Portugalska vlada planira da prekine izdavanje "zlatne vize" bogatim stranim investitorima

Portugal izdaje dozvole boravka za investicije od 2012. godine, kada je bio u potrazi za stranim kapitalom

3675 pregleda 0 komentar(a)
Košta, Foto: Reuters
Košta, Foto: Reuters

Portugalska vlada planira da prekine izdavanje "zlatne vize" bogatim stranim investitorima, koji tako mogu slobodno da se kreću po Evropi, rekao je danas premijer Antonio Košta.

"Ima programa koje sada preispitujemo i jedan od njih je program zlatnih viza koji je vjerovatno već ispunio svoju funkciju", rekao je socijalistički premijer medijima, na margini posjete Veb samitu, velikom sajmu digitalizacije koji se ove nedjelje održava u Lisabonu.

Portugal izdaje dozvole boravka za investicije od 2012. godine, kada je bio u potrazi za stranim kapitalom.

Posljednjih deset godina Portugal je tako privukao više od 6,5 milijardi eura u zamjenu za više od 11.000 dozvola boravka izdatim kandidatima koji su spremni da potroše najmanje 500.000 eura za kupovinu nekretnine, ulože najmanje milion eura ili otvore deset radnih mjesta.

Više od 18.000 viza takođe je izdato bliskim rođacima tih investitora, prema statistikama koje je objavila Služba za strance i granice.

Ovaj program koji postoji u drugim evropskim zemljama ali je kontroverzan, preterpio je više revizija tokom vremena. Posljednjom revizijom isključene su investicije u Lisabonu i Portu, velikom gradu na sjeveru zemlje, da bi se smanjio pritisak na cijene nekretnina.

U avgustu je portugalski parlament usvojio izmjene zakona za imigraciju da olakša prijem strane radne snage posebno takozvanih "digitalnih nomada", koji mogu da rade na daljinu, i kojima je sada omogućeno da traže specijalnu vizu.