Stoltenberg: Poželimo Švedskoj i Finskoj dobrodošlicu u NATO, ispunile su zahtjeve koje je tražila Turska

"U ovim opasnim vremenima još je važnije da se finalizuje njihovo pristupanje i da se spriječi bilo kakav nesporazum ili pogrešna procjena u Moskvi"

7344 pregleda 15 komentar(a)
Stoltenberg i Čavušoglu u Istanbulu, Foto: Reuters
Stoltenberg i Čavušoglu u Istanbulu, Foto: Reuters

Švedska i Finska ispunile su zahtjeve koje je Turska postavila za njihovo pristupanje NATO i došlo je vrijeme da im poželimo dobrodošlicu u alijansu, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Vrijeme je da dočekamo Finsku i Švedsku kao punopravne članice NATO", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom u Istanbulu, javio je Rojters.

Dodao je da je u ovim opasnim vremenima još važnije da se finalizuje njihovo pristupanje.

"I da se spriječi bilo kakav nesporazum ili pogrešna procjena u Moskvi", zaključio je Stoltenberg.

Zvanična Ankara je ranije zahtijevala da ove skandinavske zemlje prestanu da podržavaju kurdske grupe, kao što je PKK (Radnička partija Kurdistana) i da ukinu zabranu prodaje dijela oružja Turskoj, objavio je Radio Slobodna Evropa. Embargo na oružje uveden je nakon turske ofanzive na kurdske snage YPG-a u sjevernoj Siriji 2019. godine.

Turska je izrazila zabrinutost da je Švedska skrivala članove PKK, što je Stokholm negirao. PKK je grupa koja je u Turskoj, Evropskoj uniji (EU) i SAD označena kao teroristička. Postala je neprijatelj ove države 1984. godine, a desetine hiljada ljudi su poginule u sukobu države i pobunjenika.

Turska sirijski YPG (Jedinice narodne odbrane) smatra ogrankom PKK, a zapadne zemlje su YPG podržavale u borbi protiv "Islamske države".

Bonus video: