Zelenski: Rusija trpi ozbiljne gubitke u ukrajinskom istočnom regionu Donjecka

Ruska invazija na Ukrajinu - 256. dan

28972 pregleda 16 komentar(a)
Uništeni ruski tenkovi izloženi u Kijevu, Foto: Reuters
Uništeni ruski tenkovi izloženi u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2022. 22:09h
Završeno
21:10h

Rusija trpi velike gubitke u kontinuiranim "žestokim" napadima u ukrajinskom istočnom regionu Donjecka i priprema nove napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, izjavio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Nastavljaju se veoma žestoki ruski napadi na oblast Donjecka. Neprijatelj tamo trpi ozbiljne gubitke“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters. 

Zelenski je rekao da vjeruje da Rusija "prikuplja snage i sredstva za moguće ponavljanje masovnih napada na ukrajinsku infrastrukturu, prije svega energetiku“.

18:40h

Ukrajinska vojska optužila je danas Rusiju za veliko uništavanje civilnih brodova usidrenih na obalama rijeke Dnjepar u okupiranom južnom regionu Hersona koji kijevske snage pokušavaju da zauzmu.

Ukrajinske snage vrše pritisak na ruske trupe na zapadnoj obali Dnjepra koji dijeli Ukrajinu, podstičući spekulacije da se moskovske trupe spremaju da se povuku na drugu stranu, prenosi Rojters. 

Portparol ukrajinskog Generalštaba je u saopštenju naveo da je gorivo iz uništenih brodova iscurilo u deltu rijeke i takođe optužio moskovske snage da su prisvojile motore i drugu opremu brodova.

Ukrajinski generalštab nije dao objašnjenje za postupke Moskve.

Uništavanje civilnih brodova spriječilo bi ukrajinske snage da ih koriste ako odluče da pređu na istočnu stranu u slučaju bilo kakvog ruskog povlačenja.

Iz ruskog Ministarstva odbrane nije bilo komentara.

16:27h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, razgovarao je sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o makrofinansijskoj pomoći Ukrajini i daljim sankcijama Iranu.

Zelenski je na svom Tviter nalogu napisao, da je predsjednici komisije prenio "važnosti nastavka inicijative za žitarice", kako bi se izbjegla prehrambena kriza.

"Razgovaralo se i o povećanim sankcijama i suprotstavljenim akcijama Iranu, koji podržava agresiju", naveo je Zelenski.

15:43h

Ruska administracija u ukrajinskoj oblasti Herson saopštila je danas da su brojna naselja, među kojima i grad Herson, ostala bez vode i struje nakon, kako je navela, akta "sabotaže".

Vlast Hersona koju je postavila Moskva saopštila je na Telegramu da je snabdijevanje strujom i vodom "privremeno prekinuto" nakon što je "teroristički napad" oštetio tri dalekovoda u regionu, prenosi Rojters.

U saopštenju je navedeno da je napad organizovala Ukrajina.

Službe za hitne situacije saopštile su da je u regionu ostalo bez struje deset naselja, uključujući grad Herson, u kome je predratno živjelo 280 hiljada stanovnika.

Ruski zvaničnici su posljednjih nedjelja u više navrata upozoravali civile da napuste Herson, jer navode da je u toku priprema ukrajinske ofanzive na grad.

13:00h

Ukrajinska vojska gomila veliki broj tenkova i oklopnih vozila na prilazima Hersonskoj oblasti, izjavio je danas zamjenik šefa tog regiona Kiril Stremousov.

On je zamjenik šefa administracije koju je u Hersonu nakon okupacije postavila Moskva.

"Mnoge jedinice opreme se koncentrišu, sa sve više i više oklopnih vozila, tenkova", rekao je on u videu objavljenom na Telegramu.

Dodao je i da se nastavlja evakuacija stanovnika na lijevu obalu rijeke Dnjepar i u druge ruske regione, prenosi TASS.

"Ljudi u gradu i dalje mogu slobodno da napuste desnu obalu", rekao je on.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin juče je javno podržao evakuaciju civila iz Hersona, jer ukrajinska vojska napreduje ka tom strateškom lučkom gradu.

Kijev optužuje Ruse da prisilno evakuišu Ukrajince, što se smatra ratnim zločinom, a Moskva to poriče.

12:59h

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena privatno ohrabruje ukrajinske lidere da pokažu otvorenost za pregovore sa Rusijom, objavio je Vašington post.

Kijev bi, kako navodi list, trebalo da odustane od javnog odbijanja da se angažuje u mirovnim pregovorima osim ako predsjednik Vladimir Putin ne bude smijenjen sa vlasti.

Kako su anonimni izvori upoznati sa pregovorima, prenijeli Vašington postu, cilj SAD nije da primora Ukrajinu na pregovore već da Kijev zadrži podršku ostalih zemalja.

Iako američki zvaničnici smatraju da ruski predsjednik Vladimir Putin, za sada, nije ozbiljan u vezi sa pregovorima, priznaju da je zabrana predsjednika Vladimira Zelenskog da se pregovara sa Putinom izazvala zabrinutost u djelovima Evrope, Afrike i Latinske Amerike, gdje su se najviše osjetile posljedice rata u vidu dostupnosti i rasta cijene hrane i goriva.

Kako su anonimni sagovornici naveli za Vašington post, kod pojedinih zemalja osjeća se ozbiljan "zamor od Ukrajine".

Razgovori ilustruju koliko je postala složena pozicija Bajdenove administracije, jer američki zvaničnici javno obećavaju da će podržati Kijev ogromnim sumama "koliko god bude potrebno", dok se nadaju rješenju sukoba koji je u proteklih osam mjeseci poremetio svjetsku ekonomiju i izazvao strah od nuklearnog rata, piše Vašington post.

10:11h

Dvjesta pedeset šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Iran za "laž" i "terorističku saradnju", jer ta zemlja podržava Rusiju u invaziji na Ukrajinu, prenijela je britanska mreža BBC.

Zelenski je to izjavio pošto su iranske vlasti danas prvi put priznale da su Rusiji isporučile bespilotne letjelice, ali prije početka invazije na Ukrajinu krajem februara.

Zapadne zemlje vjeruju da je Rusija koristila iranske bespilotne letjelice „kamikaze“ u napadima na infranstrukturu u Ukrajini. Iran i Rusija su to demantovale. Međutim, Teheran je danas priznao da je isporučio ograničen broj tih dronova.

„Isporučili smo Rusiji ograničen broj dronova, u mjesecima prije početka rata u Ukrajini“, rekao je juče iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan.

Zelenski je sinoć ocijenio da Iran i dalje laže jer Ukrajinu gotovo svaki dan pogodi oko deset iranskih bespilotnih letjelica, uprkos navodima Teherana da je isporučen mali broj.

Predsjednik Ukrajine je rekao da ima pouzdane podatke da su iranski instruktori obučavali „ruske teroriste kako da koriste dronove“, dok Teheran o tome ne govori ništa.

„Ako Iran nastavi da laže o očiglednim stvarima, to znači da će svijet uložiti još više napora da istraži terorističku saradnju ruskog i iranskog režima i kako Rusija plaća Iran za takvu saradnju“, dodao je Zelenski.

SAD, Evropske unija i Velika Britanija uvele su sankcije Iranu zbog isporuke dronova Rusiji koje ona koriste u sukobu.

Bonus video: