Zelenski: Ukrajinske snage oslobodile 41 naselje

- Stoltenberg: Rusija se nalazi pod velikim pritiskom u Ukrajini nakon što je Šojgu naredio povlačenje iz Hersona

- Zelenski pozvao na oprez nakon objave Rusije o povlačenju iz Hersona: Bez emocija i nepotrebnog rizika

38581 pregleda 46 komentar(a)
Detalj iz Hersona, Foto: Reuters
Detalj iz Hersona, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2022. 22:33h
Završeno
22:31h

Ukrajinske snage oslobodile su 41 naselje napredujući na jugu zemlje, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

22:31h

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio da će Rusiji biti potrebno najmanje nedjelju dana da povuče svoje trupe iz ukrajinskog grada Hersona.

Reznikov je za Rojters rekao i da u Hersonskoj oblasti ima oko 40.000 ruskih vojnika, te da su prema obavještajnim podacima raspoređeni u i oko grada, kao i na desnoj obali Dnjepra.

"Nije tako lako povući trupe iz Hersona za jedan ili dva dana. Kao minimum (biće potrebno) nedelju dana", naveo je Reznikov, kako prenosi Rojters.

22:30h

Bijela kuća najavila je novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati sisteme protivvazdušne odbrane.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven rekao je da paket vojne pomoći uključuje američke sisteme protivvazdušne odbrane "Havk" i "Avenger", koji su opremljeni "Stingerima", prenosi Rojters.

Portparolka Pentagona Sabrina Sing potvrdila je da će SAD uputiti Ukrajini novi paket vojne pomoći od 400 miliona dolara.

Španska ministarka odbrane Margarita Robles prethodno je izjavila da će ta zemlja poslati još dva sistema protivvazdušne odbrane američke proizvodnje "Havk" u Ukrajinu.

22:30h

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan izjavio je da povlačenje ruskih snaga iz pojedinih oblasti u Ukrajini, ne znači da se rat u Ukrajini završava.

Salivan je naveo i da Vašington ne vrši pritisak na Ukrajinu da se zbog rata uključi u diplomatiju sa Rusijom.

Bijela kuća saopštila je da su SAD otkrile znake da ruske snage možda planiraju da se povuku iz ukrajinskog grada Hersona, prenosi Rojters.

18:35h

Ruski pasoši izdati u ukrajinskim teritorijama koje je anektirala Rusija i u proruskim separatističkim oblastima u Gruziji više neće biti priznati u Evropskoj uniji, prema sporazumu postignutom danas između Evropskog parlamenta i zemalja članica Unije.

18:31h

Britanski premijer Riši Sunak i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski složili su se da bi svako rusko povlačenje iz okupiranog grada Hersona značilo "snažan napredak" ukrajinskih snaga, saopštila je Sunakova kancelarija.

Dvojica lidera su telefonskim razgovorom zaključili da je ispravno biti oprezan u vezi sa povlačenjem "sve dok ukrajinska zastava ne bude u gradu", rekao je portparol Sunaka, prenosi Rojters.

"Sunak je pohvalio hrabrost ukrajinskih oružanih snaga i ponovio nepokolebljivu vojnu, ekonomsku i političku podršku Velike Britanije", dodao je portparol.

16:30h

Valerij Zalužnji, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da je vojska te zemlje napredovala sedam kilometara u dva pravca na jugu i da je, kako je naglasio, oslobođeno 12 naselja u posljednja 24 sata.

"Nastavljamo da sprovodimo ofanzivnu operaciju u skladu sa našim planom", napisao je Zalužnji u objavi na Telegramu.

13:12h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da se Rusija nalazi pod velikim pritiskom u Ukrajini nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio svojim trupama da se povuku iz Hersona na jugu zemlje.

"Ono što je jasno je da je Rusija pod velikim pritiskom i ako napusti Herson to bi bila još jedna pobjeda Ukrajine", rekao je Stoltenberg novinarima poslije sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

11:14h

Ukrajina vojska je objavila video iz Snigurivke u kojem se navodi da su to mjesto u Mikolajivskoj (Nikolajevskoj) oblasti oslobodile snage 131. izviđačkog bataljona te zemlje.

Kijev Independent dodaje da su Oružane snage Ukrajine navodno 9. novembra ušle u grad Snigurivka, koji se nalazi na putu za Herson, odakle je Rusija najavila povlačenje.

Izmjena: 16:30h
11:03h

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Rusija želi Herson da pretvori u "grad smrti" i optužio je Moskvu da minira sve - od stanova do kanalizacije.

Kako prenosi Rojters on je dodoa i da rusija planira da granatira grad na jugu Ukrajine sa druge strane rijeke Dnjepar.

On je dao je komentar dan nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio svojim trupama da se povuku iz Hersona i zauzmu odbrambene linije na suprotnoj obali Dnjepra.

"Ovako ruski svijet izgleda - došao, opljačkao, proslavio, ubio 'svjedoke', ostavio ruševine i otišao", napisao je on na Tviteru.

10:49h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na oprez i suzdržanost nakon objave Rusije o povlačenju iz Hersona. “Mi se borimo da se probijemo, a kada se borite, morate razumjeti da svaki korak uvijek donosi otpor neprijatelja, to je uvijek gubitak života naših heroja”, rekao je Zelenski.

On je kazao da zbog toga moraju biti veoma oprezni, bez emocija, bez nepotrebnog rizika, prenosi Al Džazira Balkans.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da je ruska naredba o evakuaciji snaga sa zapadne obale rijeke Dnjepar, u blizini grada Hersona, pokazala da Moskva ima realne probleme sa vojskom.

On je novinarima kazao da je interesantno to što je Rusija čekala završetak američkih izbora da objavi tu odluku.

"To je dokaz činjenice da imaju nekih realnih problema sa ruskom vojskom", naveo je Bajden.

On je dodao da će povlačenje omogućiti stranama u ratu da ponovo kalibriraju svoju pozicije tokom zime, ali da ostaje da se vidi da li je Ukrajina spremna na kompromise sa Rusijom.

10:06h

Ukrajinske snage su odbile nove ruske napade u istočnoj oblasti Donjecka, gdje Moskva nastavlja sa ofanzivom u pravcu Bahmuta i Avdijevke, saopštio je danas Generalštab ukrajinskih oružanih snaga, dok je najviši američki general upozorio na "ogromnu količinu" patnje i žrtava koje je rat donio Ukrajincima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Do žestokih borbi na istoku došlo je kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio povlačenje sa zapadne obale rijeke Dnjepar u djelimično okupiranoj oblasti Herson u Ukrajini, u posljednjem očiglednom neuspjehu Moskve na bojnom polju na jugoistoku Ukrajine.

Ukrajinska vojska je saopštila da je takođe odbila ruske napade u Lugansku, koji zajedno sa Donjeckom čini region Donbas u istočnoj Ukrajini.

Ruske snage su izvele raketne i vazdušne udare i gađale raketama više od 30 naselja u oblastima Donjecka, Luganska, Dnjepropetrovska, Zaporožja, Nikolajeva, Sumija i Hersona, saopštila je vojska.

09:05h

Kada su Rusi u martu ušli u Herson, praktično bez otpora, nisu mogli ni zamisliti da će se spremati da odu samo osam meseci kasnije.

09:03h

Odluka Rusije da povuče trupe iz blizine Hersona na jugu Ukrajine pozitivan je korak, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je odgovarao na pitanje o izgledima za razgovore između Moskve i Kijeva na konferenciji za novinare prije nego što je otputovao u posjetu Uzbekistanu na Samit turkofonih država.

08:36h

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena neće Ukrajini isporučiti napredne bespilotne letjelice koje ukrajinske vlasti traže mjesecima, prenio je danas američki list Vol strit džurnal.

List je ukazao da ta odluka predstavlja odraz ograničenja vrste oružja koje je Vašington spreman da obezbijedi za odbranu Ukrajine i dodao da SAD žele da izbjegnu pooštravanje napetosti sa Rusijom.

Američki izvori su naveli listu da je Pentagon odbio zahtjev na osnovu zabrinutosti da bi obezbjeđivanje bespilotnih letjelica Grej Igl (Gray Eagle MQ-1C) mogao da bude znak Rusiji da mogu da se gađaju položaji na njenoj teritoriji.  

07:30h

Više od 100.000 ruskih vojnika je poginulo ili ranjeno od početka invazije na Ukrajinu, izjavio je kasno sinoć načelnik Generalštaba vojske SAD, general Mark Mili i dodao da je vjerovatno isti broj na ukrajinskoj strani.

"Ima više od 100.000 poginulih i ranjenih ruskih vojnika. Vjerovatno je isto na ukrajinskoj strani", rekao je general Mili u obraćanju njujorškom Ekonomskom klubu.

Broj vojnih žrtava koji je naveo general Mili, a koji se ne može potvrditi iz nezavisnih izvora, za sada je najprecizniji broj iz američkih izvora.

Mili je izrazio nadu da će biti održani mirovni pregovori jer je nemoguća vojna pobjeda i za Rusiju i za Ukrajinu.

"Trebalo bi da postoji obostrano priznanje da vjerovatno neće biti vojne pobjede u pravom smislu te riječi i zbog toga mora da se traže druga sredstva" za postizanje mira, rekao je Mili.

Njegova izjava dolazi poslije odluke Rusije da povuče svoje vojnike iz Hersona na jugu Ukrajine.

07:25h

Ohrabrujuće je to što ukrajinske snage mogu da oslobode još djelova svoje teritorije, kazao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nakon što su ruske vlasti naredile povlačenje trupa iz Hersona.

On je rekao da su za pobjede i dobitke ukrajinskih oružanih snaga zaslužni “hrabri ukrajinski vojnici”.

“Ali od suštinskog značaja je i podrška koju dobijaju od Ujedinjenog Kraljevstva, saveznika NATO i partnera", rekao je Stoltenberg u Londonu, gdje se sastao s britanskim premijerom Rišijem Sunakom, prenio je Rojters.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je danas komandantu ruske vojske u Ukrajin, Sergeju Surovikinu da započne povlačenje trupa sa desne na lijevu obalu Dnjepra u pravcu Hersona, prenijele su agencije.

Šojgu je rekao da su život i zdravlje ruskog vojnog osoblja uvijek prioritet i da se mora uzeti u obzir i opasnost po civilno stanovništvo.

Bonus video: