Zapad će morati da razgovara sa Rusijom

Lider Kremlja je rekao da se ne kaje zbog “specijalne operacije” u Ukrajini i optužio Zapad da igra “opasnu, krvavu i prljavu” igru koja sije haos širom svijeta

13840 pregleda 25 komentar(a)
Tirada protiv Zapada trajala je duže od tri i po sata, Foto: Rojters
Tirada protiv Zapada trajala je duže od tri i po sata, Foto: Rojters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin juče nije pokazao žaljenje zbog rata u Ukrajini, tvrdeći da "specijalna vojna operacija" i dalje ostvaruje svoje ciljeve i da se dominacija Zapada nad svjetskim dešavanjima bliži kraju.

Kritikujući Zapad duže od tri i po sata na sesiji pitanja i odgovora na godišnjoj konferenciji debatnog kluba Valdaj, Putin je djelovao samouvjereno i opušteno.

Optužujući Vašington i njegove saveznike za podsticanje sukoba u Ukrajini i nuklearno ucjenjivanje Rusije, Putin je rekao da Zapad igra “opasnu, krvavu i prljavu” geopolitičku igru koja izaziva haos širom svijeta.

U jednom od najdužih pojavljivanja u javnosti otkad je poslao trupe u Ukrajinu 24. februara, lider Kremlja je rekao da će Zapad na kraju morati da razgovara sa Rusijom i drugim velikim silama o budućnosti svijeta.

”Istorijski period potpune dominacije Zapada nad svjetskim dešavanjima se bliži kraju”, rekao je Putin na sesiji “Svijet nakon hegemonije: pravda i bezbjednost za sve”.

Putin
foto: Reuters

Ocijenio je da je svijet na istorijskoj prekretnici, prenio je Rojters, navodeći da je 70-godišnji predsjednik kasnio više od sat na sastanak ruskih eksperata.

”Pred nama je vjerovatno najopasnija, najnepredvidivija i, u isto vrijeme, najvažnija decenija od završetka Drugog svjetskog rata”.

Lider Kremlja tvrdi da je ruska ekonomija prošla “vrhunac” pometnje zbog zapadnih sankcija. Istakao je da su propali pokušaji Zapada da izazove kolaps ruske privrede te da se ona prilagodila novoj ekonomskoj realnosti.

Putin je rekao da je rat u Ukrajini djelimično građanski jer su Rusi i Ukrajinci jedan narod

Putin je umanjio značaj nuklearnog spora za Zapadom, tvrdeći da Rusija nije prijetila upotrebom atomskog oružja. On je okrivio Zapad za podsticanje nuklearnih tenzija, navodeći izjave bivše britanske premijerke Liz Tras da je spremna da upotrijebi nuklearno odvraćanje Londona ako okolnosti budu nalagale.

Ponovio je tvrdnju da bi Ukrajina mogla da detonira “prljavu bombu” kako bi za to okrivila Rusiju i odbacio kao lažne tvrdnje Kijeva da Rusija možda planira da detonira takvu napravu.

”Ne moramo to da radimo. To ne bi imalo smisla”, rekao je Putin i dodao da je Kremlj odgovorio na ono što je doživio kao nuklearnu ucjenu Zapada.

Gašenje požara nakon granatiranja skladišta nafte u Donjeckoj oblasti
Gašenje požara nakon granatiranja skladišta nafte u Donjeckoj oblastifoto: Reuters

Na pitanje o potencijalnoj nuklearnoj eskalaciji, ruski lider je rekao da će opasnost od nuklearnog oružja postojati sve dok postoji nuklearno oružje.

Međutim, kazao je da je vojna doktrina Rusije odbrambena i na pitanje o kubanskoj raketnoj krizi, odgovorio je da ne želi da se nađe u ulozi Nikite Hruščova, sovjetskog lidera, koji je, zajedno sa Džonom F. Kenedijem, doveo svijet na ivicu nuklearnog rata prije nego što je smirio situaciju.

Citirajući predavanje ruskog disidenta i pisca Aleksandra Solženjicina na Harvardu iz 1978. godine, Putin je rekao da je Zapad otvoreno rasistički i da sa visine gleda na ostatak svijeta.

Predsjednik je umanjio značaj nuklearnog sukoba sa Zapadom, tvrdeći da Rusija nije prijetila da će upotrijebiti nuklearno oružje i da je samo odgovorila na nuklearnu „ucjenu“ zapadnih lidera

”Moć nad svijetom je ono što je takozvani Zapad stavio na kocku u svojoj igri - ali ta igra je opasna, krvava i rekao bih prljava”, rekao je Putin. “Ko sije vjetar, kako kažu, žanje oluju”, dodao je.

”Uvijek sam vjerovao i verujem u zdrav razum, tako da sam uvjeren da će prije ili kasnije novi centri multipolarnog svjetskog poretka i Zapad morati da počnu ravnopravan razgovor o budućnosti koju dijelimo - i što prije, to bolje”, poručio je 70-godišnji ruski predsjednik.

"Rusija nije vaš neprijatelj"

On je kazao da bi obični građani zapadnih država trebalo da se bore za povećanje plata i da ne bi trebalo da misle da je Rusija njihov neprijatelj.

”Borite se za veće plate”, rekao je kada je upitan šta bi poručio običnom građaninu neke zapadne zemlje. “I nemojte da vjerujete da je Rusija vaš neprijatelj”.

Dodao je da Rusija nije neprijatelj Zapada i da nikad nije imala nikakve zlobne namjere prema Evropi ili SAD. Međutim, zapadni lideri su, kako je rekao, napravili velike greške koje su dovele do ekonomske i energetske krize.

Ukrajinski vojnik u Mikolajivskoj oblasti
Ukrajinski vojnik u Mikolajivskoj oblastifoto: Reuters

On je rekao i da su liberalni zapadni lideri potkopali „tradicionalne vrijednosti“ širom svijeta, namećući drugim zemljama kulturu sa „desetinama polova, gej paradama“.

Putin prikazuje sukob u Ukrajini kao bitku između Zapada i Rusije za sudbinu druge po veličini istočnoslovenske zemlje.

Rekao je da je to djelimično “građanski rat” jer su Rusi i Ukrajinci jedan narod. Putin je kazao da stalno misli na ruske gubitke u Ukrajini, ali da samo Rusija može da garantuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Govor "za Frojda"

Lider Kremlja je juče kazao i da su tvrdokorni ukrajinski nacionalisti spremni da se “bore do posljednjeg Ukrajinca” u sukobu sa Rusijom.

Dodao je da je Ukrajina pretrpjela teške gubitke u osmomjesečnom sukobu i kritikovao ukrajinske “tvrdokorne patriote” i “banderovce”, što je izraz koji ruski zvaničnici i komentatori često koriste da opišu ukrajinske borce za koje kažu da su neonacisti i fašisti, jer su voljni da žrtvuju svoje saborce.

“Bilo koji Putinov govor se može opisati kao 'za Frojda'”, objavio je na Tviteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

"Onaj koji je izvršio invaziju na stranu zemlju, pripojio njenu teritoriju i počinio genocid, optužuje druge za kršenje međunarodnog prava/suvereniteta drugih država?"

Bonus video: