Erdogan: Putin mi je rekao da treba da šaljemo žito besplatno u Džibuti, Somaliju i Sudan

"Dogovorili smo se da o tome opširno razgovaramo na samitu G20" u Indoneziji. Osiguraćemo da brodovi žitarica stignu do svih zemalja kojima je potrebna, posebno do Somalije, Džibutija i Sudana, koji se bore sa ozbiljnom krizom hrane i glađu", kazao je Erdogan

10806 pregleda 21 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Rusija i Turska postigle su dogovor da besplatno isporučuju žito zemljama kojima je to potrebno, uključujući Džibuti, Somaliju i Sudan, izjavio je u petak, 4. novembra turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Predsjednik Rusije Vladimir Putin mi je rekao tokom našeg telefonskog razgovora da treba da šaljemo žito besplatno u zemlje uključujući Džibuti, Somaliju i Sudan. Složili smo se", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju, prenosi agencija Frans pres (AFP).

"Dogovorili smo se da o tome opširno razgovaramo na samitu G20" u Indoneziji. Osiguraćemo da brodovi žitarica stignu do svih zemalja kojima je potrebna, posebno do Somalije, Džibutija i Sudana, koji se bore sa ozbiljnom krizom hrane i glađu", kazao je Erdogan.

Rusija se ove nedjelje vratila dogovoru o žitu koji omogućava da ukrajinski izvoz prođe kroz Crno more, podsjeća AFP.

Sporazum postignut u julu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija (UN) i Turske, trebalo bi da bude obnovljen 19. novembra, tri dana nakon završetka samita G20 na Baliju, no Kremlj još uvijek nije potvrdio da će pristati na to.

Putin je više puta kritikovao sporazum.

U četvrtak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da njegova zemlja neće učestvovati na Samitu G20 ako je predsjednik Rusije učesnik.

Ruski lider tek treba da potvrdi da li dolazi.

Ukrajina, jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, bila je prinuđena da obustavi skoro sve isporuke nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju 24. februara.

Putin insistira da žito ide uglavnom u evropske zemlje, a ne u siromašnije nacije. Ukrajina i evropske zemlje su odbacile ove optužbe.

Bonus video: