Rukama se zalijepili za ramove Gojinih slika u Madridu

Aktivisti nisu oštetili umjetnička platna, ali su na zidu između dviju slika napisali "+1,5°C"

3311 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dvoje ekoloških aktivistka u subotu se rukama zalijepilo za ramove Gojinih slika u madridskom Pradu, osuđujući na taj način nečinjenje vlasti u borbi s globalnim zagrijavanjem, objavila je španska policija.

Aktivisti nisu oštetili umjetnička platna, ali su na zidu između dviju slika napisali "+1,5°C". Oboje su privedeni, prenosi Hina.

U snimku koji je na internetu objavio ekološki kolektiv "Extinction Rebellion", vide se aktivisti s rukama zalijepljenim za okvir slika prije nego što su se za njih pobrinuli službenici muzeja. Riječ je o Gojinim slikama Gola Maja i Odjevena Maja.

Prado protest
foto: Reuters

Akcija je organizovana "u znak protesta" protiv "globalnog porasta temperatura, koje će prouzrokovati nestabilnu klimu s ozbiljnim posljedicama za čitavu planetu", ističe se u saopštenju ekološkog kolektiva.

Aktivisti angažovani na zaštiti životne sredine slične su akcije nedavno sproveli u raznim muzejima svijeta. Cilj su im bila poznata umjetnička djela u nekoliko evropskih gradova.

Jedni su se zalijepili rukama za staklo koje štiti Djevojku s bisernom minđušom Johanesa Vermera u muzeju u Holandiji, drugi su polili supom iz konzerve staklo koje štiti Van Gogove Suncokrete izložene u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a u petak su aktivisti u Rimu supom zalili Van Gogovog Sijača.

Bonus video: