Firmama sve teže da dobiju kredite

U Njemačkoj više niko ne sumnja da recesija dolazi, pitanje je samo koliko će biti teška

1784 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Njemačkoj se svaka četvrta firma žali da ne može da dobije kredit, a kada se radi o malim firmama – čak svaka druga. To je rekord u posljednjih pet godina. U nekim privrednim granama posebno je teško.

Inflacija, stagflacija i uskoro recesija. U Njemačkoj više niko ne sumnja da recesija dolazi, pitanje je samo koliko će biti teška.

Nesigurnost i strah od talasa bankrota postaju sve jači, a to znaju i banke, pa njemačke firme sve teže dobijaju nove kredite: u 24,3 odsto preduzeća koja trenutno pregovaraju o kreditima kažu da nailaze na veliki otpor banaka. To je rezultat istraživanja koje je objavio minhenski ifo institut i to je najveća vrijednost od 2017.

"Trenutni nepovoljan ekonomski razvoj čini banke opreznijim“, kaže Klaus Volrabe, šef istraživačkog tima instituta i dodaje: "Bez novih kredita, za neke kompanije se postavlja pitanje opstanka."

Situacija se razlikuje po privrednim granama, a zavisi i od veličine firme. Tako u 28,8 odsto firmi u oblasti pružanja usluga, 22,4 odsto proizvođača automobila, 15 odsto trgovinskih preduzeća ili 8,4 odsto firmu u hemijskoj industriji, kažu da banke nijesu voljne da im daju kredit.

Mala preduzeća zavise od kredita

Najteže su pogođena mala preduzeća i samozaposleni: otprilike svaka druga takva firma koja traži kredit prijavila je da je veoma teško pozajmiti novac od banke.

"Uočljivo je da najmanje firme i takozvani solo-privatnici, odnosno oni koji zapošljavaju samo sebe, naročito teško sada dobijaju kredite. Čak u polovini takvih firmi koje smo anektirali rekli su nam da je skoro nemoguće dobiti kredit. Tako nešto nismo nikada imali u Njemačkoj“, kaže Volrabe.

Na samom vrhu "crvenih lista" banaka su konsultanti za firme, arhitekte i firme koje se bave iznajmljivanjem nekretnina.

"Još uvijek nijesmo tamo gdje smo bili krizne 2008. kada je polovina firmi, prije svega u građevinarstvu, imala problema da dobije kredite, a druga polovina se žalila na kamate koje su bile devet odsto i više“, umiruje Volrabe.

I kamatne stope otežavaju kreditiranje

Banke su mnogo strože kada je u pitanju kreditiranje i zbog zaokreta u kamatnim stopama.

"Kada banka dobije upit, veoma pažljivo ispituje potencijalnog zajmoprimca i razmatra da li on može sebi da priušti skuplje kamate i otplatu glavnice u budućnosti“, objašnjava Kristina Banijer, profesorka bankarstva i finansija na Justus-Libig-Univerzitetu u Gisenu.

Bundesbanka vidi nadolazeću recesiju

Bundesbanka vidi Njemačku već na pragu ekonomskog pada zbog energetske krize.

"Uporno visoka inflacija i neizvesnost oko snabdijevanja energijom i njenih troškova imaju značajan uticaj na njemačku privredu“, navodi se u najnovijem mjesečnom izvještaju.

Već u proteklom ljetnjem kvartalu, bruto domaći proizvod nije mogao više da raste, već je stagnirao.

U zimskom polugodištu će se vjerovatno "znatno smanjiti".

Bundesbanka ukazuje na opasnost od recesije i pod tim podrazumijeva jasan, opsežan i dugotrajaniji pad ekonomije u Njemačkoj.

Bonus video: