IAEA u Ukrajini istražuje ruske navode o proizvodnji "prljave bombe"

Ruska invazija na Ukrajinu - 251. dan

28374 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2022. 00:14h
Završeno
18:09h

Jevgenij Prigožin, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina i osnivač privatne vojne grupe Vagner, pohvalio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao snažnog i samouvjerenog lidera kojeg ne treba potcjenjivati.

"Iako je on predsjednik zemlje koja je neprijateljski raspoložena prema Rusiji u ovom trenutku, Zelenski je snažan, samouvjeren, pragmatičan i fin momak“, rekao je Prigožin na društvenoj mreži,a prenosi Rojters. 

On je poručio da ne potcjenjuju Zelenskog u drugoj izjavi, nakon što su ga pitali zašto hvali čovjeka koga je Moskva u velikoj mjeri kritikovala, omalovažavala i napadala otkako je došao na vlast 2019. godine.

17:56h

Francuski predsjednik Emanuel Makron je nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim rekao da će Francuska pomoći Ukrajini da prebrodi zimu i da će pomoći u popravci vodovodne i energetske infrastrukture oštećene ruskim udarima.

Francuska će takođe pomoći u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, a Makron je rekao da su se on i Zelenski dogovorili da održe međunarodnu konferenciju u Parizu 13. decembra, prenosi Rojters. 

Bilateralna konferencija 12. decembra takođe će imati za cilj da poveća podršku francuskih kompanija za Ukrajinu, naveo je Makron u saopštenju.

17:25h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, kazao je u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom, Redžepom Tajipom Ergdoganom da bi Rusija mogla da razmotri nastavak sporazuma kojim se dozvoljava izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, prenosi Rojters.

Putin je istakao da bi se to moglo desiti, ali tek nakon završetka istrage o napadima na krimsku luku, Sevastopolj.

Tek, "nakon detaljne istrage o okolnostima ovog incidenta i dobijanja stvarnih garancija od Kijeva o striktnom poštovanju Istanbulskih sporazuma, posebno o nekorišćenju humanitarnog koridora u vojne svrhe", navodi se u saopštenju Kremlja.

12:10h

Tri teretna broda natovarena žitaricama napustila su danas ukrajinske luke i krenula ka crnomorskom humanitarnom koridoru, saopštio je Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

"Kretanje ova tri broda odobrile su ukrajinska, turska i delegacija UN. Ruska delegacija je obaviještena", naveo je centar, koji nadgleda izvoz ukrajinskog žita prema sporazumu postignutom u julu.

Ruske vlasti saopštile su u subotu da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdijevanje hranom u svijetu, poslije napada na crnomorskom poluostrvu Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

12:06h

Češki premijer Petr Fijala apelovao je danas u Pragu, poslije povratka iz Kijeva, da je potrebno da se Rusija još više izoluje sankcijama, a da je za sankcije na redu i Bjelorusija koja posredno pomaže Rusiji u ratu u Ukrajini.

"Sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim razgovarali smo o efikasnosti sankcija. Uvjereni smo da je potrebno da Rusiju guramo u sve veću izolaciju. Usvojeno je osam paketa. Znamo da te sankcije djeluju, mnogi podaci to pokazuju. Rasprava o sankcijama u Evropskoj uniji se ne završava, spremni smo za dalje korake prema razvoju situacije", kazao je Fijala.

Premijer Češke koja do kraja ove godine predsjedava EU rekao je na konferenciji za novinare da se sada razmatra uloga Bjelorusije u sukobu i da li je neophodno da budu pooštrene sankcije i protiv te zemlje.

"Ne može Bjelorusija da slijedi rusku politiku ili da Rusija izbjegava sankcije preko država kao što je Bjelorusija", rekao je Fijala, a šef češke diplomatije Jan Lipavski dodao je da ruski napadi na Ukrajinu dolaze i sa teritorije Bjelorusije koja takođe snabdijeva Rusiju oružjem.

Češki premijer je kritikovao takođe Rusiju za to što ne poštuje sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine.

"Moramo da nađemo način da obnovimo taj put uz pomoć zemalja učesnica sporazuma, dakle Ukrajine i Turske. Češka će ih na sve načine podržavati da taj važan put bude obnovljen zato što ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da zbog nedostatka hrane dođe do destabilizacije, recimo u Africi", rekao je Fjala.

Češki premijer podsjetio je da je u ponedjeljak, kada je sa nekoliko ministara doputovao u Kijev na konsultacije češke i ukrajinske vlade, ruski predsjednik Vladimir Putin češkim ministrima priredio "doček" sa 55 raketnih napada.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan obećao je da u EU mogu da se vrate ukrajinske izbjeglice koje su dobile privremeno utočište, a u međuvremenu su se vratile u domovinu.

"Rusija napada infrastrukturu što bi kao posljedicu moglo da ima novi izbjeglički talas u Evropu. U Češkoj smo izdali 457.000 privremenih dozvola za boravak koje će automatski biti produžene za godinu dana", rekao je Rakušan.

Tokom posjete Kijevu češka ministarka odbrane Jana Černohova razmatrala je sa ukrajinskom stranom kako da se Češke uključi najefikasnije u obuku ukrajinskih vojnika i to najvjerovatnije preko tronedjeljnih ili mjesečnih kurseva, a takođe je bilo riječi i preduzećima koja bi se bavila remontom ukrajinskog oružja i vojne opreme.

Premijer Fijala kazao je da je njegova posjeta Kijevu zajedno sa sedam ministara organizovana i zato da se ponovo daju uveravanja ukrajinskim vlastima i Ukrajincima da će Češka, a i druge zemlje nastavljati da im vojno i humanitarno pomaže.

12:04h

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) počeli su danas inspekciju dvije lokacije na kojima ruske vlasti tvrde da Ukrajina proizvodi prljavu bombu.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je da su inspekcije počele na dvije lokacije u Ukrajini i da će uskoro biti završene.

Ukrajina je zatražila te inspekcije posle ruske optužbe.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno je imao telefonske razgovore sa ministrima odbrane Turske, Francuske, Velike Britanije i SAD.

Šojgu je kolegama prenio zabrinutost "zbog moguće provokacije Ukrajine" i "moguće ukrajinske upotrebe 'prljave' bombe na svom tlu kako bi Rusija bila okrivljena za taj napad".

Ukrajina i zapadne zemlje to vide kao prijetnju Rusije za koju se sumnja da bi pod tim izgovorom mogla sama da iskoristi "prljavu bombu".

Radiološka bomba ili "prljava bomba" sastoji se od konvencionalnog eksploziva okruženog radioaktivnim materijalima koji se šire u trenutku eksplozije.

11:33h

Tri broda napustila su ukrajinske luke u skladu sa sporazumom o izvozu žita preko Crnog mora, saopštio je koordinacioni centar Ujedinjenih nacija, drugog dana nakon što je Rusija suspendovala učešće u inicijativi.

U saopštenju se navodi da je kretanje brodova dogovoreno od strane ukrajinske, turske i delegacije UN u centru u Istanbulu i da je ruska delegacija obaviještena, prenosi Rojters.

U njemu se navodi da je koordinator UN-a za inicijativu za žito, Amir Abdula, nastavio razgovore sa sve tri strane (ruska, ukrajnska i turska kao posrednik) u nastojanju da obnovi puno učešće u centru koji nadgleda bezbjedan prolaz brodova.

10:12h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je ponovo nezadovoljstvo i ogorčenost zbog neutralnosti Izraela prema ratu u toj zemlji, ali je nagovijestio moguću izmjenu stava pošto je obećano snabdijevanje komunikacionim sistemima.

Povezani članci

01. Novembar 2022.

Zelenski: Nadam se da će nam Izrael sada pomoći

09:20h

Snabdijevanje vodom i strujom je obnovljeno širom Kijeva poslije ruskih napada koji su izazvali velike prekide, izjavio je danas gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko.

Snabdijevanje vodom i strujom "u potpunosti je obnovljeno", napisao je gradonačelnik na Telegramu.

Ruski napadi u ponedjeljak ujutro na ukrajinsku infrastrukturu izazvali su prekid snabdijevanja vodom za 80 odsto stanovništva Kijeva, gdje je 350.000 domova ostalo i bez električne energije.

08:40h

Hulusi Akar, turski ministar odbrane, rekao je ukrajinskim ministrima odbrane i infrastrukture da je održavanje sporazuma o izvozu žitarica u Crnom moru važno i da ga, kao humanitarnu inicijativu, treba držati odvojeno od sukoba u Ukrajini.

Akarovi komentari, koje je u utorak objavilo njegovo ministarstvo, uslijedili su nakon što je Rusija obustavila svoje učešće u sporazumu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske u julu, a čiji je cilj bio da održi protok hrane na svjetska tržišta.

Akar je takođe rekao svom ruskom kolegi u ponedjeljak da Moskva treba da preispita svoju odluku, prenosi Rojters.

08:39h

Dvjesta pedeset prvi je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Zvaničnici ruske vojne uprave Hersonske oblasti saopštili su da proširuju zonu evakuacije dalje od rijeke Dnjepar, rekavši da je moguće da se ukrajinske snage spremaju za napad na branu Kahovka, prenosi Rojters.

U objavi na Telegramu, Vladimir Saldo, šef regiona na jugu Ukrajine koji podržava Moskva, a koji je djelimično okupiran od strane ruskih snaga, rekao je da proširuje područje obuhvaćeno naredbom da se civili evakuišu za dodatnih 15 kilometara i da obuhvataju još sedam naselja.

Bonus video: