EU predlaže jačanje odbrane od sajber napada i veću saradnju s NATO

"Nadmetanje stalno u sajber-prostoru, a linija između mira, krize i sukoba je mutna. Pozivam saveznike da se ponovo posvete sajber-odbrani. Sa više novca, više stručnosti i poboljšanja saradnje. Ovo je vitalni dio naše kolektivne odbrane i svi smo u tome zajedno", rekao je Stoltenberg

3275 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija predložila je danas dva akciona plana zbog pogoršanja bezbjednosne situacije od početka ruske invazije na Ukrajinu: jačanje odbrane od sajber-napada i omogućavanje oružanim snagama da se kreću brže i efikasnije preko granica.

U saopštenju se navodi da su ruski sajber-napadi na zemlje Evropske unije i njihove partnere poziv na "buđenje", da je potrebno više akcija da bi se zaštitili građani i oružane snage kao i da bi trebalo da se pojača saradnja sa NATO-om, prenosi Rojters.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da se rat vratio na granice država Evrope i da "agresija Rusije na Ukrajinu ugrožava globalni mir i međunarodni sistem zasnovan na pravilima".

"To utiče na nas i moramo da prilagodimo našu politiku odbrane", rekao je Borel.

Pored toga, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je na rastuće prijetnje iz sajber-prostora, posebno kao dio ruskog rata protiv Ukrajine, pominjući nedavne napade na satelite, ključnu infrastrukturu i državne ustanove.

"Nadmetanje stalno u sajber-prostoru, a linija između mira, krize i sukoba je mutna. Pozivam saveznike da se ponovo posvete sajber-odbrani. Sa više novca, više stručnosti i poboljšanja saradnje. Ovo je vitalni dio naše kolektivne odbrane i svi smo u tome zajedno", rekao je Stoltenberg.

Politika koju je predložila Evropska komisija povećala bi kapacitete EU za sajber-odbranu i ojačala koordinaciju i saradnju vojne i civilne sajber-zajednice.

Bonus video: