Rusija: Nastavljamo učešće u sporazumu o izvozu žitarica iz Ukrajine

Turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan rekao je da je ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu saopštio turskom kolegi da će dogovor o žitu od 22. jula, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, nastaviti da funkcioniše od srijede popodne

3810 pregleda 1 komentar(a)
Dio brodova u Bosforu, Foto: Rojters
Dio brodova u Bosforu, Foto: Rojters

Rusija će nastaviti učešće u sporazumu o oslobađanju izvoza žitarica iz ratom razorene Ukrajine, nakon što ga je suspendovala tokom vikenda, u potezu koji je prijetio da pogorša glad širom sveta, prenosi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dobilio pismene garancije od Kijeva, da neće koristiti žitni koridor u Crnom moru za vojne operacije protiv Rusije.

"Smatramo da su garancije koje su primljene dovoljne i nastavljamo sa primjenom sporazuma", navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, Rusija je u subotu suspendovala učešće u sporazumu, kazavši da ne može da garantuje bezbjednost za civilne brodove koji prelaze Crno more zbog napada na njenu flotu. Iz Kremlja tvrde da je dio napada došao iz žitnog koridora.

Ukrajina je te navode demantovala, kazavši da je to lažni izgovor.

Turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan rekao je da je ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu saopštio turskom kolegi da će dogovor o žitu od 22. jula, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, nastaviti da funkcioniše od srijede popodne.

"Transport žitarica će se nastaviti prema ranije dogovorenom", kazao je Erdogan.

Cijene pšenice, soje, kukuruza i uljane repice su naglo pale na svjetskim tržištima objave, što je ublažilo zabrinutost zbog sve veće nedostupnosti hrane.

Rojters prenosi da su brodovi nastavili prevoz ukrajinskog žita na ovoj ruti uprkos obustavi, ali je malo vjerovatno da će se to nastaviti još dugo jer osiguravajuće kompanije, nisu izdale nove ugovore zbog poteza Rusije

"Ovo je prilično neočekivan preokret", kazao je Andrej Sizov, šef konsultantske kuće Sovecon za poljoprivredu, fokusirane na Rusiju.

On naglašava da je dogovor i dalje klimav, "jer se sada ponovo nagađa da li će biti produženja ili ne.

Sporazum ističe 19. novembra, a evropski diplomata upućen u pregovore o žitu, kazao je da će ruski predsjednik Vladimir Putin, vjerovatno iskoristiti moguće produženje kao polugu da dominira na samitu G20 sljedećeg mjeseca u Indoneziji.

Sa druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da bi svijet trebao odlučno da odgovori na sve pokušaje Rusije, da poremeti izvozni koridor preko Crnog mora koji je blokiran nakon što je Moskva napala Ukrajinu.

Ruska blokada je pogoršala nestašicu hrane i troškove života u mnogim zemljama jer je Ukrajina jedan od najvećih svjetskih snabdijevača žitaricama i uljaricama.

Zelenski je naglasio da, "Rusija mora da bude svjesna da će dobiti oštar odgovor od svijeta na bilo kakvo remećenje našeg izvoza hrane". Kako kaže, "ovdje se radi o životima desetina miliona ljudi".

Dogovor o žitaricama imao je za cilj da pomogne u sprječavanju gladi u siromašnijim zemljama slanjem više pšenice, suncokretovog ulja i đubriva na svjetska tržišta, čime bi se ublažio nagli rast cijena. Cilj je bio predratni nivo od 5 miliona metričkih tona koji se izvoze iz Ukrajine svakog meseca.

Bonus video: