Veliki protest u Rimu: "Ne ratu. Ne slanju oružja"

Slanje oružja nije pomoglo u prekidu rata, već ga je podsticalo, kazao je jedan od učesnika protesta

5974 pregleda 5 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Desetine hiljada građana izašlo je na ulice Rima pozivajući na mir u Ukrajini i tražeći od vlade da prekine dopremu oružja toj zemlji koja se bori s ruskom invazijom.

"Ne ratu. Ne slanju oružja", moglo se pročitati na velikom transparentu koji su nosili demonstranti - oko 30.000 njih po procjeni policije, prenose italijanski mediji - uzvikujući: "Dajte šansu miru!".

Italija, jedna od zemalja osnivača NATO-a, pomaže Ukrajini od početka sukoba krajem februara, ponajviše slanjem oružja. Nova premijerka koja dolazi s krajnje desnice, Đorđa Meloni, rekla je da se to neće promijeniti i da vlada planira uskoro poslati dodatnu vojnu opremu, podsjeća Hina.

No neki, pa tako i bivši premijer Đuzepe Konte, misle da se Italija treba radije okrenuti pregovorima. "Oružje je slato u početku uz obrazloženje da će ono spriječiti eskalaciju", rekao je učesnik mirnog protesta Roberto Zanoto za AFPTV.

"Nakon devet mjeseci čini se ipak da se dogodila eskalacija. Pogledajte činjenice: slanje oružja nije pomoglo u prekidu rata, već ga je podsticalo".

U petak su ministri vanjskih poslova G7, među kojima Italija, obećali da će nastaviti pomagati Ukrajini u ratu s Rusijom.

Bonus video: