Afera u Grčkoj: Pod nedozvoljenom prismotrom Obavještajne službe bilo više političara nego što se zna

U dva novinska izvještaja navodi se da su pod prismotrom bili i neki članovi Vlade

6039 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Afera prisluškivanja u Grčkoj, koja je uzdrmala konzervativnu vladu Kirijakosa Micotakisa, tokom vikenda je ponovo aktuelizovana tvrdnjama u štampi da je pod prismotrom domaće Obavještajne službe (EYP) bilo više političkih ličnosti nego što se ranije znalo.

Dva novinska izvještaja, u kojima se navodi da su pod prismotrom bili i neki članovi Vlade, objavljena su uoči ovonedjeljne posjete Grčkoj i Kipru delegacije istražnog odbora Evropskog parlamenta za "Pegaz" i druge špijunske softvere, piše danas briselski portal Politiko.

Micotakisova vlada je u avgustu priznala da je prisluškivan telefon lidera opozicije Nikosa Andrulakisa, koji je i poslanik u Evropskom parlamentu, ocijenivši taj potez kao "legalan, ali pogrešan".

Dva visoka zvaničnika, generalni sekretar Vlade Grigoris Dimitrijadis i šef Nacionalne obavještajne službe Panajotis Kontoleon, smijenjeni su zbog te afere.

Grčki list Ta nea sada je objavio da je jedan ministar u Micotakisovoj vladi, "koji izgleda nije imao dobre odnose s premijerovim saradnicima, najvjerovatnije prisluškivan, i to uz pomoć špijunskog softvera "Predator".

List dodaje da je još jedan član vladajuće stranke Nova demokratija u proljeće 2021. uočio tekst s problematičnim linkom i da je deaktivirao uređaj koji je tada koristio.

Portparol grčke vlade Janis Ikonomu rekao je da se članak bazira na spekulacijama i da nedostaju imena i činjenice.

U međuvremenu je list To vima opisao da je softver "Predator" aktiviran u Grčkoj kao rezultat "mosta" kontakata uspostavljenih između Grčke i Kipra, te izgleda da su osobe koje su bile uključene u pregovore bile poznate smijenjenom generalnom sekretaru Vlade Dimitrijadisu ili ljudima bliskim njemu, navodi se u izvještaju i dodaje da on negira te tvrdnje.

Ima i tvrdnji da su proljetos pod nadzorom bili i grčki novinari koji su izvještavali o skandalu sa špijunskim softverom.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica i Međunarodni institut za štampu su tražili hitnu istragu najnovijih optužbi. Atinsko udruženje novinara saopštilo je da činjenica da su novinari koji istražuju skandal i sami bili žrtve nadzora "odražava distopiju koju novinari i njihovi izabrani predstavnici ne mogu tolerisati".

Bonus video: