Ukrajina negira da je Zapad pritiska da popusti

Apel Zelenskog međunarodnoj zajednici da “natjera Rusiju na stvarne mirovne pregovore” je promjena retorike, ali uslovi koje je iznio djeluju kao neprihvatljivi za Moskvu, stoga se ne očekuje da će pogurati bilo kakve pregovore

13755 pregleda 6 komentar(a)
Zelenski sa Lindom Tomas Grinfild juče u Kijevu, Foto: Rojters
Zelenski sa Lindom Tomas Grinfild juče u Kijevu, Foto: Rojters

Ukrajina je juče demantovala da je pod pritiskom Zapada da pregovara sa Rusijom i potvrdila stav da se pregovori mogu održati samo ako se Rusija odrekne svih okupiranih teritorija.

”Vašington post” je u subotu objavio da Sjedinjene Američke Države privatno ohrabruju ukrajinske lidere da pokažu otvorenost za pregovore. Objava se podudarila sa američkim izborima na sredini mandata koji bi mogli biti test za podršku Zapada Ukrajini.

Predsjednik Volodimir Zelenski je poručio da je otvoren za mirovne pregovore sa Rusijom, ublažavajući stav da odbija da pregovara sa Moskvom sve dok je predsjednik Vladimir Putin na vlasti, ali je ostao pri ključnim zahtjevima Kijeva.

Apel ukrajinskog lidera međunarodnoj zajednici da “natjera Rusiju na stvarne mirovne pregovore” je promjena retorike. On je krajem septembra, nakon što je Rusija objavila pripajanje četiri ukrajinske oblasti, potpisao dekret u kojem je naveo “nemogućonost održavanja pregovora” sa Putinom. On u najnovijem govoru nije pomenuo ruskom lidera.

Uslovi koje je Zelenski iznio u ponedjeljak djeluju kao neprihvatljivi za Moskvu, stoga se ne očekuje da će njegovi najnoviji komentari pogurati bilo kakve pregovore, navodi agencija Asošiejtid pres.

”Još jednom - ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta, poštovanje Povelje UN, nadoknada sve štete koju je nanio rat, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se to neće ponovo desiti”, rekao je Zelenski, ponavljajući “potpuno razumljive uslove” za mirovne pregovore.

On nije precizirao kako bi svjetski lideri trebalo da natjeraju Rusiju da pregovara.

Ukrajina je više puta predložila takve pregovore, ali “smo uvijek dobijali ludačke ruske odgovore u vidu novih terorističkih napada, granatiranja ili ucjene”, rekao je Zelenski.

Putin prilikom posjete transportnom čvorištu u izgradnji u Tverskoj oblasti
Putin prilikom posjete transportnom čvorištu u izgradnji u Tverskoj oblasti foto: Reuters

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je ponovio stav Moskve da je otvorena za pregovore, ali da ih Kijev odbija. Moskva je više puta poručila da neće pregovarati o teritoriji koju je, kako tvrdi, pripojila od Ukrajine.

Savjetnik predsjednika Ukrajine, Mihailo Podoljak, rekao je da je ideja da zapadne zemlje vrše pritisak na Kijev da pregovora pod uslovima Moskve apsurdna jer su one te koje snabdijevaju Ukrajinu oružjem da bi istjerala ruske snage sa svoje teritorije, prenio je Rojters.

”Ukrajina je od svojih partnera, prije svega od Sjedinjenih Država, dobija prilično efikasno oružje”, rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa. “Istjerujemo rusku vojsku sa svoje teritorije. I u takvim okolnostima, primoravati nas da pregovaramo, i zapravo da prihvatimo ultimatum Ruske Federacije, je glupost! I niko to neće uraditi”.

On je dodao da nema “nikakve prinude” u odnosu Ukrajine sa Vašingtonom i da su navodi da Zapad gura Ukrajinu da pregovara dio ruskog “informativnog programa”, mada nije direktno opovrgao izvještaj “Vašington posta”.

Poziv da se produži sporazum o žitu

Zelenski je juče pozvao na produženje Crnomorskog sporazuma o izvozu žita kojim je ukinuta ruska blokada tri glavne ukrajinske luke i ublažena globalna prehrambena kriza.

Sporazum, postignut uz posredovanje Turske u Ujedinjenih nacija u julu, ističe 19. novembra i prošlog mjeseca je bio ugrožen kada je Moskva nakratko bila suspendovala učešće.

”Ostajemo pri stavu da se ta inicijativa mora nastaviti bez obzira na to je li Ruska Federacija voljna”, rekao je Zelenski ambasadorki SAD u Ujedinjenim nacijama Lindi Tomas Grinfild juče u Kijevu.

Aludirajući na status svoje zemlje kao jednog od najvećih svjetskih proizvođača žita, on je na aplikaciji Telegram dodao: “Ukrajina je spremna da ostane garant svjetske prehrambene bezbjednosti”.

Bijela kuća je saopštila da će američka podrška Ukrajini ostati “nepokolebljiva” bez obzira na ishod izbora za Kongres

Zamjenik ukrajinskog ministra za infrastrukturu rekao je juče Rojtersu da Kijev takođe želi da sporazum o žitu obuhvati više luka i robe i izrazio nadu da će odluka o obnovi sporazuma za makar godinu biti donesena sljedeće nedjelje.

Ukrajinske snage sprovode ofanzivu proteklih mjeseci, dok se ruske snage regrupišu da odbrane oblasti Ukrajine koje su i dalje pod njenom okupacijom.

Rusija evakuiše civile iz okupiranih oblasti, posebno iz južne Hersonske, u operaciji za koju Kijev kaže da uključuje prisilne deportacije, što predstavlja ratni zločin. Moskva tvrdi da premješta ljude na bezbjedno.

Očekuje se da naredna velika bitka bude oko dijela teritorije pod kontrolom Rusije na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, koja uključujue grad Herson, jedinu regionalnu prijestonicu koju je Rusija okupirala od invazije u februaru, piše Rojters.

Iz grada Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti
Iz grada Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti foto: Reuters

Britansko ministarstvo odbrane je juče saopštilo da Rusija priprema nove utvrđene linije duboko unutar teritorije koju kontroliše “da bi spriječila bilo kakvo brzo napredovanje Ukrajinaca u slučaju prodora”.

Među njima je postavljanje betonskih barijera poznatih kao “zmajevi zubi” za zaustavljanje tenkova, uključujući u blizini Mariupolja na jugu kako bi se zaštitio ruski “kopneni most” ka okupiranom Krimu, čak i ako Moskva izgubi drugu teritoriju, prenio je Rojters.

U ponedjeljak je jedan izvor potvrdio da je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan održao pregovore sa ruskim zvaničnicima da spriječe eskalaciju sukoba, što je prvo objavio “Vol strit žurnal”.

Bijela kuća nije demantovala da su razgovori održani, ali tvrdi da neće praviti nikakve diplomatske poteze u vezi s Ukrajinom bez učešća Kijeva.

”Zadržavamo pravo da direktno razgovaramo na visokim niovima o pitanjima koja se tiču Sjedinjenih Država. To se dešavalo u proteklih nekoliko mjeseci. Naši razgovori su fokusirani samo na ... smanjenje rizika i na odnos SAD-Rusija”, rekla je portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer.

Očekuju još veću podršku SAD

U SAD su juče održani izbori na sredini mandata za Kongres. Iako većina kandidata iz obje stranke podržava Ukrajinu, neki desničarski republikanski kandidati kritikuju troškove američke vojne pomoći.

Žan-Pjer je rekla da će američka podrška Ukrajini biti “nepokolebljiva” bez obzira na ishod izbora.

Oleksandr Mereško, predsjednik odbora za spoljne poslove ukrajinskog parlamenta, rekao je da pobjeda republikanaca “neće ni na koji način uticati na podršku Ukrajini”.

”Jako cijenimo činjenicu da imamo dvostranačku podršku”, rekao je.

”Ko god da pobijedi na ovim izborima, to neće imato nikakav negativan uticaj. Naprotiv, očekujemo da se podrška Ukrajini poveća”.

Bonus video: