Zelenski: Rusi prije nego što su pobjegli uništili infrastrukturu u Hersonu

- Ukrajinski šef diplomatije pozvao zemlje Jugoistočne Azije da preuzmu sve moguće mjere da se osigura da Rusija ne igra "igre gladi" u vezi sa isporukom žita

33105 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2022. 23:11h
Završeno
19:22h

Ruske snage uništile su kritičnu infrastrukturu u gradu Hersonu prije nego što su pobjegle, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, pominjući komunikacione mreže, snabdijevanje vodom, toplotnom i električnom energijom.

U video obraćanju, Zelenski je rekao da su ukrajinske trupe preuzele kontrolu nad više od 60 naselja u Hersonskoj oblasti i da sprovode mjere stabilizacije u samom gradu, prenosi Rojters. 

17:55h

Ukrajina će birati vrijeme i sadržaj bilo kakvih mirovnih pregovora sa Rusijom, saopšteno je nakon sastanka državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Entonija Blinkena sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova, Dmitrom Kulebom.

Blinken je istakao da SAD nepokolebljivo ostaje posvećen Ukrajini, posebno u ublažavanju efekata ruskih napada na važnu infrastrukturu jer se zima približava, prenosi Rojters. 

Bliken je najavio i bržu humanitarnu pomoć toj zemlji.

Podsjećamo, Vašington post je prošle nedjelje objavio da Bajdenova administracija privatno ohrabruje ukrajinske lidere da pokažu otvorenost za pregovore sa Rusijom, i odustanu od svog javnog odbijanja da se uključe u iste.

Izmjena: 23:04h
17:21h

Rusija je saopštila da još nema dogovora o produženju sporazuma koji bi Ukrajini omogućio izvoz žitarica preko Crnog mora, prenosi Rojters.

Iz Kremlja su ponovili svoje zahtjeve o nesmetanom pristupu svjetskim tržištima kako bi lakše izvozili hranu i đubrivo.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin kazao je državnoj novinskoj agenciji TASS, da su jučerašnji razgovori sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija bili korisni i detaljni, ali da pitanje obnavljanja sporazuma, koji ističe za nedjelju dana, ostaje da bude riješeno.

Rusi su se u više navrata žalili da su pošiljke žitarica i đubriva, iako nisu obuhvaćene sankcijama, praktično blokirane jer sankcije ograničavaju pristup špediterima, osiguranju i lukama.

Izmjena: 23:05h
16:50h

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je danas Kinu da "upotrijebi sva sredstva" da ubijedi Rusiju da poštuje međunarodno pravo, nekoliko dana prije samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) posvećenom sukobu u Ukrajini.

"Ohrabrujemo kineske vlasti da iskoriste sva sredstva koja su im na raspolaganju da ubijede Rusiju da poštuje međunarodno priznate granice i da poštuje suverenitet Ukrajine", rekao je Mišel za AFP.

Visoki evropski zvaničnik se nalazi u Pnom Penu, gdje danas i sjutra učestvuje na samitu lidera Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). Mišel potom putuje na indonežansko ostrvo Bali na samit G20 na kojem će biti kineski predsjednik Si Đinping.

"Važno je u ovom brutalnom trenutku ljudske istorije da postoji međunarodna saradnja i G20 će biti još jedna prilika da se pogledamo u oči", rekao je Mišel, i dodao da je potrebna saradnja sa zemljama koje imaju drugačija politička viđenja, ali u najmanju ruku vjeruju da međunarodno pravo treba da bude zaštićeno.

Lideri EU su od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara nekoliko puta pozvali Kinu da javno osudi ruske postupke, ali do sada bez uspjeha.

Izmjena: 23:09h
16:44h

Ukrajinska policija i javni servis vratili su se u nedavno oslobođeni grad Herson.

Načelnik Nacionalne policije Ukrajine Ihor Klimenko napisao je danas da je oko 200 policajaca danas na terenu u gradu, da postavljaju kontrolne punktove i dokumentuju dokaze o mogućim ratnim zločinima.

Oni takođe rade i na deminiranju površina, a jedan deminer je povrijeđen dok je radio u upravnoj zgradi, napisao je Klimenko.

Ukrajinska služba za nadzor komunikacija saopštila je da se u gradu ponovo emituju ukrajinski javni servis i radio.

Savjetnik gradonačelnika Hersona Roman Holovnja rekao je medijima da je humanitarna pomoć počela da stiže iz susjedne Nikolajevske oblasti.

Situaciju u gradu nazvao je "humanitarnom katastrofom".

Kako je naveo, ljudi koji su ostali u gradu nemaju vode, ljekova i hrane.

14:56h

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio je da je rusko povlačenje iz grada Hersona "još jedan strateški neuspjeh" Moskve.

"Rusija u februaru nije uspjela da ostvari niti jedan od svojih glavnih ciljeva, osim zauzimanja Hersona. Sad kad su i Herson predali Ukrajincima", rekao je Volas, prenosi Rojters..

Britanski ministar je poručio da će Velika Britanija i međunarodna zajednica nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

13:00h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi produžetak sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka bila ispravna odluka.

Postojeći sporazum ističe 19. novembra, podsjetila je agencija Anadolija.

"Mislim da bi bilo pogrešno tamo staviti vremensko ograničenje", rekao je Erdogan novinarima.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je bio prekinut zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Sve strane trenutno pregovaraju o mogućem produženju i proširenju nakon isteka ranijeg dogovora, a Erdogan je kazao da je Turska odlučna da prevozi i rusko žito i đubrivo u manje razvijene zemlje.

On je dodao da je za Tursku najvažnija stvar sprovođenje sporazuma o žitnom koridoru i posredovanje između Rusije i Ukrajine u pravcu uspostavljanja mira.

"Naravno, cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina je usmjeriti transport na siromašne afričke zemlje, posebno Mali, Somaliju i Sudan. Dao mi je ponudu da im besplatno šaljemo žito. Čim se takav korak preduzme, možemo i mi pokazati istu vrstu senzibiliteta", rekao je turski predsjednik.

Ističući kako ne bi bilo pošteno ostaviti Afriku po strani i slati žito samo u Evropu, Erdogan je kazao da je važno osigurati intenzivni transport žitarica, đubriva i amonijaka u siromašne zemlje.

08:04h

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je zemlje Jugoistočne Azije da preuzmu sve moguće mjere da se osigura da Rusija ne igra "igre gladi" u vezi sa isporukom ukrajinskog žita na svjetsko tržište.

Kuleba je na marginama samita ASEAN-a rekao da ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nije tražio sastanak sa njim, prenosi Rojters.

Takođe, istakao je da Rusija mora da pristupi svim pregovorima u dobroj vjeri.

Izmjena: 23:11h
08:01h

Dvjesta šezdeset drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ulazak ukrajinskih vojnika u Herson, poslije povlačenja ruskih trupa, je istorijski dan, kazao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Naši ljudi, naš Herson", napisao je Zelenski u postu u Telegramu.

U saopštenju Zelenskog navodi se da su putevi povlačenja ruskih okupatora pod direktnom vatrom ukrajinske vojske, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba napisao je na Tviteru da Ukrajina ostvaruje još jednu važnu pobjedu i dokazuje da će pobijediti šta god Rusija kaže ili uradi.

Član regionalnog vijeća Hersona, Sergej Klan, rekao je da je ukrajinska zastava podignuta u gradu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je završilo povlačenje iz grada i regiona Hersona i da nije ostala nikakva vojna oprema.

"Ukupno je povučeno više od 30 hiljada ruskih vojnika, oko pet hiljada komada hardvera, vojne opreme i materijala", saopštilo je ministarstvo.

Klan je kazao da neki ruski vojnici nijesu mogli da napuste grad i da su se presvukli u civilnu odjeću.

Bonus video: