Putin domaćin mirovnog sastanka lidera Jermenije i Azerbejdžana

Jermenija i Azerbejdžan su decenijama u sporu zbog oblasti Nagorno-Karabah u kojem žive uglavnom Jermeni, te se otcijepio od Azerbejdžana što je dovelo do rata 1990-ih godina sa 30.000 žrtava

3523 pregleda 3 komentar(a)
Putin i Alijev u Sočiju, Foto: Rojters
Putin i Alijev u Sočiju, Foto: Rojters

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u Sočiju bio domaćin mirovnog sastanka lidera Jermenije i Azerbejdžana, u pokušaju rješavanja dugogodišnjeg teritorijalnog spora između te dvije bivše sovjetske republike.

Putin je na sastanku sa Nikolom Pašinjanom, premijerom Jermenije koju Moskva podržava, rekao da je cilj obezbjediti mir i stabilnost, i deblokirati saobraćajnu infrastrukturu kako bi se pomogao ekonomski i društveni razvoj Jermenije.

Jermenija i Azerbejdžan su decenijama u sporu zbog oblasti Nagorno-Karabah u kojem žive uglavnom Jermeni, te se otcijepio od Azerbejdžana što je dovelo do rata 1990-ih godina sa 30.000 žrtava.

Putinovi razgovori sa Pašinjanom i s predsjednikom Azerbejdžana, Ilhamom Alijevim odnose se na primjenu mirovnog sporazuma iz 2020. godine, postignutog uz posredovanje Rusije.

Pašinjan je danas rekao da će insistirati na tome da Azerbejdžan povuče svoje trupe iz ruske mirovne zone u Nagorno-Karabahu i tražiti slobodu za Jermene, ratne zarobljenike. Razgovaralo se i o produženju ruskog mirovnog mandata, javile su ruske državne novinske agencije.

Tokom šestonedjeljnog rata 2020. godine, Azerbejdžan je povratio velike djelove Nagorno-Karabaha i susjednih teritorija koje su jermenske snage držale decenijama. U tim borbama je poginulo više od 6.700 ljudi. Rusija je tada rasporedila oko 2.000 vojnika u regionu kao mirovne snage.

Novo nasilje izbilo je u septembru ove godine, kada je na obje strane poginulo više od 200 vojnika. Jermenija i Azerbejdžan su se uzajamno optuživali za izbijanje tog sukoba.

Rusija, koja je glavni saveznik i sponzor Jermenije, ima vojnu bazu u Jermeniji, ali održava dobre odnose i sa Azerbejdžanom.

Bonus video: