Rusija da prekine „igre gladi”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu zahtijeva snažan međunarodni odgovor

10513 pregleda 15 komentar(a)
Žetva pšenice blizu ukrajinskog sela Zgurivka u avgustu, Foto: Rojters
Žetva pšenice blizu ukrajinskog sela Zgurivka u avgustu, Foto: Rojters

Rusija je juče suspendovala učešće u sporazumu o crnomorskom žitu nakon, kako je saopštila, velikog ukrajinskog napada dronovima na njenu flotu na Krimu.

To će smanjiti ukrajinski izvoz žitarica iz njenih ključnih crnomorskih luka i podriti pokušaje da se ublaži globalna kriza sa hranom.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina rano juče sa 16 dronova napala Crnomorsku flotu blizu Sevastopolja na pripojenom poluostrvu Krim i da su “specijalisti” britanske mornarice pomogli u koordinaciji “terorističkog” napada.

Rusija je pismom, u koji je agencija Rojters imala uvid, obavijestila generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da na “neodređeni period” suspenduje sporazum jer ne može da “garantuje bezbjednost civilnim brodovima” koji plove u okviru tog dogovora.

Moskva je takođe zatražila sastanak Savjeta bezbjednosti UN u ponedjeljak povodom napada.

Sa potpisivanja sporazuma u julu u Istanbulu
Sa potpisivanja sporazuma u julu u Istanbulufoto: Reuters

Britanija je juče saopštila da su optužbe Rusije, uključujući one da su britanski marinci učestovali u napadu na gasovod Sjeverni tok, lažne i da imaju za cilj da odvrate pažnju od ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini.

Rusija je saopštila da je odbila napad, da je pričinjena samo manja šteta na jednom minolovcu, ali da su ciljani brodovi učestovali u obezbjeđivanju žitnog koridora iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o žitu zahtijeva snažan međunarodni odgovor Ujedinjenih nacija i Grupe 20 najvećih ekonomija, prenio je Rojters.

Njegov savjetnik Mihailo Podoljak je kazao da je Rusija "još jednom dokazala da su pregovori sa Ruskom Federacijom gubljenje vremena".

„(Ruski predsjednik Vladimir) Putin je pretvorio hranu, hladnoću i cijene u oružje protiv svijeta... Rusija vodi hibridni rat protiv Evrope, uzima Afriku i Bliski istok za taoce“, napisao je Podoljak na Tviteru.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao da Moskva koristi „lažni izgovor“ da bi poništila sporazum.

„Pozivam sve države da zatraže od Rusije da prekine svoje igre gladi i ponovo se posveti svojim obavezama“, rekao je Kuleba.

Upozorenje EU

Evropska unija je juče saopštila podržava napore koje predvode UN da se održi sporazum o žitu.

„Naglašavamo da se sve strane moraju uzdržati od bilo kakve jednostrane akcije koja bi ugrozila Inicijativu za crnomorsko žito, što je ključni humanitarni napor koji očigledno ima pozitivan uticaj na pristup hrani za milione ljudi širom svijeta“, saopštila je Nabila Masrali, portparolka za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku u Evropskoj komisiji.

Sporazum o žitu, postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija, ključan je za tržišta hrane i omogućava izvoz žita iz Ukrajine, jednog od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, koji je ruska invazija zaustavila.

Ukrajinski vojnik u julu u luci Odesa
Ukrajinski vojnik u julu u luci Odesafoto: Reuters

Otkako su Rusija i Ukrajina 22. jula u Turskoj potpisale sporazum, iz Ukrajine je izvezeno više od devet miliona tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje.

Međutim, uoči isteka ugovora o žitu 19. novembra, Rusija je usporila izvoz usred tvrdnji da on ide u razvijene zemlje koje se protive invaziji Moskve na Ukrajinu, a ne u gladne zajednice u svijetu u razvoju. Zapadni zvaničnici kažu da svaki ukrajinski izvoz pomaže u ublažavanju krize sa hranom.

Od potpisivanja sporazuma 22. jula, iz Ukrajine je izvezeno više od devet miliona tona žita i drugih prehrambenih proizvoda

Sporazum je trebalo da važi 120 dana i UN su očekivale da će biti obnovljen osim ako se rat do tada ne završi. Nakon potpisivanja sporazuma, počeo je rad na uspostavljanju inspekcijskih timova i zapošljavanju osoblja Zajedničkog koordinacionog centra (JCC) u Istanbulu koji nadgledaju članovi sve četiri strane u sporazumu.

Pregovori o sporazumu počeli su u aprilu kada je Gutereš iznio tu ideju na odvojenim sastancima sa Putinom i Zelenskim.

Dogovor je osiguravao bezbjedan prolaz u Odesu i iz nje, kao i iz dvije druge ukrajinske luke u, kako je tada saopšteno, “de fakto prekidu vatre” za brodove i objekte koji su njime obuhvaćeni.

Bonus video: