu Evropske unije, da je "okupirala" ostrva u Egejskom moru čiji je status riješen sporazumima usvojenim poslije Prvog svjetskog rata.

Tenzija je dodatno pojačana tokom neformalnog evropskog samita u Pragu početkom oktobra, kada je Micotakis napustio zvaničnu večeru tokom Erdoganovog govora.

"Dobri susjedski odnosi između Grčke i Turske važni su ne samo za te dvije zemlje već i za cijelu Evropu", rekao je njemački kancelar prije sastanka sa Micotakisom.

Bonus video: