Kijev: Zbog Moskve blokirano 218 brodova; Rusija: Razgovor moguć nakon što se razjasne okolnosti napada na ruske brodove

Ruska invazija na Ukrajinu - 248. dan

31810 pregleda 42 komentar(a)
Detalj iz Zaporožja, Foto: Reuters
Detalj iz Zaporožja, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2022. 22:29h
Završeno
22:25h

Bilo kakav razgovor o daljim koracima vezano za sporazum o žitu biće moguć tek nakon što se razjasne sve okolnosti napada Ukrajine na brodove ruske Crnomorske flote i kada Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održi sastanak na ovu temu, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

"Prije svega, potrebno je razjasniti sve okolnosti onoga što se dogodilo. Ovo totalno krši sve uslove koji su ranije dogovoreni. Znate da je Rusija sazvala sastanak Savjeta bezbjednosti. Ovaj problem će biti u fokusu. Tako da ćemo poslije njega moći da kažemo koji će biti dalji koraci", rekao je on, prenosi TASS.

Ruske vlasti saopštile su juče da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdijevanje hranom u svijetu, poslije napada na crnomorskom poluostrvu Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Sporazum zaključen u julu pod okriljem UN i Turske, omogućio je izvoz nekoliko miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara. Ta blokada je izazvala skok cijena hrane i izazvala strah od gladi.

21:59h

Ima li sličnosti: Kubanska kriza i invazija na Ukrajinu - globalna konfrontacija i opasnost od nuklearnog rata.

18:15h

Ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture saopštilo je da zbog odluke Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica blokirano 218 brodova, javlja Rojters.

18:14h

Ministar odbrane Turske u pregovorima je sa kolegama iz Moskve i Kijeva kako bi se obnovio sporazum o izvozu žitarica preko Crnog mora, saopštilo je ministarstvo.

Turski ministar Hulusi Akar zatražio je od obje strane da "izbegnu provokacije" koje bi mogle da utiču na obnovu sporazuma, prenosi Rojters.

"Provjera plovila natovarenih žitaricama koja čekaju ispred Bosfora, biće nastavljena", navodi se u saopštenju.

Rusija je prethodno suspendovala učešće sporazumu o izvozu ukrajinskih žitarica zbog, kako je navela, napada u vodama kod Sevastopolja na brodove koji su obezbjeđivali tranzit.

16:53h

U aparatu moći Kremlja postaje sve napetije. O tome svjedoče interne informacije do kojih su došli novinari ARD i DW tokom razgovora sa ženom koja je radila za rusku tajnu službu FSB i koja prvi put govori za javnost.

16:28h

NATO je danas pozvao Moskvu da hitno obnovi sporazum koji je uz posredovanje Ujedinjenih nacija (UN) omogućio Ukrajini da nastavi izvoz žitarica preko Crnog mora usred globalne krize sa hranom, prenosi Rojters.

"Predsjednik Putin mora da prestane da naoružava hranu i da okonča svoj ilegalni rat protiv Ukrajine", rekla je portparolka NATO Oana Lungesku.

"Pozivamo Rusiju da preispita svoju odluku i hitno obnovi sporazum, omogućavajući da hrana stigne do onih kojima je najpotrebnija."

Svi saveznici u NATO su pozdravili sporazum koji je postignut uz pomoć Turske, navela je ona.

"Ovaj izvoz je pomogao da se smanje cijene hrane širom sveta", dodala je Lungesku.

16:27h

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da Rusija mora da se vrati sporazmu o izvozu ukrajinskih žitarica kako bi hrana pomorskim koridorom mogla da stigne u svijet.

On je na svom Tviter nalogu napisao da je razgovarao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o "crnomorskom dogovoru i koordinaciji akcije za osiguranje izvoza žitarica i đubriva iz Ukrajine".

"EU će odigrati svoju ulogu u borbi protiv globalne prehrambene krize", napisao je Borelj.

Gutereš je "duboko zabrinut" situacijom oko sporazma o izvozu ukrajinskih žitarica koji je prekinula Rusija, objavio je danas njegov portparol u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Gutereš angažovan u "intenzivnim konsultacijama" da bi Rusija odustala od odluke o suspendovanju sporazuma i da je zbog toga riješio da odloži za jedan dan svoj odlazak na samit Arapske lige u Alžiru.

15:45h

Rusija je danas saopštila da je prikupila ostatke dronova upotrijebljenih za napad njene flote u Sevastopolju, na Krimu, navodeći da su oni koristili obezbijeđene koridore za transport žitarica i da je moguće da je jedan od njih lansiran sa "civilnog broda".

"Pomorski dronovi letjeli su bezbjednosnom zonom 'koridora za žitarice", saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane, dodajući da je pokupilo ostatke dronova iz mora.

Neki od dronova imali su module za navigaciju proizvedene u Kanadi a "jedan od njih je moguće lansiran sa jednog od civilnih brodova" koje su, kako se navodi, "iznajmili ili Kijev ili njegovi zapadni gospodari, za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka".

Rusija je juče suspendovala sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnih za globalno snabdijevanje hranom, poslije tog napada dronovima na Krimu. Moskva za to optužuje Ukrajinu i Veliku Britaniju.

Moskva tvrdi da su napadnuti brodovi učestvovali u zaštiti konvoja koji su izvozili ukrajinske žitarice.

Britansko ministarstvo odbrane je osudilo odmah juče, kako je navelo, "lažne informacije", koje su namijenjene da skrenu pažnju.

Sporazumom o izvozu žitarica sklopljen u julu uz posredovanje UN i Turske omogućen je izvoz više miliona tona žitarica zarobljenih u ukrajinskim lukama od početka rata u februaru. Ta blokada izazvala je skok cijena hrane i proširila strahovanja od gladi u svijetu.

Prema ruskim vlastima, napad dronovima izveden je rano ujutro u subotu sa devet bespilotnih letjelica i sedam autonomnih pomorskih dronova, i izazvao je "manje štete" na jednom minolovcu.

15:13h

Izvoz žitarica iz ukrajinskih luka ponovo "nije moguć" zbog odluke Moskve da prekine učešće u sporazumu o tom izvozu, rekao je danas ukrajinski ministar infrastrukture.

Prema navodu ministra Oleksandra Kubrakova, koji je objavio na tviteru, brod natovaren sa 40 tona žitarica trebalo je da krene danas iz Ukrajine za Etiopije ali je zbog "ruske blokade koridora za prevoz žitarica, izvoz nemoguć".

Moskva je juče objavila da suspenduje svoje učešće u sporauzumu poslije napada dronovima na rusku flotu stacioniranu u Sevastopolju, na Krimu koji je pripojila 2014. godine. Moskva napad pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Zajednički koordinacini centar (JCC) zadužen za nadzor međunarodnog sporazuma potpisanog ljetos objavio je da za danas nije odobreno kretanje teretnih brodova koji prevoze ukrajinske žitarice u Crnom moru.

EU poziva Rusiju da odustane od odluke o supenziji sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdijevanje hranom u svijetu, napisao je danas u tviter poruci šef evropske diplomatije Žozep Borel.

13:19h

Ruska vojska je odbila napade ukrajinskih snaga u Harkovskoj, Hersonskoj i Luganskoj oblasti, objavile su ruske novinske agencije saopštenje Ministarstvo odbrane Rusije, a prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane je dodalo da je ukrajinska artiljerija pucala i u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, ali da je radijaciona situacija ostala normalna, prenio je TASS.

Rojters navodi da nije mogao odmah da provjeri te izvještaje.

11:09h

Evropska unija je pozvala Rusiju da odustane od odluke o supenziji sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdijevanje hranom u svijetu, napisao je na Tviteru šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

"Ta odluka ugrožava glavni put izvoza žitarica i đubriva koji su potrebni da se odgovori na svjetsku prehrambenu krizu izazvanu ratom u Ukrajini", napisao je Borelj.  

11:07h

Kretanje teretnih brodova koji prevoze ukrajinske žitarice u Crnom moru danas nije odobreno, objavio je Zajednički koordinacioni centar (JCC) zadužen za nadzor međunarodnog sporazuma potpisanog ljetos.

"Zajednički dogovor nije postignut unutar Centra oko izlaska i ulaska teretnih brodova 30. oktobra", navedeno je u saopštenju poslije odluke Moskve da prekine učestvovanje u sporazumu o prevozu žitarica potpisanom 22. jula u Istanbulu.

Ruske vlasti saopštile su u subotu da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdijevanje hranom u svijetu, poslije napada u crnomorskom poluostrvu Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

10:51h

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko saopštio je da su ruske snage koristiće tešku artiljeriju granatirale Nikopolj, navodi Kijev Independent.

"Najmanje 10 višespratnica i privatnih stambenih objekata, poljoprivrednih objekata i gasovoda oštećeno je kao rezultat napada", dodao je Rezničenko.

Naglasio je da napadima nije bilo prijavljenih povrijeđenih osoba.

10:50h

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je kako je zabilježeno da je blizu stotinu predstavnika ruske Nacionalne garde iz Groznog (glavnog grada Čečenije) stiglo u Kalančak u Hersonskoj oblasti, prenosi Kijev Independent.

10:48h

Rat u Ukrajini ušao je u 248. dan - šta se juče događalo tokom ruske invazije možete pogledati OVDJE.

Bonus video: