Pobjeda bloka danske premijerke na izborima

Desničarski "plavi" blok -- neformalni liberalni i konzervativni savez koji podržavaju tri populističke partije -- osvojio je 72 mjesta

1349 pregleda 0 komentar(a)
Frederiksen, Foto: Reuters
Frederiksen, Foto: Reuters

Danska socijaldemokratska premijerka Mete Frederiksen ostaje na vlasti jer je na izborima u utorak, 1. novembra, njen ljevičarski blok osvojio tijesnu većinu od jednog mandata.

"Veoma sam srećna", rekla je Frederiksen u srijedu ujutro koja je na vlasti posljednje četiri godine.

Njen "crveni" blok je osvojio 87 mandata, plus još tri iz autonomnih prekomorskih teritorija Farska ostrva i Grenlanda, što mu omogućava većinu od 90 od 179 poslanika koliko ima danski parlament.

Desničarski "plavi" blok -- neformalni liberalni i konzervativni savez koji podržavaju tri populističke partije -- osvojio je 72 mjesta u Danskoj i jedno na Farskim ostrvima.

Pobjeda u posljednjem trenutku poništila je nade novostvorene centrističke partije, Umjerenih, da će imati ključnu ulogu u slučaju da Frederiksen ne obezbjedi većinu.

Izbore je pokrenula "kriza sa kanadskom kunom", koja je zahvatila Dansku nakon što je vlada u novembru 2020. odlučila da ukloni oko 15 miliona ovih životinja zbog straha od mutiranog soja novog koronavirusa.

Ispostavilo se, međutim, da je odluka nezakonita, a stranka koja podržava Frederiksenovu manjinsku socijaldemokratsku vladu zaprijetila je da će je srušiti ukoliko ne raspiše izbore kako bi povratila povjerenje birača.

Izbornom kampanjom dominirali su klimatski problemi, inflacija i zdravstvena zaštita. Socijaldemokrate su obezbjedile najjaču podršku u više od dvije decenije – 27,5 odsto - uprkos kritikama na račun Frederiksenove zbog koncentracije moći i kontroverzne odluke o uništavanju kanadskih kuna.

Frederiksen je vodio zemlju kroz jedan od najhaotičnijih uslova koji su zadesili dansku vladu u posljednjih nekoliko decenija, jer je morala da se nosi sa pandemijom, rastućom inflacijom i geopolitičkom neizvjesnošću.

Izbori su održani samo mjesec dana nakon što je sabotaža na dva gasovoda koji transportuju gas iz Rusije u Njemačku kroz danske vode podstakla osjećaj nesigurnosti bez presedana među stanovnicima ove zemlje.

"U Danskoj smo mnogo godina navikli da napredujemo. Sada se suočavamo sa teškoćama, a sa ratom u Evropi, nestašicom energije, inflacijom i klimatskim izazovima, krize se usložnjavaju", rekla je Frederiksen.

Bonus video: