Ekološki aktivisti u Rimu isprskali supom zaštitno staklo Van Gogove slike

"Nenasilne direktne akcije biće nastavljene sve dok građani ne dobiju odgovore od svojih vlada na svoje zahtjeve da zaustave gas i ugalj i investiraju u obnovljive izvore energije", navela je grupa "Posljednja generacija"

4741 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italijanski aktivisti za zaštitu životne sredine supom su danas isprskali zaštitno staklo iza kojeg je slika holandskog umjetnika Vinsenta Van Goga izložena u Rimu, prenio je francuski list Mond i dodao da slika nije oštećena, dok aktivisti protestuju zbog upotrebe fosilnih goriva i klimatskih promjena.

Četvoro aktivista italijanske grupe "Ultima Generazione" (Posljednja generacija) gađala je Van Gogovu sliku iz 1888. godine, ulje na platnu "Sijač i zalazak sunca" izloženu u Rimu u sklopu izložbe posvećene tom holandskom umjetniku.

Kasnije je ta grupa na Tviteru napisala da je njena akcija "očajan i naučno zasnovan vapaj koji se ne može izjednačiti sa jednostavnim vandalizmom".

"Nenasilne direktne akcije biće nastavljene sve dok građani ne dobiju odgovore od svojih vlada na svoje zahtjeve da zaustave gas i ugalj i investiraju u obnovljive izvore energije", navela je ta organizacija.

Italijanske vlasti su reagovale ocjenjujući da je napad na umjetnost "odvratan čin koji mora da bude oštro osuđen.

"Kultura koja je osnova našeg identiteta, mora da se brani i štiti, a nikako da se koristi za razne oblike protestovanja", navele su nove italijanske vlasti.

Ta akcija dolazi poslije niza sličnih incidenata posljednjih nedjelja u Evropi, dok svijet umjetnosti od Pariza do Njujorka osuđuje vandalizam ekoloških aktivista.

Ekološki aktivisti su nedavno u muzeju u Londonu pljusnuli čorbu od paradajza na zaštitno staklo iz kojeg su slavni Van Gogovi "Suncokreti".

Aktivisti u berlinskom muzeju su bacili krompir-pire na zaštitno staklo slike "Stogovi sijena" francuskog umjetnika Kloda Monea.

U muzeju u Hagu aktivisti su gađali sliku "Djevojka sa bisernom minđušom", holandskog baroknog slikara Johanesa Vermera.

Bonus video: